Czym jest maślan sodu?

W organizmie człowieka maślan sodu wytwarzany jest w jelicie grubym wraz z innymi krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi w wyniku:

  • fermentacji błonnika,
  • występowania prebiotyków,
  • trawienia skrobi opornej,
  • obecności fruktooligosacharydów.

W literaturze naukowej maślan sodu jest znany jako bezbarwna ciecz, rozpuszczalna w wodzie. Pod względem chemicznym, jego struktura opiera się na czterech atomach węgla, a jego wzór cząsteczkowy to C4H8O2 lub CH3CH2CH2COOH. Ma słodkawy posmak z nieprzyjemnym, gorzkim i ostrym smakiem. Występuje w postaci estrów w tłuszczach zwierzęcych i olejach roślinnych. Same estry to związki organiczne, które w reakcji z wodą tworzą alkohole oraz nieorganiczne lub organiczne kwasy.

Warto nadmienić, że „kwas masłowy” i „maślan” to nie są te same związki, ale mają one ze sobą wiele wspólnego.

Jakie są podstawowe właściwości maślanu sodu?

Jak już wcześniej wspomniano, właściwości maślanu sodu są skupione głównie wokół przewodu pokarmowego, bo tam też jest on produkowany w wyniku trawienia błonnika i innych włókien pokarmowych.

Badania wykazały szerokie działanie przeciwzapalne tego związku. Uważa się, że może pomóc nie tylko w stanach zapalnych, ale również mieć zdolność do redukcji problemów autoimmunologicznych. Może okazać się skuteczną pomocą w leczeniu cukrzycy i insulinooporności.

Przeciwzapalne właściwości maślanu sodu

Z wielu badań wynika, że maślan działa przeciwzapalnie, a przy tym posiada zdolność do wywoływania apoptozy komórek nowotworowych. Z tego powodu zwiększone spożycie błonnika koreluje z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka. W samej terapii nowotworowej maślan sodu wykazuje hamujące działanie na komórki raka okrężnicy.

Zobacz też:
ABC pielęgnacji pępka noworodka – wszystko, co warto wiedzieć

Duża ilość maślanu sodu, czy inaczej, jedzenie dużej ilości błonnika, nie jest jeszcze przyczyną długowieczności. Wysoka ilość błonnika jest skuteczna dopiero w chwili, gdy uczestnicy badań mają odpowiednio rozwiniętą mikrobiotę.

Maślan sodu w terapii IBS

Maślan sodu wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie osób cierpiących na schorzenia jelit typu IBS. Schorzenie to jest scharakteryzowane przez ciągłe wzdęcia, problemy trawienne, nieregularne wypróżnienia i bóle brzucha. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mają to do siebie, że pomagają uszczelnić przewód pokarmowy i jelita, dlatego pomagają w tej chorobie.

Maślan sodu przy chorobie Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest rodzajem zapalnej choroby jelit (IBD) charakteryzującej się zapaleniem wyściółki przewodu pokarmowego, ciężką biegunką, zmęczeniem, utratą wagi, bólem brzucha i niedożywieniem. Również w tym przypadku jest to choroba związana z jelitami, w której część składników pożywienia przedostaje się do organizmu. W badaniach wykazano, że doustnie stosowany maślan sodu jest bezpieczny i dobrze tolerowany, a przy tym może wywołać on kliniczną remisję choroby Crohna.

Zobacz także:

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły