O tym, że wiele naturalnych składników wzmaga naszą odporność i pozwala skutecznie walczyć z infekcjami, wie chyba każdy. Jak się jednak okazuje, niektóre z domowych sposobów mogą być lepsze od innych. Tak przynajmniej twierdzą francuscy naukowcy, którzy sprawdzili, jak na zakażenie koronawirusem działa kiszona kapusta.

Dobroczynny wpływ kapusty

Badaniem wpływu kapusty kiszonej na infekcję tego rodzaju zajęli się francuscy naukowcy z Uniwersytetu Montpellier. Chcieli sprawdzić, jakie warzywo najlepiej działa na zwalczanie skutków zakażenia koronawirusem. Wynik, ich zdaniem, był jednoznaczny: najlepsza przeciwko Covid-19 jest nasza poczciwa kapusta kiszona. Podobne działanie miała też jednak zwykła kapusta.

Czy warzywo to jest przez nas niesłusznie niedoceniane? Francuscy naukowcy przekonują, że kapusta odpowiada za budowanie odporności, które może mieć duże znaczenie jeśli chodzi o przechorowanie Covid-19. Chodzi o zawarte w warzywie antytoksyczne związki, które wzmacniają system odpornościowy człowieka. W ten sposób mogą mieć spory wpływ na ewentualne zakażenie.

Inni naukowcy są sceptyczni

Do badań Francuzów nie są jednak przekonani niektórzy polscy naukowcy. Zdaniem dr Tomasza Dzieciątkowskiego, mikrobiologa i wirusologa z Katedry i Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, w kapuście znajdziemy witaminę c czy antytoksyczne związki, ale nie ma to wpływu na przebieg infekcji. Utrzymuje on, że podobne składniki znajdziemy w jogurtach czy kefirach i kapusta nie jest tutaj żadnym wyjątkowym warzywem, które uchroni nas przed ciężką postacią Covid-19.

Dbajmy o zwiększoną odporność!

Choć trudno wierzyć, że jedno konkretne warzywo miałoby stanowić niezawodną broń przeciwko zakażeniu koronawirusem, jedno jest pewne. Odpowiednia dieta, ruch, zapewnienie spokojnego i długiego snu oraz higieniczny tryb życia to najważniejsze zadania jeśli chodzi o zwiększoną odporność. Dlatego też z pewnością włączenie kapusty kiszonej do naszego menu tylko nam w tym pomoże. Nie sposób zaprzeczyć, że zawiera mnóstwo niezwykle potrzebnych organizmowi witamin i minerałów.

Zobacz też:
Wciąż zbyt często kupujemy antybiotyki. Jest lepiej, ale nie dzięki zmianie podejścia

za: newsy.gotujmy.pl

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły