Dieta na zaparcia jest potrzebna coraz większej ilości osób na całym świecie. Zaparcia są znakiem naszych czasów, ponieważ prowadzimy niehigieniczny styl życia – jemy dużo przetworzonej żywności, mamy mało aktywności fizycznej, a do tego nie spożywamy odpowiedniej ilości płynów. Okazuje się jednak, że przestrzegając pewnych zasad żywieniowych, można na zawsze zapomnieć o zaburzonym rytmie wypróżnień. Jak jeść przy zaparciach?
Zaparcia – przyczyny
Jeśli wypróżnianie występuje rzadziej niż raz w tygodniu, mówimy o zaparciach. Wówczas, masy kałowe zalegają w jelitach przez długi czas, ich ruch jest utrudniony ze względu na powolną perystaltykę jelit. W rezultacie woda jest wysysana z kału, który staje się zbity. Twardy stolec nie może normalnie opuścić jelita.
Jeśli zatwardzenie jest tymczasowe i mija, gdy dana osoba wraca do normalnego trybu życia, nie jest to patologia. Szczególną uwagę należy zwrócić na przewlekłe lub trwałe zaparcia. W takim przypadku problemy z wypróżnianiem stają się dla człowieka codziennością i wymagają konsultacji z lekarzem – proktologiem.
Problemy z wypróżnianiem częściej występują u dzieci, kobiet w ciąży (57%) i osób starszych. Zaparcia występują 2,4 razy częściej u osób starszych niż u młodych. Mężczyźni cierpią na nie 3 razy rzadziej niż kobiety.
Przyczyny problemów z wypróżnianiem
- niedobór błonnika pokarmowego;
- regularne przejadanie się;
- nadużywanie kawy i alkoholu, które powodują odwodnienie organizmu;
- stres i długotrwała depresja;
- „siedzący” tryb życia (hipodynamia spowalnia pracę jelit);
- okres pooperacyjny;
- choroby jelita grubego (zrosty, nowotwory, choroba Leśniowskiego-Crohna);
- ścisły reżim diet białkowych;
- zmiana środowiskowa, na przykład wycieczka;
- powikłania przyjmowania niektórych leków (leki przeciwdepresyjne, żelazowe, wapniowe, psychotropowe, przeciwdrgawkowe, moczopędne, kardiologiczne, leki naczyniowe, leki zobojętniające sok żołądkowy i zmniejszające kwasowość w żołądku);
- częste tłumienie chęci pójścia do toalety, np. z powodu poczucia fałszywego wstydu, absencji w pracy, niehigienicznych warunków w toalecie.
Objawy zaparć
- brak uczucia całkowitego wypróżnienia po wizycie w toalecie;
- ból brzucha i wzdęcia;
- odbijanie;
- nieświeży oddech;
- słaby apetyt;
- blada, żółtawa, zwiotczała skóra;
- zawroty głowy;
- drażliwość.
Niebezpieczne powikłania zaparć
- krwawienie z węzłów hemoroidalnych;
- zapalenie przyzębia;
- kamienie kałowe i niedrożność jelit;
- wypadanie odbytnicy;
- rak jelita grubego.
Dieta przy zaparciach – zasady
Pierwszym krokiem do rozwiązania problemu regularnych wypróżnień jest odpowiednio zorganizowana dieta na zaparcia. Jeśli wprowadzisz pewne zmiany w swoim codziennym życiu, możesz zapomnieć o zaparciach.
- Wypijaj co najmniej 2 litry czystej wody dziennie. Należy pamiętać, że alkohol, kawa i woda gazowana powodują zaparcia.
- Ściśle przestrzegaj diety. Musisz jeść małe porcje o regularnych porach. Dokładnie przeżuwaj pokarm, ponieważ duże kawałki jedzenia są słabo trawione i powodują zaparcia stolca. Musisz także wiedzieć, które produkty lepiej jeść (więcej na ten temat poniżej).
- Dieta bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa oraz owoce jest obowiązkowa.
- Nie hamuj potrzeby wypróżnienia.
- Konieczne są regularne ćwiczenia fizyczne, które poprawiają motorykę jelit. Codzienne półgodzinne spacery na świeżym powietrzu to doskonała profilaktyka zaparć.
Co jeść przy problemach z wypróżnianiem?
Istnieją produkty, które wspomagają systematyczne wypróżnienia. Każdy powinien wiedzieć, co jeść w przypadku zaparć:
- świeże sfermentowane produkty mleczne (m.in.: jogurt, maślanka, kefir 1- i 2-dniowy);
- pieczywo pełnoziarniste (warto unikać białego pieczywa);
- chude mięsa (indyk lub kurczak);
- chude odmiany ryb i owoców morza;
- zupy jarzynowe na niskotłuszczowym bulionie mięsnym (w tym zupy ze świeżej kapusty i buraków);
- suszone owoce i kompoty z nich;
- piwo, kwas chlebowy;
- warzywa, m.in.: buraki, marchew, dynia, ogórki, pomidory, kapusta kiszona;
- świeże owoce, m.in.: kiwi, jabłka, gruszki, pomarańcze, arbuz, melon, wiśnie, śliwki, agrest;
- grube kaszy: gryczana, jęczmienna i płatki owsiane;
- woda mineralna i soki (z wyjątkiem jabłkowego i winogronowego), lemoniada;
- wywary z dzikiej róży i otrębów pszennych;
- wina z białych winogron.
Produkty zabronione na zaparcia zawierają taninę lub kwas garbnikowy. Należą do nich herbata, persymona, granat i niektóre jagody (żurawina, jagody, truskawki, winogrona), orzechy (pistacje, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe), fasola. Jeśli występuje problem ze stolcem, ich stosowanie jest niepożądane.
Co wykluczyć z diety przeciw zaparciom?
W diecie należy ograniczyć pokarmy, które mogą fermentować w jelitach i wywoływać gazy. Należy ograniczyć:
- białe pieczywo: wyroby piekarnicze z wysokiej jakości mąki, masła lub ciasta francuskiego;
- tłuste mięso i jego przetwory (kiełbasy, wędliny);
- tłuste odmiany ryb, konserwy i ryby wędzone;
- zupy na tłustym i ciężkim bulionie;
- niektóre warzywa: cebula, rzodkiewka, rzepa, czosnek, ziemniak;
- niektóre owoce: gruszki, pigwa, winogrona, banany, dereń;
- kasza manna i biały ryż;
- grzyby;
- jajka na twardo lub smażone;
- mocna czarna herbata, czarna kawa, kakao;
- marmolada, karmel, czekolada;
- czerwone wino;
- przecierane jedzenie;
- pikle, marynaty i wędliny;
- chrzan, pieprz, musztarda i inne ostre przyprawy.
Domowe sposoby na zaparcia
W leczeniu zaparć można sięgnąć po metody „medycyny ludowej” walki z zaparciami. Ich skuteczność potwierdza wiele osób, które poprawiły funkcjonowanie swojego przewodu pokarmowego i zwiększyły ilość oddawanych stolców. Dlatego sprawdź domowe sposoby na zatwardzenie.
Domowa pasta na wzdęcia
Tak przygotowaną papkę spożywać codziennie przed snem. Wystarczy 1 łyżka stołowa popita szklanką niegazowanej wody.
- Umyj i wydrąż pestki z 250 g suszonych śliwek, suszonych moreli i fig.
- Przepuść to wszystko przez maszynę do mięsa i dodaj do mieszanki 250 g dowolnego miodu.
- Pamiętaj, aby dodać 10 g zmiażdżonych liści senesu (jest sprzedawany w aptece).
Domowy napar poprawi rytm wypróżnień
Nasze babcie stosowały napar z korzeni mniszka lekarskiego jako środek przeczyszczający. Aby poprawić konsystencję stolca, wystarczy pić 1/4 szklanki naparu przed każdym posiłkiem.
- Zalej dwie łyżeczki mniszka lekarskiego 250 ml wrzącej wody.
- Pozostaw pod przykryciem do zaparzenia na 8 godzin.
Siemię lniane na zaparcia
Siemię lniane pozbędzie się problemów jelitowych, a także pozytywnie wpłynie na kondycję włosów i paznokci.
- Zalać nasiona szklanką wrzącej wody i zostawić do zaparzenia w termosie na pięć godzin.
- Pij codziennie przed pójściem spać.
Masaż brzucha
Po opanowaniu prostej techniki masażu brzucha możesz nauczyć się rozluźniać mięśnie, co sprzyja ruchom robaczkowym jelit i ich regularnemu opróżnianiu. Przydatne jest masowanie brzucha zgodnie z ruchem wskazówek zegara i wykonywanie okrężnych ruchów miednicą.
Lewatywy i środki przeczyszczające
Wiele osób szuka metod, które zapewnią szybkie przeczyszczenie, sposoby tego typu należy skonsultować z lekarzem. Dlaczego? Systematyczne lewatywy i przyjmowanie środków przeczyszczających powodują „rozleniwienie” jelit. Organizm przyzwyczaja się do pomocy z zewnątrz, dlatego jelita pracują gorzej.
Dlatego lepiej zwrócić uwagę na regularne stosowanie produktów uzupełniające błonnik w diecie, np. regularnie jeść otręby. Dwie łyżki otrębów owsianych dziennie to doskonała profilaktyka zaparć. Ponadto oliwa z oliwek i olej słonecznikowy to sprawdzone metody na regularne wypróżnianie. Wystarczy systematycznie przyjmować jedną łyżkę olejku rano na czczo lub wieczorem przed pójściem spać.
Płyny w diecie na zaparcia
Ilość wypijanej wody to podstawa zbilansowanej diety. Jeśli uczynisz regułę z picia szklanki chłodnej wody z plasterkiem cytryny każdego ranka po przebudzeniu, jelita będą pracować „jak w zegarku”.
Konsultacja z lekarzem
Nie wstydź się powiedzieć lekarzowi o przewlekłych zaparciach! Przed samodzielnym leczeniem skonsultuj się ze specjalistą, aby ustalić przyczynę zaparć, ponieważ nie możesz pozwolić, aby choroba się rozwijała. Jeśli zaparcia stały się nawykowe i długotrwałe, konsekwencje mogą nawet zagrażać życiu.
Jeżeli masz problemy z regularnym wypróżnianiem, miej na uwadze, że zaparcia najczęściej spowodowane są złą dietą, dlatego z pewnością od tego będzie trzeba zacząć. Podstawę posiłków powinny stanowić owoce i warzywa, czyli produkty bogate w błonnik i składniki mineralne. I pamiętaj, że dieta w zaparciach nie musi być monotonna!
Zobacz także:
- Sprawdź domowe sposoby na zaparcia. Poznaj przeczyszczające produkty, które pomogą pozbyć się zatwardzenia!
- Domowe sposoby na zatwardzenie – zdrowa dieta to podstawa
- Szybkie przeczyszczenie – domowe sposoby na poprawę perystaltyki
- Zespół jelita nadwrażliwego – dieta, porady, informacje
- Dieta bogatoresztkowa – bezcenny błonnik w jadłospisie