Kilka słów na temat historii produkcji oleju z winogron

Winogrona znane są ludziom od tysięcy lat. Wywodzą się z Azji, skąd przybyły do Europy i Ameryki Północnej. Mimo, że same owoce były popularne już od starożytności, z olejem z pestek winogron było zgoła inaczej. 

Pierwsze oficjalne zapiski na jego temat datuje się na XVI wiek. Początków produkcji oleju z winogron należy szukać we Włoszech, w XVIII wieku. Natomiast intensywna produkcja rozpoczęła się dopiero w wieku XIX, we Francji. Powodem tego jest trudność w wydobyciu oleju z pestek winogron.

Nasiona winogron, z których produkowany jest olej, są odpadem procesu produkcji wina. Przez długie lata, nie były one w żaden sposób wykorzystywane. Była to wielka strata, jednak nie było po prostu na to sposobów. Dzisiejsza technologia umożliwia wydobycie oleju nawet z nasion, które zawierają znikomą ilość tłuszczu, takich jak winogrona czy maliny. 

Jak wygląda produkcja oleju winogronowego?

Zastanawiasz się, jak właściwie wygląda produkcja oleju z pestek winogron? Nasiona winogron muszą najpierw zostać pokruszone. Dopiero z takiej miazgi pozyskuje się olej winogronowy. Zwykle konieczne są do tego organiczne rozpuszczalniki i wysoka temperatura. Tłoczenie mechaniczne w niższej temperaturze jest znacznie mniej skuteczne. Jednak to właśnie takiego typu oleje są zdrowsze dla człowieka. Olej z pestek winogron pochodzi przeważnie z Włoch, Hiszpanii, Chile i Ameryki Północnej.

Zobacz też:
Zawroty głowy przy wstawaniu – czy są groźne? Kiedy skonsultować się z lekarzem?

Olej z winogron – cechy charakterystyczne

Olej z pestek winogron nierafinowany ma kolor bladożółty, o lekko zielonkawym odcieniu. Jest to najjaśniejszy spośród naturalnych olejów. Ma specyficzny, choć ledwo wyczuwalny zapach. W smaku olej winogronowy jest również delikatny. Jego cena jest dość zróżnicowana. Nie należy jednak do tańszych olejów. Możesz go kupić już za około 14 zł za 500 ml. Jest to spowodowane trudnością wydobywania i dużą ilością pestek, które potrzebne są do wytworzenia litra tłuszczu.

Olej z winogron a kalorie 

Olej winogronowy jest podobnie kaloryczny, jak inne popularne oleje roślinne. W 100 gramach zawiera około 880 kalorii. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak możesz efektywnie wykorzystać cenne właściwości oleju winogronowego.

Olej z pestek winogron – wartości odżywcze

Olej winogronowy składa się prawie w 100% z tłuszczów takich, jak:

  • kwas linolowy (nienasycony z rodziny omega-6) – 69,6%;
  • kwas oleinowy (nienasycony z rodziny omega-9) – 15,8%;
  • kwas palmitynowy (nasycony) – 7%;
  • kwas stearynowy (nasycony) – 4%;
  • kwas palmitooleinowy (nienasycone z rodziny omega-7) – mniej niż 1%;
  • kwas alfa-linolenowy (nienasycony z gatunku omega-3) – 0,1%.

Oprócz tego, olej z pestek winogron ma około 1% substancji niezmydlających. Zawierają one fenole i sterole.

Jedna stołowa łyżka oleju winogronowego dostarczy ci aż 19% zalecanej dziennej dawki na witaminę E. Substancja ta sprawia, że olej jest wyjątkowo stabilny, a jakość zawartych w nim tłuszczów długo pozostaje niezmieniona.

Zobacz też:
W jakich artykułach spożywczych znajdziesz naturalne probiotyki?

Nierafinowany olej winogronowy do smażenia czy gotowania?

Czy można dowolnie stosować ten tłuszcz do gotowania? Otóż nie. Olej z pestek winogron do smażenia się niestety nie nada. Ma zbyt dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Substancje te utleniają się w gorącym otoczeniu. Olej winogronowy ma niski punkt dymienia. Oznacza to, że szybko traci swoje wartości odżywcze. Z dobroczynnego oleju zamienia się w szkodliwy glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. 

Możesz go użyć co najwyżej do duszenia i gotowania – procesów, gdzie temperatura nie przekracza około 100 stopni. Najlepiej jednak stosować go do potraw przygotowywanych całkowicie na zimno. Nierafinowany olej z pestek winogron należy po otwarciu koniecznie przechowywać w lodówce. W temperaturze pokojowej może się szybko zepsuć i nie będzie już użyteczny.

Rafinowany olej z winogron

Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku rafinowanego tłuszczu. Taki olej z pestek winogron do smażenia dobrze sprawdzi się w wysokich temperaturach. Nie posiada on wszystkich korzystnych substancji wersji nierafinowanej. Jednakże, jest on zdecydowanie bardziej uniwersalny. Możesz go spożywać na zimno, ale też używać do smażenia, pieczenia, grillowania i marynat. Nie ma też problemów, aby przechowywać go w temperaturze pokojowej. Nie ma obaw, że olej ten szybko zjełczeje.

Olej z pestek winogron – właściwości w kosmetyce

Olej z winogron na twarz? Brzmi zaskakująco? Otóż, ze względu na jego wysoką biozgodność, możesz używać go do codziennego demakijażu. Olej winogronowy sprawdzi się nawet dla cery wrażliwej, atopowej i suchej. Przywraca skórze prawidłowe PH oraz reguluje wytwarzanie sebum. Stosuje się go do masażu obszarów zmienionych zmarszczkami i trądzikiem. Dobrze sprawdzi się do masażu właściwie całego ciała. 

Zobacz też:
Jak pozbyć się wody z organizmu? Sprawdź nasze skuteczne metody

Olej z pestek winogron ma właściwości odbudowujące ochronną barierę skóry. Sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna, gładka i odmłodzona. Jest popularnym olejem bazowym stosowanym do aromaterapii. Olej z winogron na twarz i do ciała możesz stosować samodzielnie lub dodawać do innych kremów i balsamów.

Olej z pestek winogron na włosy 

Olej z pestek winogron ma bardzo korzystne właściwości dla włosów. Pamiętaj jednak, że zarówno olej z winogron na twarz, jak i na włosy, powinien być nierafinowany. Tylko taki posiada wszystkie niezbędne dla ciała składniki odżywcze. Stosuj go regularnie na swoją skórę głowy, jeżeli cierpisz na:

  • nadmierny łupież;
  • łuszczycę;
  • przetłuszczające się włosy. 

Olej z pestek winogron skutecznie pielęgnuje włosy, tworząc wokół nich barierę ochronną. Przeciwdziała szkodliwemu wpływowi czynników chemicznych, mechanicznych, promieniowania słonecznego i zabiegów fryzjerskich. Pomoże ci rozczesać nawet najbardziej niesforne i trudne do ułożenia włosy. Olej z pestek winogron możesz nakładać zarówno na suche, jak i mokre włosy, o każdym stopniu porowatości.

Olej z pestek winogron – właściwości lecznicze

Olej z pestek winogron ma bezcenne właściwości lecznicze. Działa:

  • przeciwzapalnie;
  • przeciwnowotworowo;
  • przeciwbakteryjnie;
  • chroni układ krążenia. 

Właściwości lecznicze oleju z pestek winogron sprawiają, że jest często stosowany w farmaceutyce. Znacznie przyspiesza proces gojenia się ran. Pomaga także zredukować nowe, jak i stare blizny. Jest powszechnie stosowany w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, żylaków oraz trądziku różowatego. 

Witamina E pomaga regulować poziom złego cholesterolu. Dodatkowo, skutecznie chroni przed wszelkimi dolegliwościami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Wspiera działanie całego układu nerwowego i pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie całego ciała. Korzystnie wpływa na komórki skórne i wewnętrzne – przeciwdziała występowaniu wczesnych oznak starzenia. Większość zdrowotnych właściwości tego owocu nie jest jednak zawarta w oleju. Pamiętaj, że zawarte są w nim niekorzystne dla twojego zdrowia proporcje tłuszczy omega-6 do omega-3. Lepiej spożywać niewielką dawkę dziennie lub stosować zewnętrznie.

Zobacz też:
Regulator kwasowości – co to takiego? Czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy?

Olej winogronowy – przeciwwskazania

Oleju z pestek winogron nie należy stosować w nadmiarze. Duże ilości mogą spowodować osłabienie układu immunologicznego. Czasami może też powodować zaostrzenie stanów zapalnych. Silne działanie oleju z pestek winogron może zaburzać równowagę gospodarki hormonalnej organizmu. Dodatkowo, może rozregulować prawidłowe działanie tarczycy. Regularne przedawkowywanie powoduje przyrost masy ciała, a w ostateczności nadwagę i otyłość. Jest to jednak cecha wspólna wszystkich olejów, które należy spożywać z umiarem.

Gdzie kupić olej z pestek winogron nierafinowany?

Rafinowany olej z pestek winogron jest łatwo dostępny w większości supermarketów. Problem pojawia się, gdy chcesz kupić wersję nierafinowaną. Nierafinowany olej winogronowy dostaniesz w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Czasami dostępny jest także w aptekach. Im lepsza jakość oleju z pestek winogron, tym ceny będą wyższe. Nierafinowany kosztuje zwykle około dwa razy więcej niż rafinowany. Jeżeli chcesz skorzystać z jego leczniczych właściwości, to koniecznie zakup tą pierwszą wersję. Nie jest to duża cena, biorąc pod uwagę to, jakie korzyści będziesz z niego czerpać.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz inne artykuły autora