Dieta matki karmiącej piersią powinna być oparta o dobrze zbilansowaną dietę. Będzie miała ona wpływ na prawidłowy rozwój dziecka oraz zdrowie matki. Ta powinna dokładnie zaplanować swój jadłospis, bo ma on wpływ na prawidłową laktację i chroni ją przed niedoborem składników mineralnych oraz witamin. Nie musi być to dieta specjalnie przygotowana, ale posiłki powinny być dobrze przemyślane, ponieważ niedobór składników pokarmowych może doprowadzić do problemów, które zaburzą funkcjonowanie organizmu kobiety.

Dieta matki karmiącej – dlaczego jest ważna?

Zaraz po urodzeniu mleko matki jest jedynym pokarmem, jaki spożywa maluch. Musi ono dostarczyć więc energię oraz składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju. Należy pamiętać jednak, że dieta matki karmiącej tak naprawdę nie wpływa w bardzo dużym stopniu na skład pokarmu. Organizm tworzy takie mleko, jakie jest najlepsze dla dziecka. Nieprawidłowe żywienie może jednak odbić na zdrowiu matki. Źle dobrany jadłospis prowadzi do deficytu składników odżywczych. Dlatego właśnie matka musi zadbać o odpowiednie zbilansowanie posiłków.

Zobacz też:
Dieta wysokobiałkowa – kto może ją stosować? Jakie są jej zasady?

Podczas laktacji kobieta nie musi trzymać określonej diety matki karmiącej. Wiele kobiet decyduje się jednak na ten krok, ponieważ wierzy, że w ten sposób uchroni swoje dziecko przed wieloma dolegliwościami. Nie jest to konieczne, bo jak wspominaliśmy wcześniej, dieta nie ma dużego wpływu na skład pokarmu. Kobieta powinna więc odżywiać się w ten sposób, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Ważne są urozmaicony jadłospis oraz odpowiednia wielkość posiłków. Matka powinna przyjmować odpowiednią dla siebie liczbę kalorii. Może dodać do tego około 500 kcal, jeśli karmi dziecko żywiące się jedynie mlekiem.

Co powinna jeść matka karmiąca?

Matka chcąca się zdrowo odżywiać powinna mieć urozmaicony jadłospis, w którym wykorzystuje piramidę zdrowego żywienia. W diecie matki karmiącej powinny się więc znaleźć produkty z każdej z grup spożywczych. Dzięki temu do jej organizmu dostarczone zostaną wszystkie niezbędne składniki.

Zdrowe tłuszcze

W diecie nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczów. Chodzi tutaj głównie o te pochodzące z olejów roślinnych orzechów oraz pestek. Mają one w składzie kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Kobieta powinna unikać produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans, czyli:

  • tłustych mięs;
  • tłustych produktów mlecznych;
  • żywności przetworzonej.

Produkty mleczne

Zawierają dużo białka oraz wapnia, których spożycie jest bardzo korzystne dla zdrowia. Nie należy bać się, że dziecko nabawi się alergii na mleko krowie, nie jest ona powiązana z jego spożyciem przez matkę. Dopiero kiedy zobaczysz symptomy skazy białkowej u swojego dziecka, skontaktuj się w tej sprawie z lekarzem. W innym wypadku mama karmiąca może bez problemu jeść jogurty, kefiry oraz maślanki. Powinna jednak wybierać produkty półtłuste bez dodatku cukru.

Zobacz też:
Stłuszczenie wątroby – dieta, jadłospis. Co powinny jeść osoby ze stłuszczeniem wątroby?

Produkty zbożowe

Zawierają one błonnik, który ma dobry wpływ na układ pokarmowy. Węglowodany to doskonałe źródło energii, która jest potrzebna kobiecie karmiącej. Dobrze jednak jest wybierać produkty pełnoziarniste, będą one miały lepszy wpływ na zdrowie matki. Do diety można więc bez obaw włączyć:

  • kasze;
  • makarony;
  • pieczywo.

Mięso, ryby oraz jajka

Jest to doskonałe źródło białka zwierzęcego. W okresie laktacji zapotrzebowanie na ten składnik znacznie wzrasta, dlatego znaczna ich ilość powinna zostać włączona do diety matki karmiącej. Jeżeli chodzi o mięso, to warto wybierać jego chude rodzaje, czyli na przykład schab. Czerwone mięso ma dużą zawartość żelaza, które dla kobiety karmiącej jest bardzo istotne. Jeżeli chodzi o ryby, to trzeba wybierać takie, które mają dużą zawartość kwasów Omega-3.

Warzywa i owoce

Można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu lub upieczeniu. Warzywa i owoce powinny się znaleźć w każdej diecie. Trzeba zwrócić jednak uwagę, czy są różnorodne i czy pojawiają się w każdym posiłku. Zwróć uwagę, do jakiej grupy kolorystycznej należy owoc, ponieważ każda z nich może zawierać inne składniki odżywcze.

Czego nie powinna jeść matka karmiąca piersią?

Kobieta nie musi unikać spożywania praktycznie żadnych produktów. Jedynie tłuste ryby mogą na nią negatywnie wpłynąć. Może także pić kofeinę, ale w rozsądnych ilościach. Jeżeli lubisz orzechy, to ich także nie trzeba wyłączać z diety matki karmiącej. Badania mówią, że jedzenie orzechów podczas karmienia piersią może ograniczyć ryzyko rozwoju alergii u dziecka.

Zobacz też:
Dieta sokowa – słynie z oczyszczania organizmu. Czy naprawdę jest taka skuteczna?

Czy kobieta karmiąca może być na diecie odchudzającej?

Lekarze odradzają ten pomysł, zwłaszcza dopóki dziecko ma mniej niż 6 miesięcy, a więc jest karmiona wyłącznie mlekiem. Próba odchudzania się podczas karmienia piersią ograniczy składniki odżywcze w ciele matki. Są one niezbędne zarówno jej, jak i dziecku. Tłuszcz znajdujący się w organizmie jest wykorzystywany do produkcji mleka, dlatego karmienie może pomóc w odchudzaniu. Jeżeli zauważysz u siebie nagłą zmianę masy ciała, to musisz przemyśleć sposób swojego żywienia i odpowiednio je zrównoważyć. Możesz też udać się do lekarza, który podpowie ci, jak należy dopasować dietę matki karmiącej.

Dieta matki karmiącej a zapotrzebowanie na wodę

W okresie karmienia piersią matka powinna dbać o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Wytwarzane jest wtedy około 750 ml mleka dziennie, co zwiększa zapotrzebowanie na płyny. Kobieta powinna pić około 3 litrów wody dziennie. Około 20% tego zapotrzebowania dostarczy jedzenie, natomiast pozostała część powinna zostać wypita w postaci wody lub innych płynów. Najlepiej wodę popijać podczas sesji karmienia.

Nie musisz trzymać rygorystycznej diety matki karmiącej, ale powinnaś pamiętać o przyjmowaniu wystarczającej ilości składników odżywczych. W czasie karmienia zwiększa się na nie zapotrzebowanie, dlatego odpowiednio ułożony jadłospis powinna mieć każda matka.

Zobacz także:

Zobacz też:
Dieta owsiankowa (dieta owsiana) – zasady odchudzania i jadłospis

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły