Ocena

Witamina C to jeden z ważniejszych składników, jaki należy codziennie dostarczyć organizmowi. Ta rozpuszczalna w wodzie substancja występuje w dużym stężeniu w wielu owocach i warzywach. Naturalna witamina C jest znacznie bardziej aktywna niż suplementy diety. Spożywając wystarczającą liczbę naturalnych produktów, skutecznie dostarczysz organizmowi tę niezbędną witaminę. 

Dlaczego naturalna witamina C jest tak ważna?

Jak większość witamin, kwas askorbinowy nie jest wytwarzany przez organizm człowieka. Nie da się też go magazynować. Jednak, jego obecność w ciele jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Ma także pozytywny wpływ na skórę i układ immunologiczny. Jej obecność jest konieczna do syntezy kolagenu, tkanki łącznej, kości, zębów i naczyń krwionośnych.

Naturalna witamina C z owoców i warzyw powinna być spożywana codziennie w dużych ilościach. Niedobór tej witaminy może mieć katastrofalne skutki. Jest ona jedną z ważniejszych substancji niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Dlatego warto zadbać o to, aby twoja dieta zawierała jak najwięcej owoców i warzyw z witaminą C. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik jest inne u różnych osób:

  • 90 mg u mężczyzn,
  • 75 mg u kobiet,
  • 85 mg dla kobiet w ciąży,
  • 120 mg w trakcie karmienia piersią,
  • w przypadku osób palących – dodatkowe 35 mg.
Zobacz też:
Żelatyna na stawy – właściwości lecznicze. Czy nie jest szkodliwa?

Aby dostarczyć swojemu organizmowi takie ilości tej witaminy w sposób naturalny, musisz poznać najlepsze źródło witaminy C. Podpowiadamy, co zawiera dużo witaminy C.

Witamina C – występowanie

Może wydawać ci się to zaskakujące, ale to nie cytrusy zawierają najwięcej witaminy C. Zastanawiasz się więc, jaki owoc ma najwięcej witaminy C? Jest to dzika róża – ma aż 1800 mg tego składnika w 100 g. Możesz zrobić z niej pyszne konfitury, sosy do mięs, kompoty lub napary. Co jeszcze zawiera witaminę C i w jakich ilościach?

Witamina C – stężenie na 100 g

  • Rokitnik – 1100 mg. Jego świeże owoce nie są jadalne. Jednak po odpowiednim przygotowaniu, można spożywać go nawet w dużych ilościach. Wypróbuj pyszne soki, marmolady, galaretki lub dżemy z kwaśnego rokitnika.
  • Dereń – maksymalnie 200 mg. Jest to dość duży przeskok od pierwszej i drugiej pozycji na liście. Jednak jest to nadal znakomite źródło witaminy C. Owoce derenia świetnie pasują do gruszek i jabłek. Nadadzą się zarówno do sosów i dżemów, jak i nalewek.
  • Czarna porzeczka – 183 mg. Jest to przeciętna wartość, która może być większa lub mniejsza, w zależności od pogody. Ilość witaminy C w 100 gramach może sięgać aż do 400 mg, ale tylko w porzeczce świeżo zerwanej z krzaka. 
  • Natka pietruszki – 178 mg. Zaskoczyła Cię ta pozycja na liście występowania witaminy C? Warzywa także ją posiadają, i to w bardzo dużych ilościach. Zaledwie jedna łyżka świeżej natki pietruszki to aż połowa dziennego zapotrzebowania człowieka na ten składnik.
  • Czerwona papryka – 144 mg. Oprócz innych dobroczynnych właściwości, jest to doskonałe źródło witaminy C. Używaj jej dużo w codziennym gotowaniu, a nie odczujesz żadnych problemów związanych z niedoborem tej witaminy.
Zobacz też:
Jak zrobić zakwas na chleb? Poznaj najlepszy przepis na zaczyn!

Co jeszcze zawiera witaminę C?

Wiesz już, co ma dużo witaminy C. Mimo że najwięcej witaminy C zawarte jest w dzikiej róży i rokitniku, nie oznacza to, że nie warto jeść innych pozycji na liście. Mniejsze ilości tej witaminy posiadają też: chrzan, jarmuż, brukselka, zielona papryka, kalafior, szpinak, truskawki, pomelo, poziomki, brokuł, kiwi, cytryny, pomarańcze, czerwona porzeczka, czerwona i biała kapusta, grejpfrut, limonka i pomidory. Śladowe ilości tego składnika znajdziesz także w kapuście kwaszonej, ziemniakach, jabłkach, ogórkach i cebuli. 

Jak widzisz, najwięcej witaminy C znajduje się w pospolitych, niedrogich produktach. Są to owoce i warzywa łatwo dostępne na półkach sklepowych. Możesz zatem bez problemu wkomponować je do swojego jadłospisu. Wypróbuj przepisy lub napoje z dużą ilością powyższych owoców i warzyw. Zapewniając sobie duże ilości naturalnej witaminy C, nie musisz sięgać po kwas askorbinowy w suplementach. Taki sposób jest tańszy oraz zapewnia łatwiejsze przyswajanie tego składnika. 

Jak jeść produkty z witaminą C?

Ciesz się dobroczynnym działaniem witaminy C na skórę i funkcje wewnętrzne. Pamiętaj, że witamina C źle znosi obróbkę termiczną. Produkty zbyt długo gotowane lub przechowywane tracą swoją zawartość tego cennego składnika. Ważne jest to, aby wiedzieć nie tylko, co ma najwięcej witaminy C, ale też – jak spożywać te produkty. Najlepszą opcją będzie jedzenie ich na surowo. Możesz też sporządzać przeciery, koktajle i pulpy z powyższych produktów. 

Zobacz też:
Kalarepa – niedoceniane źródło witamin i minerałów!

Witamina C dobrze znosi mrożenie i kiszenie. Jeśli chodzi o gotowanie – najlepsze będzie przygotowywanie posiłków na parze. Smażenie, duszenie i inne obróbki termiczne skutkują dużymi stratami tej substancji. Postaraj się zatem jeść jak najwięcej surowych warzyw i owoców z dużą ilością witaminy C. Twoje ciało z pewnością ci za to podziękuje!

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły