Ocet – wszystkim dobrze znany roztwór wodny kwasu octowego, powstały w wyniku fermentacji. W większości kuchni znajdziemy butelkę popularnego octu winnego czy balsamicznego o dobroczynnych właściwościach, ale czy wiesz, że istnieje również znany ocet jabłkowy w połączeniu z malinami? Skoro powyższe jednoskładnikowe roztwory posiadają szereg prozdrowotnych właściwości, to wyobraź sobie, jaką bombą witaminową jest dwuskładnikowy ocet malinowo-jabłkowy! Oczywiście w towarzystwie pysznego owocowego aromatu, który można z łatwością przemycić do codziennego menu. Poznaj prozdrowotne właściwości tej niebanalnej mieszanki owocowej.
Ocet malinowo-jabłkowy – tytułem wstępu
Jak już wyżej wspomniano, ocet ten jest bogactwem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Bioaktywne związki w nim zawarte w połączeniu ze słodkawym, delikatnym, a zarazem wyrazistym smakiem przemawiają za włączeniem roztworu do codziennego jadłospisu. Tego typu ocet w smaku jest łagodniejszy od czystego spirytusu jabłkowego, dzięki temu będzie dobrym rozwiązaniem dla osób o delikatniejszym podniebieniu. Łączy w sobie wartości zawarte w jabłku, malinie oraz te uzyskane w przebiegu fermentacji.
Dobroczynne właściwości maliny
Aby nie pominąć żadnej z wartości octu malinowo-jabłkowego, najlepiej przedstawić właściwości każdego składnika tworzącego bukiet witaminowy z osobna. Malina jest znana z wysokiego stężenia witaminy C, stąd chętnie jest stosowana w trakcie przeziębienia w formie soków i syropów, ale mało kto wie, że w formie octu wykazuje równie skuteczne działanie przeciwzapalne i wzmacniające naturalną odporność. Na tym jednak nie kończy się lista bioaktywnych związków zawartych w tym owocu, oto najważniejsze z nich:
- Witaminy z grupy B (B1, B2, B6), E, C
- Kwas foliowy
- Potas, wapń, fosfor, żelazo
- Związki polifenolowe – kwasy fenolowe oraz flawonoidy
- Elagotaniny
- Antocyjany
- Pektyny
Dobroczynne właściwości jabłka
Nasz klasyczny polski owoc, jabłko, jest równie mocno wypełnione prozdrowotnymi składnikami, jak mówi stare powiedzenie „Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny”, a może wystarczy wypić trochę równie wartościowego octu? Poniżej znajdują się dowody na słuszność tego powiedzenia. Oto jakie składniki uzupełnia w organizmie jabłko:
- Witaminy z grupy B, E, C, beta-karoten
- Fosfor, wapń, siarka, żelazo, magnez
- Błonnik – pektyny, kwercetyny, antyoksydanty
Ocet malinowo-jabłkowy – właściwości
Nie przedłużając, oto co dają zdrowiu wyżej wymienione witaminy i minerały zawarte w occie malinowo-jabłkowym:
- Wsparcie odporności, pomoc w walce z drobnoustrojami
- Profilaktyka przeciwnowotworowa
- Działanie przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, antyoksydacyjne
- Obniżenie poziomu cukru we krwi – pozytywny wpływ na cukrzyków
- Wsparcie procesów trawiennych – ocet jest wskazany przy odchudzaniu
- Obniżenie ciśnienia krwi
- Działanie żółciopędne
- Ochrona przed chorobami serca
- Działanie napotne
- Tonizacja skóry – zastosowanie zewnętrzne
Z uwagi na powyższe zalety spożywania octu malinowo-jabłkowego, zaleca się włączenie go do codziennej diety.
Zobacz także:
- Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy picie octu jabłkowego faktycznie działa?
- Poznaj domowe sposoby na swędzenie skóry. Dlaczego skóra swędzi? Wyjaśniamy najczęstsze przyczyny świądu i podpowiadamy, jak go złagodzić!
- Buraki – właściwości odżywcze i lecznicze. Sprawdź, czy buraki są zdrowe!
- Na jakie preparaty na wzmocnienie organizmu powinniśmy się zdecydować?
- Domowe sposoby na zatoki. Poznaj przyczyny i objawy zapalenia zatok. Wylecz chore zatoki w domu