Święta coraz bliżej, a wraz z nimi spożywanie świątecznych potraw i smakołyków. W tym czasie chętnie jemy ryby, a to niestety wiąże się również z ryzykiem połknięcia ości. Ość w gardle stwarza realne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia, a nawet życia. Samodzielne próby usunięcia jej, mogą tylko pogorszyć stan poszkodowanego. Zdecydowanie bezpieczniej jest poprosić o pomoc specjalistę lub zgłosić się na Oddział Ratunkowy. W ten sposób możesz uniknąć poważnych problemów zdrowotnych.
Ość w gardle – objawy
O tym, że ość w gardle utknęła w trakcie jedzenia, orientujemy się dość szybko. Pojawia się uczucie dyskomfortu i ciała obcego w gardle. Przełykanie silny może sprawiać ból, pojawia się ślinotok, a nawet krztuszenie. Niewielka i cienka ość zazwyczaj nie stwarza zagrożenia, a dyskomfort jest chwilowy. Prawdziwy problem pojawia się, gdy połkniemy ość o długości kilku centymetrów. Jest to poważne zagrożenie zdrowia, a nawet życia. W wyniku utknięcia ości może dojść do uszkodzenia przełyku, a nawet przebicia aorty.
Ość w gardle – konsekwencje
Ość w gardle to problem, który może doprowadzić do poważnych i długofalowych konsekwencji zdrowotnych. Wbicie się ości może spowodować nawet perforację ścian przełyku i przebicie błony śluzowej. W tym przypadku występuje krwioplucie, bóle w klatce piersiowej, duszności, a nawet odma płucna. Dlatego, jeśli w czasie jedzenia ość wbiła się w przełyk, należy niezwłocznie udać się do lekarza specjalisty lub na SOR. Domowe metody usunięcia ości z gardła nie są wskazane.
Ość w gardle domowe sposoby – tak czy nie?
Ość w gardle, która wbiła się w trakcie jedzenia ryb, może wywołać stan zapalny w naszym gardle. Wszelkie próby samodzielnego usunięcia ości tylko przyczynią się do pogorszenia sytuacji. Zagryzienie jej chlebem jest fatalnym pomysłem. Mechanizm połykania sprawia, że mięśnie gardła zaciskają się, a to może prowadzić do jeszcze głębszego wbicia ości w gardło lub przełyk. Dachówkowato ułożone mięśnie sprawiają, że pokarm jest przesuwany w dół do żołądka. Oznacza to, że chleb może przepchnąć ość w głąb przewodu pokarmowego, prowadząc do dalszych uszkodzeń.
Najgroźniejsza dla życia i zdrowia jest sytuacja, gdy ość wbije się głębiej w gardle w migdałek lub błonę śluzową. Niebezpieczna jest tutaj kilkunastocentymetrowa bliskość tętnicy szyjnej, która umiejscowiona jest po lewej stronie. W tym przypadku może dojść nawet do śmierci w wyniku zakrztuszenia się lub wykrwawienia.
Samodzielne usuwanie ości z gardła – czego nie robić
Osoby, którym utknęła w gardle ość, często próbują na własną rękę usunąć ją przy pomocy domowych sposobów. Jak już wiesz, zagryzanie ości skórką z chleba jest kiepskim pomysłem. Może ona wbić się głębiej albo przemieścić do oskrzeli lub płuc. Czego jeszcze nie wolno robić?
- olej – spożycie oleju niestety nie pomoże na ość, która utkwiła w gardle, choć rzeczywiście natłuści przełyk, sprawi jedynie, że ość utknie w innym miejscu przewodu pokarmowego;
- coca-cola lub ocet – zbyt głęboko wbita ość nie rozpuści się pod wpływem działania tych substancji, dlatego należy ich unikać.
Co zrobić, gdy ość stanie w gardle?
Samodzielne próby usunięcia ości z gardła mogą tylko doprowadzić do pogorszenia sytuacji, a nawet zakażenia. Jeśli ość utknie w gardle, najlepszym rozwiązaniem jest skorzystać z pomocy lekarza, a w szczególności laryngologa. Laryngolog przy pomocy pęsety, latarki i użyciu specjalnego lusterka sprawnie usunie samą ość, bez naruszania okolicznych tkanek. Zapobiegnie tym samym rozprzestrzenianiu się zakażenia. W trudniejszych przypadkach konieczne jest przeprowadzenie zabiegu chirurgicznego w znieczuleniu miejscowym lub ogólnym. W dużej mierze zależy to od wielkości ości i miejsca, w którym utknęła.
Ość w gardle – jak zapobiegać?
Nie wszystkim sytuacjom można zapobiec, jednak w przypadku ości w gardle, liczy się uważność i odpowiednie przygotowanie jedzenia. Przede wszystkim, przed spożyciem ryb należy dokładnie usunąć wszystkie widoczne ości. Można to zrobić przy użyciu pęsety. Jest to bardzo istotne w przypadku małych dzieci. Przed podaniem ryby najmłodszym, warto podzielić ją na małe kawałki, aby upewnić się, że nie zostały w nich małe ości.
Warto też unikać szybkiego jedzenia, które może doprowadzić do połknięcia ości, a także zadławienia. Połknięcie ości może być wynikiem przejedzenia. Objawy tego stanu mogą być przykre także ze strony układu pokarmowego. Choć kolacja przy świecach jest romantyczna, kiedy wybierasz rybę, lepiej zjeść ją w dobrze oświetlonym pomieszczeniu. Jeśli zdarzy się, że ość wbije się w nasadę języka lub jamę ustną, można spróbować ją samodzielnie wyciągnąć. W pozostałych przypadkach lepiej iść do lekarza.
Ość w gardle bardzo często wbija się podczas jedzenia świątecznych potraw. Stosowanie domowych sposobów w tym przypadku nie jest wskazane, gdyż można jedynie głębiej wbić ość. Ość należy usunąć pod okiem specjalisty, czyli laryngologa. Pomoże on wyciągnąć ość bez szkody dla okolicznych tkanek. Przed spożyciem ryb należy dokładnie wyciągnąć wszystkie widoczne w niej ości, aby zminimalizować ryzyko wbicia się ości i zadławienia.