Powidła to uniwersalny dodatek, który sprawdza się nie tylko przy słodkościach, ale także przy słonych specjałach. Warto postawić na sprawdzony przepis! Powidła łatwo przygotować, ale wymaga to czasu – proces jest wieloetapowy. 

Jak smażyć powidła śliwkowe, żeby się nie przypalały?

Przygotowanie powideł śliwkowych to proces czasochłonny. Należy pamiętać o kilku zasadach, jak smażyć powidła, żeby się nie przypalały. Najważniejsze jest regularne mieszanie składników w naczyniu, tak by owoce z cukrem nie przykleiły się do dna. Można także na dno wlać odrobinę wody lub posmarować je tłuszczem. Ogień pod garnkiem powinien być minimalny – powidła mają się gotować wolno.

W czym smażyć powidła?

Najlepiej smażyć powidła w dużym garnku – takim, by było w nim trochę wolnego miejsca. Dzięki temu nawet, gdy podniesie się poziom owoców (puszczą sok i cukier zacznie się pienić), nie wykipią poza garnek. Jeżeli wciąż zastanawiasz się, w czym smażyć powidła śliwkowe, możesz pójść dwiema ścieżkami.

Pierwsza to wybór garnka dużego, ale starego, którego nie będzie szkoda wyrzucić w przypadku ewentualnych przypaleń. To może być dobra opcja dla osób, które pierwszy raz korzystają z przepisu na powidła śliwkowe. Drugą opcją jest wybór garnka z powłoką, która ma zabezpieczać przed przyklejaniem się jedzenia. Może to być garnek z powłoką teflonową.

Zobacz też:
Erytrol (erytrytol) – słodzik, który jest idealnym zamiennikiem cukru

Przepis na powidła à la babcia 

Składniki

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 200-400 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Śliwki należy dokładnie umyć, przekroić i usunąć pestki. Można także owoce obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Zasyp owoce ok. 200 gramami cukru. Wymieszaj i odstaw na około 2 godziny, by owoce puściły sok. 

Następnie zagotuj składniki na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania to ok. 3 godziny – owoce powinny zrobić się miękkie, a z cukru i soku powstać zagęszczony sos. Odstaw garnek. 

Kolejnego dnia ponownie zagotuj owoce. Czas gotowania zmniejsz jednak o godzinę względem dnia poprzedniego. Dodaj w trakcie cynamon i sok z cytryny. Pamiętaj o mieszaniu. Powidła są po tym czasie gotowe. Jeśli okażą się zbyt mało słodkie, możesz je dosłodzić cukrem. Powidła przełóż do słoików – wyparzonych i szczelnych.

Zobacz także:

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły