Witamina B12 – czym grozi jej niedobór?
Witamina B12 jest konieczna dla prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu czy produkcji czerwonych krwinek. Jej niedobór prowadzi do wystąpienia wielu groźnych objawów klinicznych, od zaburzeń w układzie krążenia, po zaburzenia neurologiczne. To m.in. anemia megaloblastyczna, osłabienie organizmu, zaburzenia koncentracji, pamięci i nastroju, zaburzenia apetytu, zaburzenia pracy układu pokarmowego, kołatanie serca, zapalenia jamy ustnej, problemy z równowagą, drżenie kończyn.
Witamina B12 – kto powinien ją suplementować?
Naturalnie witamina B12 występuje przede wszystkim w mięsie, szczególnie wątróbce, a także w żółtkach jaj, przetworach mlecznych, rybach, algach i tofu. Na niedobory tej witaminy cierpią głównie osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale także ci, którzy unikają spożywania dużych ilości produktów mięsnych (zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia). Są to grupy, które powinny więc dodatkowo dostarczać witaminę B12 z suplementów.
Często takie postępowanie jest zalecane także u innych osób, które na co dzień spożywają produkty mięsne, ale znajdują się w grupie ryzyka niedoboru witaminy B12, np.:
- osoby starsze, z powodu słabszego wchłaniania witamin z pożywienia,
- kobiety w ciąży,
- chorzy na przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka,
- osoby chorujące na cukrzycę typu 2 leczonych z użyciem metforminy,
- pacjenci z zaburzeniami wchłaniania witamin (np. w przebiegu zgagi, wrzodów, niedoborów czynnika Castle’a, celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna, zespołu Zollingera-Ellisona, chorobie Whipple’a),
- pacjenci długoterminowo stosujący inhibitory pompy protonowej oraz antagonistów receptora histaminowego H2,
- osoby cierpiące na choroby tarczycy (często niedobór witaminy B12 towarzyszy niedoczynności oraz chorobie Hashimoto).
Metylokobalamina – polecana postać witaminy B12
Nie bez znaczenia jest to, jaką postać witaminy B12 będziemy suplementować. Witamina ta ma skomplikowana budowę i występuje w różnych postaciach, m.in. metylokobalaminy, hydroksokobalaminy i adenozylokobalaminy. Na rynku dostępne są także syntetyczne formy witaminy B12, np. cyjanokobalamina. Jaką postać wybrać do suplementowania, aby uzupełniać niedobory? Specjaliści zalecają postacie, które nie muszą przechodzić szeregu przemian chemicznych, aby się wchłonąć, a należą do nich: metylokobalanina oraz adenozylokobalamina, zwłaszcza pierwszą z nich. Metylokobalanina jest trudniejsza w produkcji i przechowywaniu (jest wrażliwsza na światło i temperaturę), natomiast organizm może od razu po jej spożyciu korzystać z dobroczynnych właściwości, gdyż nie potrzebuje przemian – ma aktywną formę (metylowaną).
Jakie są właściwości metylokobalaminy B12?
Witamina B12 metylokobalamina w postaci suplementu, może skutecznie uzupełnić niedobory. Efektem tego będzie także zniwelowanie objawów wynikających z niedoboru, takich jak ogólne zmęczenie, anemia, problemy z koncentracją i pamięcią. Suplementowanie metylokobalaminy może wpływać korzystnie m.in. na:
- syntezę węglowodanów, tłuszczów i białek, co przyczyni się do lepszego funkcjonowania całego organizmu,
- lepsze dostarczanie tłuszczów do komórek (komórki zyskują dzięki temu więcej energii),
- lepsze wchłanianie kwasu foliowego,
- skuteczniejsze tworzenie się osłonki mielinowej nerwów (w efekcie poprawia się praca wszystkich organów),
- wspomaganie apetytu u osób starszych,
- regulację nastroju (dzięki efektywniejszemu wydzielaniu dopaminy, serotoniny i noradrenaliny – hormonów szczęścia),
- poprawę pamięci i koncentracji,
- lepszy sen i łatwiejsze zasypianie.
Zobacz także:
- Witamina B Complex – co wchodzi w jej skład i dlaczego jej potrzebujesz?
- Jakie ma właściwości i w czym występuje witamina B2?
- Czy możliwym jest przedawkowanie „Witaminy Słońca”?
- Witamina B5 – naturalny sposób na zdrowie i piękną cerę. Jakie są objawy niedoboru kwasu pantotenowego?
- Witamina B3 (niacyna) kluczem do zdrowia i pięknego wyglądu? Jakie właściwości ma witamina pp i czy można ją przedawkować?