Domowy zakwas buraczany to wspaniały sposób na to, aby wzmocnić odporność. Szczególnie pomocny może być szczególnie teraz, w dobie pandemii koronawirusa. Picie go regularnie zapewnia wzmocnienie organizmowi, który także na początku wiosny narażony jest na liczne infekcje.

Wzmacnianie odporności do dziś konieczność

Koronawirus stanowi dziś poważne zagrożenie nie tylko dla osób w podeszłym wieku. Kolejne mutacje tego patogenu okazują się często jeszcze bardziej zaraźliwe i powodujące poważne spustoszenia także w młodszych organizmach. Nie sposób oczywiście polecać na tak poważną chorobę domowe panaceum. Tym niemniej eksperci z dziedziny medycyny od początku pandemii wskazują na niebagatelny wpływ, jaki na przejście choroby ma stan, w jakim znajduje się konkretny organizm.

Chcąc upewnić się, że nasz organizm ma się dobrze, musimy zapewnić mu kilka rzeczy. Przede wszystkim – dobry, zdrowy sen. Śpijmy o stałych porach, co najmniej 7 godzin dziennie. Dbajmy też o ruch oraz zdrową, lekką dietę. Nie bez znaczenia jest też korzystanie z dobrodziejstw natury w celu zwiększenia odporności organizmu. Jednym z idealnych przykładów jest właśnie zakwas buraczany.

Zakwas z buraków. Król domowej apteczki

W zakwasie z buraków znajdziemy całe mnóstwo mikroelementów. Powstający w trakcie fermentacji kwas mlekowy idealnie wpływa na organizm oczyszczając go i wzmacniając odporność. Sok ma właściwości antyseptyczne oaz antybakteryjne. Dobrze sprawdzi się także w czasie przeziębienia. Jego dobroczynny wpływ na nasze zdrowie znany jest od pokoleń. Przygotowanie go jest natomiast po prostu banalne.

Zobacz też:
Naturalne pochodzenie SARS-CoV-2? "Szansa jak jeden do miliona"

Przygotuj:

  • Kilogram obranych buraków
  • Około 4-5 ząbków czosnku
  • Cztery ziela angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu
  • Cztery szklanki przegotowanej wody do zalania buraków
  • Trzy szczypty soli

Buraki należy pokroić na przykład w plastry i ułożyć w słoiku, a najlepiej w glinianym garnku. Do warzyw dodajemy przyprawy i zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Wszystko dobrze mieszamy i przykrywamy na przykład talerzykiem.

Tak przygotowany zakwas musi postać co najmniej 4-5 dni, zanim będzie gotowy. W lodówce wytrzyma kilka tygodni, ale jeśli będziesz pił szklankę dziennie, z pewnością nie zdąży się zepsuć.

Na zdrowie!

Zobacz także:

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły