Pożywna zupa na zimę
Zimą sięgamy zwykle po gęste i zawiesiste zupy, często na bazie mięsa, gdyż one najbardziej sycą i rozgrzewają w mroźny dzień. Doskonałym przykładem jest krupnik gotowany na mięsie, z dodatkiem odżywczej kaszy. Zawiera niezbędną porcję białka zawartą np. w kurczaku czy wieprzowinie, węglowodanów pochodzących z kaszy, jak również witamin znajdujących się w marchewce, pietruszce, czy cebuli.
Składniki niezbędne do przygotowania zupy:
300 g fileta z kurczaka
2 litry wody
Kawałek selera
Cebula
2 marchewki
1 pietruszka
Liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
Około 100 g kaszy jęczmiennej
Sól
Pieprz
Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody, solimy ją, dodajemy pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje, dorzucamy umytego i pokrojonego na kawałki kurczaka oraz skrojone na kostkę warzywa (oprócz cebuli, którą wrzucamy w całości). Jeśli nie mamy czasu kroić warzyw, zawsze możemy wrzucić gotową mrożonkę, w której włoszczyzna pokrojona jest w idealną kostkę. Gotujemy około 20 minut, następnie dorzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki.
Pomysł na zupę dla wegan – odżywczą i pełną białka
Wegańska dieta to prawdziwe wyzwanie, jeśli chcemy zbilansować na niej ilość białka. Na szczęście zupa z soczewicy to doskonały pomysł na dostarczenie sobie sporej ilości tego składnika. W 100 g soczewicy znajduje się bowiem aż 25 gram białka. Dla porównania 100 g mięsa z indyka ma 19 gram białka. Oprócz tego wraz z soczewicą dostarczamy sobie witamin z grupy B, które korzystnie działają na nasz układ nerwowy. Kolejną wartością zupy z soczewicy jest dodatek pomidorów, czyli świetnego źródła potasu, jak również cebuli i czosnku, które wspomagają naszą odporność.
Składniki na zupę z soczewicy:
3 szklanki bulionu warzywnego
Cebula
2 ząbki czosnku
60 g soczewicy
1 duża marchewka
200 ml pasaty pomidorowej
30 g kaszy jaglanej
Odrobina kminu rzymskiego
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Oliwa z oliwek
Sól
pieprz
Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz skrojony na plasterki czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy soczewicę oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Smażymy chwilę, a potem zalewamy bulionem. Wsypujemy przyprawy. Gotujemy około 20 minut, a potem wlewamy pasatę pomidorową i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Gdy zupa się ugotuje, miksujemy ją na krem (choć możemy pozostawić warzywa w kawałkach) i mieszamy na talerzu z kaszą.
Zupy-krem przepisy
Zupa-krem to również doskonały pomysł na rozgrzanie organizmu jesienią lub zimą, a w dodatku posiada właściwości kojące układ pokarmowy. Tego typu potrawę można wykonać z dyni, selera, groszku, cukinii, papryki, czy szpinaku. Wszystko zależy od fantazji i umiejętnie dobranych przypraw.
Przepis na zupę krem z groszku
Do wykonania zupy-krem z groszku potrzebujesz 400 g świeżego lub mrożonego groszku. Oprócz tego przyda ci się:
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (możesz rozpuścić gotowy bulion w 2 szklankach gorącej wody)
Cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki szpinaku
½ pęczka koperku
3 łyżki cytryny
2 łyżki masła
Sól
pieprz
Wykonanie:
Kroimy cebulę na piórka i przysmażamy na szklisty kolor na oliwie z oliwek, dodajemy też posiekane na kawałki ząbki czosnku. Następnie dorzucamy do garnka groszek, wlewamy 2 szklanki bulionu, zagotowujemy. Gotujemy około 3 minut, dorzucamy pół szklanki świeżego, umytego szpinaku i gotujemy jeszcze 2 minuty. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, dodajemy 2 łyżki masła do smaku, blendujemy. Na koniec posypujemy zupę koperkiem.
Zupa-krem z czerwonej papryki
Tę zupę można ugotować o każdej porze roku, jednak najlepsza jest w sezonie letnim i jesiennym, kiedy mamy jeszcze dostęp do lokalnych pomidorów i papryk. W zimie można zrezygnować z pomidorów lub zastąpić je tymi w puszce. W zależności od przypraw, jakie użyjemy, danie to może być bardziej lub mniej pikantne. Kto kocha ostre smaki, może dodać więcej chili, a kto woli łagodniejsze smaki, niech ograniczy się do mielonej słodkiej papryki i tymianku.
Składniki na zupę-krem z papryki:
1 kg papryki
4 pomidory (można zastąpić pomidorami w puszce)
Cebula
2 ząbki czosnku
1/2 litra bulionu warzywnego (można kupić gotowy i rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody)
100 ml śmietanki 30 %
1 por
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki Słodkiej papryki
Opcjonalnie dodajemy ½ łyżeczki płatków chili.
Pierwszym krokiem, który nas czeka, kiedy marzy nam się zupa-krem z papryki, jest upieczenie papryki. W tym celu przekrawamy je na pół, wycinamy środek wraz z pestkami, smarujemy w środku oliwą z oliwek i każdą połówkę układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Po tym czasie zdejmujemy z papryki skórkę i odstawiamy warzywa do przestygnięcia.
Następnie, na oliwie z oliwek przesmażamy skrojone w drobną kostkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Po chwili dorzucamy pokrojonego na kawałki pora. Smażymy to wszystko około 5 minut i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. Później dodajemy pokrojony w plastry miąższ z papryki, jak również dosypujemy przyprawy. Miksujemy to wszystko na gładką masę przy pomocy blendera. Dolewamy śmietankę i jeszcze raz łączymy na jednolitą masę. Wylewamy na talerz i podajemy np. z grzankami.
Zdrowa zupa na bazie warzyw, którą wykonasz w ekspresowym tempie
Choć chcemy się odżywiać zdrowo, nie zawsze mamy czas na przygotowanie pożywnego dania. Wtedy z pomocą mogą nam przyjść gotowe zupy z mrożonek, których przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 7 minut. Mają one tę przewagę nad innymi, gotowymi daniami np. w proszku, że wykonane są z naturalnych składników, a warzywa do nich użyte mrożone są od razu po zerwaniu z krzaka lub zebraniu z pola. Dzięki temu zachowują moc witamin i składników odżywczych, których nie znajdziemy w sproszkowanych i poddanych przeróbce warzywach. Jeśli marzy nam się zupa pomidorowa lub wiejska, śmiało możemy sięgnąć po gotowe mrożonki Hortex. Znajdziemy tam zupę gulaszową z kurczakiem, orientalną z makaronem, barszcz ukraiński, zupę jarzynową, zupę fasolową i szereg innych, których przygotowanie będzie ekspresowe, a zadowolenie i pełne brzuchy całej rodziny gwarantowane.
Pomysł na zupę z tego, co masz w lodówce
Jeśli nie lubisz marnować jedzenia i chcesz zaoszczędzić na zakupach, poznaj szereg pomysłów na zupy wykonane z „resztek”. Umiejętna kompozycja tego, co masz w lodówce pozwoli ci na stworzenie dania, które zasmakuje twoim domownikom, a tobie pozwoli zaoszczędzić pieniądze. Jednym z pomysłów na danie z resztek jest zupa chili con carne. Do jej wykonania potrzebujemy jedynie trochę mielonego mięsa, resztki pomidorów i trzymane w zapasie w puszce kukurydzę oraz fasolę. Z kolei jeśli w lodówce został ci kawałek kiełbasy, marchewka, papryka, a w szafce trzymasz groch, możesz wykonać tradycyjną grochówkę. Jeśli nie wiesz, jak masz komponować składniki, którymi dysponujesz w kuchni, zawsze warto zajrzeć po inspiracje na stronę Hortexu, gdzie prezentowane są pomysły na zupy less waste.
Przepis na zupę z resztek – pomidorową na kostce rosołowej
Gdy w lodówce masz mleko lub śmietankę, a w szafce puszkę pomidorów, makaron i kostkę bulionu drobiowego, śmiało możesz zabrać się za przygotowanie najprostszej zupy pomidorowej. Wystarczy, że rozpuścisz kostkę w gotującej się w garnku wodzie, dodasz soli, pieprzu, dolejesz pomidorów, by w niedługim czasie uzyskać smaczną zupę pomidorową. Pamiętaj o zblendowaniu pomidorów lub zastąpieniu ich pasatą. W międzyczasie w drugim garnku ugotuj makaron i podawaj go z zupą, którą zabielisz śmietaną (jeśli masz mleko, musisz zagotować je wcześniej z zupą).
Zobacz także:
- Dieta cud – efektywne odchudzanie. Prawda czy mit?
- Katar? Kaszel? Ból gardła? Poznaj domowe sposoby na przeziębienie. Najskuteczniejsze naturalne metody leczenia!
- Dieta zupowa – sposób na smukłą sylwetkę i zdrowie. Jak przygotować jadłospis z zupami?
- Co zjeść na kolację? Kilka prostych propozycji
- Czy dieta 2000 kcal to skuteczna dieta redukcyjna? Sprawdź przykładowy jadłospis 2000 kcal