Krokosz – co to za roślina?
Krokosz to jednoroczna roślina należąca do rodziny astrowatych. Kwitnące kwiaty przybierają piękne kolory, którym olej zawdzięcza swoją unikalną barwę. Najczęściej występuje w odcieniach od żółtego przez pomarańcz, aż po czerwień, przez co często kojarzona jest z szafranem. To prawdopodobnie temu podobieństwu zawdzięcza swoją obecną popularność.
Krokosz stosowana jest od wieków w kuchni oraz jako naturalny barwnik do tkanin.
Krokosz barwierski wywodzi się z Indii i Bliskiego Wschodu. Jego biało-żółta łodyga potrafi sięgać nawet 1,3 metra. Kwiat krokosza ma piękny, pomarańczowy odcień, a owoc skrywa cenne nasienie. Olej z krokosza ma bardzo korzystne właściwości zdrowotne, a w smaku jest bardzo neutralny. Dzięki temu, możesz dodawać go do przeróżnych dań. Olej krokoszowy powszechnie wykorzystywany jest także w kosmetyce.
Olej krokoszowy – właściwości
Olej krokoszowy swoje właściwości zawdzięcza bogatemu składowi. Wygląda on następująco:
- kwas linolowy – 80%. Jest to ogromna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiadają one za prawidłową przemianę materii, wspieranie układu immunologicznego oraz działanie mózgu;
- kwas linolenowy – 10%. Należy on do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to bardzo cenny składnik diety. Jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zawałów serca oraz spowalnia procesy starzenia się komórek;
- flawonoidy: kwercetyna o właściwościach antyalergicznych i przeciwzapalnych oraz luteolina poprawiająca pamięć i koncentrację;
- fitosterole – są to substancje bardzo pomocne przy obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Jednocześnie chronią przed miażdżycą i różnymi chorobami nowotworowymi;
- witamina A i E – cenne antyoksydanty, które korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Stosowane wewnętrznie, pomagają też zachować zdrowie całego organizmu.
Taki skład z pewnością zachęci cię do spróbowania tego tłuszczu. Unikalne właściwości prozdrowotne oleju krokoszowego sprawiają, że jest on chętnie i często stosowany w kuchni i kosmetyce. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać we własnym domu!
Olej krokoszowy – zastosowanie
Kiedyś krokosz znajdował swoje zastosowanie głównie przy farbowaniu tkanin. Dziś wiemy, że olej krokoszowy jest znacznie cenniejszy. Ma on właściwości lecznicze, działające kojąco na kaszel, trawienie, krążenie, bóle, potliwość i stany zapalne. W celach leczniczych możesz spożywać łyżeczkę oleju przed lub po posiłku.
W kuchni lepiej spożywać go na zimno. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dressingu sałatki. Nie poleca się smażenia na tym oleju z krokosza. Obróbka termiczna sprawia, że olej krokoszowy traci wiele swoich zdrowotnych właściwości. Staraj się zatem dodawać go do zimnych potraw.
Jego dobroczynne właściwości sprawiają, że branża kosmetyczna coraz chętniej wykorzystuje naturalny olej krokoszowy. Zastosowanie oleju z krokosza obejmuje produkcję ekologicznych kremów, balsamów oraz innych substancji głęboko nawilżających.
Możesz samodzielnie zrobić aromatyczny olejek do masażu z oleju krokoszowego. Pomoże ci ukoić zmysły, zrelaksować się, a jednocześnie wygładzić skórę.
Olej z krokosza skutecznie odżywia i regeneruje skórę. Pomaga w walce z trądzikiem, wygładzaniu blizn i zmarszczek. Dobrze sprawdzi się także do samodzielnego olejowania włosów. Zadziała na nie wygładzająco i zmiękczająco.
Olej z krokosza – gdzie kupić?
Ekologiczny olej krokoszowy kupisz w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Jego cena jest jednak dość wysoka. Waha się w okolicach 40 zł za jeden litr. Warto jednak zakupić nawet niewielką ilość oleju z krokosza na wypróbowanie. Wówczas, będziesz w stanie samodzielnie ocenić, czy warto za niego tyle zapłacić.
Nie miałam pojęcia o tym, że istnieje taki olej. Niesamowite jest to jak człowiek może się całe życie czegoś nowego uczyć. Strasznie się cieszę, że trafiłam na Waszą stronę.