Choć zazwyczaj w kuchni wykorzystuje się miąższ wspomnianego warzywa, bardzo cenne są również jego nasiona, z których możemy pozyskać olej z pestek dyni.

OLEJ Z PESTEK DYNI – SKŁAD

Olej z pestek dyni przede wszystkim opiera swój skład na wielonienasyconych kwasach tłuszczowych- kwasu oleinowego oraz kwasu linolowego. Ponadto, jest on bogaty w białko, witaminę A,C, D,E, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan, selen, cynk oraz żelazo. Jest także źródłem antyoksydantów- tokoferoli i fitosteroli (substancji mających za zadanie zwalczanie wodnych rodników, co ma znaczenie przeciwzapalne oraz antynowotworowe), a także włókna pokarmowego.

Jak można wywnioskować z tej długiej listy jego odżywczych zalet, olej z pestek dyni wykazuje wiele prozdrowotnych działań. Przede wszystkim, jest to działanie antyoksydacyjne, co oznacza jednocześnie zdolność do zwalczania zapalenia oraz niwelowanie ryzyka powstania nowotworu. Ponadto, działa on przeciwwrzodowo oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych (a więc chorobie zwanej miażdżycą). Olej z pestek dyni ma również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć, koncentrację oraz sprawność umysłową. Dodatek włókna pokarmowego umożliwia lepszą pracę przewodu pokarmowego, poprzez stymulację jego perystaltyki oraz ułatwienie opróżniania końcowego odcinka układu trawiennego. Dostarcza organizmowi multum witamin oraz składników mineralnych- wszystkie one są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Zobacz też:
Praca za granicą? Dowiedz się więc, czym jest EKUZ

OLEJ Z PESTEK DYNI – STOSOWANIE

Olej z pestek dyni jest przede wszystkim wykorzystywany w celach kulinarnych oraz jako suplement diety. Do jego najczęstszych metod stosowania zalicza się dodawanie oleju do sałatki, gotowanych warzyw czy nawet kanapek. Co ciekawe, olej z pestek dyni ma smak bardzo zbliżony do smaku orzecha, dzięki czemu może on smakować świetnie również w zestawieniu ze słodkimi przekąskami.

Warto pamiętać, że opisywany produkt znajduje swoje szerokie zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Posiada on zdolność świetnego nawilżenia skóry, umożliwia jej regenerację oraz nawilżenie. Jest bardzo przydatny w procesie odbudowywania bariery hydrofobowej skóry i doskonal sprawdza się u osób cierpiących na takie schorzenia, jak atopowe zapalenie skóry lub egzema. Często można znaleźć olej z pestek dyni w składzie kremów pielęgnacyjnych do wrażliwej lub przesuszonej cery. Jest również elementem wielu kosmetyków przeznaczonych dla włosów, które są wytworem skóry najbardziej narażonym na wysuszenie i utratę odpowiedniego nawilżenia. Z tego powodu, dużo osób stosuje ten produkt w procesie zwanym olejowaniem włosów.

Materiały promocyjny

Zobacz także:

O autorze

Barbara Wójcik

Absolwentka studiów medycznych z wieloletnim doświadczeniem zawodowym. Lata pracy jako lekarz rodzinny nauczyły ją wrażliwości, odpowiedzialności za podejmowane decyzje terapeutyczne i umiejętności uważnego słuchania pacjenta. Prywatnie zajmuje się wychowywaniem swojej 5 letniej córki i udzielaniem porad na forach medycznych.

Zobacz wszystkie artykuły