Właściwości kukurydzy

Kolba kukurydzy to cenne źródło wielu witamin i minerałów, takich jak: 

  • witaminy z grupy B, witaminy A, D, E, K;
  • selen;
  • cynk;
  • magnez;
  • żelazo;
  • fosfor;
  • potas.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, ten produkt dostarczy ci przede wszystkim węglowodanów i dużej ilości błonnika. Jednak trzeba pamiętać o tym, że kukurydza nie jest produktem fit. Zawiera około 110 kalorii na 100 g produktu.

Kukurydza w diecie to sposób na zdrowie?

Czy kukurydza jest zdrowa? oczywiście, że tak! Składniki zawarte w kukurydzy wpływają pozytywnie na wzrok. Oprócz tego, kukurydza wspomaga pracę układu pokarmowego, nerwowego i mózgu. 

Gotowanie kukurydzy krok po kroku

Jak gotować kukurydzę? Ile gotuje się kukurydzę? Czy to trudne zadanie? Czy można ją przegotować? Co wówczas się stanie? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na te pytania, zapraszamy do dalszej lektury. Przygotowaliśmy małą dawkę wiedzy dla wszystkich wielbicieli tego wyjątkowego przysmaku. 

Jak gotować kukurydzę? 

Jeśli chcesz przygotować pyszną, miękką i soczystą kukurydzę z wody, znamy na to prosty sposób! Na początku przygotuj ostry nóż, duży garnek i trochę cukru, soli, masła. Kukurydzę obierz z liści i włosków, a następnie umyj. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę cukru. Do gotującej się wody z cukrem dodaj kolby kukurydzy. Ważne by kolby nie były w garnku ściśnięte i mogły swobodnie się przekręcać. 

Zobacz też:
Ksylitol – jak oddziałuje na Twoje zdrowie? Czy warto zamienić na niego cukier?

Ile gotuje się kukurydzę?

Tu pojawia się bardzo ważne pytanie, jaki powinien być czas gotowania kukurydzy? To bardzo ważne, jeśli chcesz, aby była miękka i soczysta. Gotuj ją około 10 minut, a jeśli kolby są wyjątkowo duże, możesz gotować je do 15 minut. Następnie wyjmij z wody i osusz, możesz posolić i dodać trochę masła. Gotowe! Jesteśmy przekonani, że goście i rodzina będą zachwyceni smakiem przygotowanej przez ciebie kukurydzy.

Czy gotowanie kukurydzy to jedyny sposób na jej przyrządzenie?

Kukurydza i gotowanie to zgrany duet, ale nie jedyny. Jej pyszny smak możesz wydobyć także podczas grillowania lub pieczenia w piekarniku. 

Świeża kolba kukurydzy to świetne źródło cennych witamin i błonnika. Zapewne wiesz, że dobrze zbilansowana i zdrowa dieta to podstawa, jeśli chcesz zadbać o swój organizm i cieszyć się dobrym zdrowiem. Ten produkt z pewnością powinien znaleźć się w twojej diecie. Już wiesz, jak długo musisz gotować kukurydzę. Jedz ją na zdrowie. Kukurydza idealnie sprawdzi się też jako dodatek do różnych dań. Kuchnia to miejsce, w którym możesz puścić wodze fantazji. Jesteśmy pewni, że twoje dania z kukurydzą w roli głównej zachwycą wszystkich gości.

Zobacz także:

Zobacz też:
Mleko ryżowe – czy warto włączyć je do diety?

O autorze

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

Zobacz wszystkie artykuły