Tłuszcze w diecie

Dieta osób walczących z trądzikiem powinna zawierać produkty bogate w kwasy omega-3, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Najlepszymi źródłami tych kwasów są tłuste ryby morskie, olej lniany, nasiona chia, orzechy włoskie i olej rzepakowy. Kluczowe jest utrzymanie odpowiedniej proporcji między kwasami omega-3 a omega-6, ponieważ nadmiar kwasów omega-6 może nasilać stany zapalne, a tym samym trądzik. W diecie należy zatem unikać nadmiernej ilości produktów bogatych w kwasy omega-6 i zamiast tego postawić na zdrowe tłuszcze pochodzące z awokado, oliwy z oliwek oraz olejów tłoczonych na zimno. Niedobory zdrowych tłuszczów mogą prowadzić do suchej i pozbawionej jędrności skóry.

Węglowodany

Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, może przyczyniać się do nasilenia trądziku. Badania wskazują, że dieta o niskim indeksie glikemicznym pomaga w redukcji zmian trądzikowych i zapobiega ich powstawaniu. Dlatego warto unikać wysoko przetworzonej żywności, fast foodów, cukrów i tłuszczów trans, które przyczyniają się do wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Warzywa i owoce

Codzienna dieta osób zmagających się z trądzikiem powinna być bogata w różnokolorowe warzywa i owoce, które dostarczają witamin i składników odżywczych, niezbędnych dla zdrowej skóry. Szczególną uwagę należy zwrócić na dostarczanie antyoksydantów, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników. Warto włączyć do diety produkty bogate w:

  • Witaminy A, C, E: szpinak, marchew, pomidory, czerwoną paprykę, brokuły, natkę pietruszki, morele, brzoskwinie, orzechy oraz oleje tłoczone na zimno.
  • Cynk: owoce morza, ryby, wątróbkę.
  • Witaminy z grupy B: pełnoziarniste makarony, pieczywo, kasze gruboziarniste, rośliny strączkowe, pestki.
  • Beta-karoten: pomidory, paprykę, marchew, szpinak i jarmuż.
  • Kwasy omega-3: tłuste ryby morskie, olej lniany, olej rzepakowy, nasiona.
Zobacz też:
Co powoduje suchy kaszel? Jak sobie z nim poradzić?

Suplementacja

Warto rozważyć także suplementację, która może wspomóc zdrowie skóry. EstroVita Skin to suplement diety dedykowany kobietom, zawierający unikalną mieszankę roślinnych kwasów tłuszczowych omega 3, 6, 9, pozyskiwanych z olejów lnianego, z czarnej porzeczki, ogórecznika i wiesiołka. Roślinne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) wspierają atrakcyjny wygląd skóry i jej kondycję. EstroVita Skin jest dostępna w trzech smakach: klasycznym, słodkiej cytryny oraz japońskiej wiśni sakura.

Tekst promocyjny

Zobacz także: