Nutridrink jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego dostępną w formie płynnej, co ułatwia jego podaż osobom starszym, małym dzieciom oraz pacjentom, którzy mają problem z przeżuwaniem i połykaniem. Można go stosować w celu uzupełnienia codziennej diety, a w szczególnych przypadkach (za zgodą lekarza) także zastępować nim tradycyjne posiłki.
Nutridrink w żywieniu osób starszych
W przypadku osób starszych stosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego może być wskazane w momencie utraty apetytu i odmowy przyjmowania posiłków. To natomiast może nastąpić wskutek postępującej choroby (np. choroba Alzheimera) albo demencji starczej. Niedożywienie u seniorów może być również spowodowane słabym wchłanianiem składników odżywczych zawartych w diecie. Stosownie preparatu Nutridrink pomaga uzupełniać powstałe niedobory i obniża ryzyko niedożywienia, nadmiernej utraty masy ciała oraz osłabienia osoby starszej. Tym samym pozwala też dbać o kondycję i utrzymanie dobrego stanu zdrowia u osób w podeszłym wieku.
Uzupełnienie diety osób ciężko chorych
Preparaty Nutridrink przeznaczone są również do stosowania u ciężko chorych pacjentów, a także w trakcie rekonwalescencji po niektórych operacjach lub przebytych chorobach. Wykorzystuje się je między innymi jako uzupełnienie diety pacjentów, którzy mają problem z przeżuwaniem lub połykaniem, jak również dla wzmocnienia organizmu osłabionego chorobą lub terapią. Żywność Nutridrink znajduje między innymi zastosowanie jako preparat wzmacniający dla pacjentów z chorobą nowotworową podawany w celu odpowiedniego odżywienia organizmu pomiędzy kolejnymi zabiegami chemioterapii i radioterapii, a także u osób chorych na inne choroby, takie jak anoreksja, mukowiscydoza, stwardnienie rozsiane albo cukrzyca. Preparaty Nutridrink pomagają odżywić oraz zregenerować niedożywiony i wyniszczony organizm. Dostarczają mu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników, takich jak witaminy, minerały, białka, węglowodany oraz tłuszcze. Ich skład może się różnić w zależności od przeznaczenia i potrzeb konkretnej osoby. Atutem są też różne warianty smakowe, które ułatwiają podawanie odżywczych napojów pacjentom o różnych preferencjach, w tym małym dzieciom.
Zobacz także:
- Jakie są najczęstsze przyczyny niedożywienia i kto jest na nie narażony?
- Do kiedy podawać dziecku mleko modyfikowane?
- Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis żywieniowy
- Darmowe leki dla młodych mam? Senatorzy są za
- Dieta płynna – skuteczna metoda na wzmocnienie organizmu, odchudzanie i oczyszczanie jelit