Uczucie palenia w gardle jest problemem dość powszechnym, który często towarzyszy przeziębieniu lub grypie. Zwróć jednak uwagę na nietypowe objawy, mogące świadczyć o poważniejszej przyczynie tej uciążliwej dolegliwości. Może mieć ona związek z niegroźną infekcją wirusową, może też świadczyć o poważniejszych problemach z bakteriami lub pracą przewodu pokarmowego. 

Pieczenie w gardle – najczęstsze przyczyny

Ostre pieczenie w gardle może mieć związek z wieloma chorobami. Czasem jednak za ich pojawienie się odpowiadają drobne zaniedbania, alergie lub niedobory żywieniowe. Piekące gardło może mieć też związek z przyjmowanymi przez ciebie lekami. Istnieje aż 400 leków, których przyjmowanie może się wiązać z takim właśnie skutkiem ubocznym, sprawdź zatem, czy któryś z nich przyjmowałeś w ostatnim czasie. 

Palące gardło a angina

Angina jest ostrym stanem zapalnym, który może objąć migdałki i błonę śluzową gardła. W przypadku dzieci za pojawienie się tej choroby najczęściej odpowiedzialne są bakterie, co powoduje konieczność sięgnięcia po antybiotyki. W przypadku osób dorosłych winę za rozwój anginy częściej ponoszą wirusy, które stają się przyczyną wielu dolegliwości. Wysoka gorączka, pieczenie w gardle i przełyku, ból migdałków, powiększone węzły chłonne – takich symptomów anginy nie możesz zignorować. 

Zobacz też:
Dychawica oskrzelowa – jak leczyć tę przewlekłą chorobę dróg oddechowych u dzieci i dorosłych?

O tym, że masz problem z anginą, mogą też świadczyć:

  • chrypka; 
  • katar;
  • kaszel;
  • bóle mięśni i stawów;
  • biegunki;
  • pęcherzyki i owrzodzenia, pojawiające się na błonie śluzowej gardła;
  • zaburzenia nerwicowe i związane z nimi zaburzenia pracy przewodu pokarmowego.

Bakteryjne zapalenie gardła a uczucie pieczenia i szczypania

O ile zapalenie gardła wywołane przez wirusy przebiega dość łagodnie, to kontakt z bakteriami może mieć dla ciebie poważniejsze konsekwencje. Od infekcji wirusowych odróżnia je nie tylko cięższy przebieg, ale i brak kaszlu.

Objawy, które powinny wzbudzić twoją czujność, to:

  • kłucie i ostre pieczenie w gardle;
  • zaczerwienienie śluzówki gardła; 
  • powiększone węzły chłonne;
  • rozpulchnienie migdałków oraz pojawienie się na nich nalotu; 
  • gorączka, której towarzyszą dreszcze oraz potliwość;
  • ogólne osłabienie organizmu i brak apetytu.

Ciągłe pieczenie w gardle a grzybicze zapalenie gardła i migdałków 

Pieczenie w gardle i przełyku może też świadczyć o grzybicy – uciążliwej dolegliwości spowodowanej przez drożdżaki. Na tego typu infekcje jesteś narażony w chwili, gdy twój układ odpornościowy jest osłabiony. Infekcjom grzybiczym sprzyjają również:

  • palenie papierosów;
  • zbyt częste picie alkoholu;
  • przyjmowanie przez dłuższy czas antybiotyków;
  • urazy i stany zapalne błony śluzowej; 
  • niewystarczająca ilość żelaza i kwasu foliowego w diecie.

O tym, że pieczenie w gardle spowodowane jest infekcją grzybiczą, świadczą też takie objawy:

  • ból i pieczenie w gardle i przełyku;
  • owrzodzenie;
  • biały nalot na migdałkach;
  • gorączka;
  • suchy kaszel;
  • ogólne osłabienie organizmu; 
  • powiększenie węzłów chłonnych.

Mononukleoza zakaźna a czucie pieczenia w gardle

Szczypanie i pieczenie gardła może też towarzyszyć mononukleozie zakaźnej. Chorobę tę wywołuje wirus Epsteina-Barr (EBV), który przenosi się przez ślinę. O tym, że jesteś zarażony, mogą świadczyć m.in.:

  • wysoka gorączka; 
  • powiększenie węzłów chłonnych; 
  • zapalenie gardła i migdałków; 
  • przykry zapach z ust;
  • problemy z przełykaniem i mówieniem; 
  • ogólne osłabienie organizmu;
  • bóle brzucha, mdłości i wymioty.
Zobacz też:
Co może oznaczać silny, kłujący, pulsujący ból z tyłu głowy?

Choć choroba ta może poważnie utrudnić życie, walka z nią nie powinna sprawić ci problemów. Powikłania są tu rzadkością, podobnie jak potrzeba hospitalizacji. Podczas kuracji możesz korzystać z leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, najważniejsze jest jednak odpowiednie nawadnianie organizmu oraz odpoczynek. Jeśli infekcja będzie miała poważniejszy przebieg, lekarz może ci przepisać antybiotyki.

Pieczenie w przełyku i gardle a refluks żołądkowo–przełykowy 

Ciągłe pieczenie w gardle i przełyku często jest objawem choroby refluksowej przełyku. Głównym problemem jest cofanie się pokarmu wraz z sokiem żołądkowym. Przyczyną takiej choroby jest niewydolność dolnego zwieracza przełyku, odpowiedzialnego za odprowadzenie przełykania pokarmu do żołądka i ochronę przełyku przed cofającą się treścią żołądkową. 

Objawami tej choroby są:

  • uczucie pieczenia za mostkiem (zgaga);
  • odbijanie się;
  • chrypka; 
  • suchy kaszel; 
  • ból w klatce piersiowej. 

W przypadku takich problemów musisz skonsultować się ze specjalistą i wybrać najlepsze w twoim przypadku metody leczenia. Jeśli masz nadwagę, czeka cię walka ze zbędnymi kilogramami. Rezygnacja z alkoholu i palenia, zmiany w diecie oraz sięganie po leki ograniczające ilość wydzielanego soku żołądkowego –  to kolejne etapy, dzięki którym poprawisz swoją formę i uporasz się z dolegliwościami towarzyszącymi chorobie refluksowej. 

Pieczenie w przełyku i gardle – jak łagodzić ból? 

Bez względu na przyczyny pieczenia w gardle, dolegliwość ta może ci sprawiać wiele problemów. Jeśli chcesz odzyskać dobrą formę, musisz ustalić przyczynę problemów i rozpocząć odpowiednie leczenie palącego gardła. Możesz też skorzystać z bezpiecznych, delikatnych środków, dzięki którym uczucie pieczenia w gardle stanie się mniej uciążliwe.

Zobacz też:
Rumień zakaźny – dla kogo jest groźny? Wszystko, co musisz wiedzieć o tej infekcji wirusowej

Domowe sposoby na pieczenie w przełyku i gardle

Sięgnij po domowe sposoby na palące gardło. Ulgę przyniesie ci m.in. korzystanie z inhalacji parowych oraz nawilżanie powietrza w pomieszczeniach, w których spędzasz najwięcej czasu. Pamiętaj też, że najlepszymi sposobami na problemy z gardłem są odpoczynek oraz picie większej ilości wody, ziołowych naparów (np. z rumianku i szałwii) lub mleka z miodem. Pomoże też siemię lniane, z którego przygotujesz i napar, i płukankę.

Pieczenie gardła czasem okazuje się skutkiem groźnych zakażeń i przewlekłych chorób. I choć w większości przypadków dolegliwość ta jest skutkiem niegroźnej infekcji wirusowej, lekceważyć jej nie możesz.

O autorze

Mirosława Jankowiak

Absolwentka Technikum Gastronomicznego w Bytomiu i historii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Miłośniczka podróży, przyrody i aktywnego wypoczynku. Podróżnicze i historyczne pasje łączy z pracą przewodnika turystycznego. W wolnym czasie poszerza swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia i diet, ze szczególnym uwzględnieniem diety roślinnej.

Zobacz inne artykuły autora