Ocena

Wątrobie szkodzą nie tylko napoje słodzone cukrem ale również tłuste posiłki, sztuczne barwniki, konserwanty czy alkohol.

Słodkie napoje szkodzą wątrobie. Badania przeprowadzane są od ponad 70 lat

Wszyscy wiemy o tym jak alkohol źle wpływa na funkcjonowanie naszej wątroby. Obniża m.in. trawienie oraz odporność, zaś długotrwałe i częste spożywanie takich trunków może doprowadzić do zapalenia narządu, a także do jego marskości i niewydolności. Badacze jednak tym razem skoncentrowali się na napojach słodzonych cukrem, tak uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Badacze z Boston University School of Medicine zajmujący się medycyną i zdrowiem publicznym we współpracy z Harvard Medical School zaktualizowali wnioski oparte na Framingham Heart Study (FHS) należący do najważniejszych i najdłuższych badań w historii medycyny, które trwa od 1948 roku.

Słodkie napoje. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby może grozić nawet 9 mln osobom w Polsce

Uczeni uwzględnili uczestników z kohort FHS trzeciej generacji i potomstwa. Grupę tę badano od 2002 r. i liczy dokładnie 1636 potomków pierwotnej kohorty badawczej. Średni wiek potomków wynosił 48 lat, a pierwszej grupy – 63 lata. Badanym osobom zadano pytanie dotyczące częstotliwości spożywanych słodkich napojów. Następnie odpowiedzi zestawiono z raportem występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) – przypadłości, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu. Na schorzenie szczególnie narażone są osoby otyłe, ale szczupli także mają powody do obaw. Szacuje się, że NAFLD może rozwijać się nawet u 9 mln osób Polek i Polaków.

Zobacz też:
SARS-CoV-2 mutuje szybciej, niż się spodziewano

Jak uważają amerykańscy badacze NAFLD można zapobiec w prosty sposób poprzez odstawienie napojów słodzonych cukrem. Jak wynika ze statystyk konsumenci napojów słodzonych cukrem, którzy pili je więcej niż raz dziennie i więcej niż raz w tygodniu, mieli 2,5 razy większe ryzyko zachorowania w porównaniu z osobami, które nie sięgały po słodkie napoje.

Warto podkreślić, że u osób spożywających słodkie napoje nawet raz w miesiącu zaobserwowano „bardziej niekorzystny wzrost tłuszczu w wątrobie w porównaniu do osób niebędących konsumentami”.

Źródło: Interia.pl