Wokół zdrowego odżywania narosło wiele mitów. Najczęściej mówi się, że pełnowartościowe posiłki są skomplikowane w przygotowaniu oraz czasochłonne. Na szczęście stwierdzenie to niewiele ma wspólnego z prawdą. Jak więc sprawić, by zdrowe gotowane było łatwe i przyjemne? Podpowiadamy w tym artykule!
Kluczowe jest właściwe planowanie posiłków – jak do tego podejść?
Zdecydowana większość osób cierpi na brak czasu. Praca, dodatkowe zajęcia, obowiązki domowe czy w końcu opieka nad dziećmi sprawiają, że mamy zbyt mało czasu na codzienne przygotowywanie posiłków. Efekt? Szybkie jedzenie na dowóz, gotowe dania z supermarketu czy w końcu wysoko przetworzone i kaloryczne produkty. Czy zdrowe dania są faktycznie takie trudne i czasochłonne w przygotowywaniu? Niekoniecznie. Kluczem jest dobra organizacja. Nie ma wątpliwości, że dla wielu osób najbardziej problemowe są obiady. Może warto więc przygotować je z wyprzedzeniem na 2 dni? Przydatna może być także zamrażalka, w której umieścić można nie tylko warzywa i owoce (wcale nie będą mniej wartościowe od surowych), ale także i ugotowane już obiady, np. kotlety, zupy czy sosy. Ich odgrzanie trwa kilka minut.
A może gotowanie na parze? Czy to łatwe? W jakim sprzęcie?
Innym rozwiązaniem na zdrowe i łatwe przygotowywanie posiłków jest gotowanie na parze. Wystarczy ustawić odpowiedni czas gotowania i można wrócić do codziennych czynności. W przypadku gotowania na parze, nie ma konieczności doglądania potrawy. Innym rozwiązaniem może być pieczenie. Piekarniki nowej generacji wyposażone są w specjalne funkcje, np. pieczenia parowego, które automatycznie dopasowują odpowiednie parametry pieczenia. Wszystko po to, aby przygotowywana potrawa była pyszna i odpowiednio soczysta.
Dobra płyta grzewcza pomoże w gotowaniu – podpowiadamy jaką wybrać
W gotowaniu pomaga także odpowiednia płyta grzewcza elektryczna. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje. Dla przykładu, płyty elektryczne marki Electrolux posiadają specjalne pole grzejne o nazwie FishZone. Pozwala ono na umieszczenie dużej i owalnej patelni, na której można grillować ryby. Po dodaniu do nich warzyw, np. cukinii i papryki otrzymamy prosty i bardzo zdrowy obiad.
Podsumowanie
Warto szukać również inspiracji na prosty i zdrowy obiad. W sieci znaleźć można tysiące inspiracji, a nawet specjalnych grup, gdzie internauci dzielą się przepisami na codzienne posiłki. Nie należy ograniczać się również do jednego rodzaju kuchni, np. polskiej. Dużo prostych, zdrowych i aromatycznych dań można znaleźć w kuchni hinduskiej czy azjatyckiej. Świetną propozycją na proste i zdrowe śniadanie jest pyszna szakszuka, czyli jajka w pomidorach. Na obiad przygotować można z kolei curry. Zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. To nie tylko prosty sposób na pyszny posiłek, ale i doskonała okazja do wyczyszczenia lodówki, czyli gotowania bez marnowania. Do curry dodać można bowiem zarówno końcówkę batatów, jak i paprykę, dynię czy cebulę. Nie należy unikać również samodzielnych eksperymentów. Czasami zdrowy i prosty obiad powstaje w wyniku połączenia zupełnie przypadkowych składników. Odpowiadając na pytanie zadane na początku – zdrowe gotowanie wcale nie musi być trudne i pracochłonne, wystarczy odpowiedni sprzęt i trochę wyobraźni.
Zobacz także:
- Z czego powinien składać się praktyczny zestaw garnków?
- Jak długo gotować kukurydzę, by była miękka, soczysta i chrupiąca?
- Dieta Thermomix to sposób na zdrowie żywienie oraz utratę kilogramów – dowiedz się, jakie ma zalety oraz od czego zacząć
- Powidła śliwkowe – przepis babci. Zrób najlepsze powidła!
- Czy dieta 2000 kcal to skuteczna dieta redukcyjna? Sprawdź przykładowy jadłospis 2000 kcal