Ocena

Rezygnacja z jedzenia mięsa może mieć bardzo pozytywny wpływ na naszą odporność walce z koronawirusem. Takie wyniki dało międzynarodowe badanie, którego wyniki opublikowane zostały na łamach „BMJ Nutrition Prevention & Health”.

Dieta a zakażenie

Do tej pory już kilka badań sugerowało, że sposób odżywiania się może mieć spore znaczenie w walce z koronawirusem, szczególnie jeśli chodzi o nasilenie objawów oraz czas trwania samej choroby. Brakowało jednak dowodów. Problem postanowili zbadać naukowcy z sześciu krajów, którzy wykorzystali do tego odpowiedzi ankietowe 2884 lekarzy i pielęgniarek, którzy pracowali na oddziałach covidowych.

Siłą rzeczy osoby te musiały się liczyć z bardzo dużą ekspozycją na wirusa SARS-CoV-2. W kwestionariuszy poza pytaniami dotyczącymi diety znalazły się punkty dotyczące ich pochodzenia czy historii medycznej oraz stosowanych leków i stylu życia.

Spośród badanych, 568 osób przechorowało COVID-19. Pozostali nie byli chorzy lub o tym nie wiedzieli. Dla badaczy stanowili oni grupę kontrolną.

U 138 spośród 568 osób choroba przeszła umiarkowanie lub ciężko. 430 osób miało tylko łagodne lub bardzo łagodne objawy. Okazuje się, że ogromny wpływ miała na to dieta.

Dieta wegetariańska chroni przed ciężką postacią COVID-19?

Badacze po uwzględnieniu zmiennych takich jak wiek, styl życia czy pochodzenie etniczne wyliczyli, że osoby stosujący dietę wegańską czy wegetariańską mieli aż o 73 proc. mniejsze ryzyko ciężkiego czy umiarkowanego przebiegu zakażenia w porównaniu do średniej populacji. W przypadku peskatarian (dieta zakłada, że z mięs dozwolona jest tylko ryba), ryzyko było zmniejszone o 59 proc.

Zobacz też:
Wariant Mu koronawirusa dotarł do Polski. Potwierdzono 4 zakażenia

Z kolei osoby, które stosowały dietę niskowęglowodanową o wysokiej zawartości białka, miały niemal czterokrotnie większą szansę na rozwinięcie się umiarkowanej lub ciężkiej infekcji w porównaniu do wegetarian.

Jeśli chodzi o możliwość zakażenia się wirusem, tutaj nie zauważono jakiegokolwiek wpływ diety. Autorzy publikacji wskazują jednak, że to tylko badanie obserwacyjne i nie można ustalać przyczyny takiego stanu. Dodali jednak, że wyniki wskazują na możliwość traktowania diety roślinnej jako ochrony przed ciężką postacią COVID-19.

Za: PAP

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły