Dieta przeciwgrzybicza jest nieodzownym elementem kuracji przeciwgrzybiczej. W ciele człowieka żyje ponad 150 różnych gatunków grzybów Candida. Przy nadmiernym namnożeniu 15 z nich może spowodować infekcję. Czynniki ryzyka rozwoju kandydozy obejmują niewłaściwą dietę, wysoki poziom stresu, słaby układ odpornościowy i niewłaściwą higienę.
Leczenie grzybicy
Pomimo faktu, że istnieje wiele danych naukowych potwierdzających czynniki ryzyka rozwoju kandydozy, metody jej leczenia wciąż nie są wystarczająco zbadane. Jednak jedną z możliwych metod leczenia jest przestrzeganie diety anty-candida (przeciwgrzybiczej).
Jak działa dieta przeciw kandydozie?
Ogólnie rzecz biorąc, dieta przeciw Candida ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego i zawiera zdrową żywność, która pomoże wyleczyć kandydozę przewodu pokarmowego. Przestrzegając takiej diety przez określony czas, organizm stwarza dobre warunki do zmniejszenia grzybów nadmiaru Candida. Z drugiej strony nieprzestrzeganie tej diety może pogorszyć objawy. Kiedy twoje ciało doświadcza nadmiernego stanu zapalnego, a „dobre” bakterie jelitowe obumierają, objawy zakażenia mogą się pogorszyć.
Co należy wyeliminować z jadłospisu?
Dieta ta polega na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu pokarmów prowokujących rozwój Candida. Należą do nich: cukier, gluten, alkohol, niektóre produkty mleczne i szkodliwe dodatki oraz słodkie owoce. Jednocześnie zachęca się do spożywania świeżych owoców, warzyw nieskrobiowych i produktów bezglutenowych.
Dlaczego należy unikać tych grup produktów przy układaniu menu przeciwgrzybiczego?
- Gluten jest zakazany, ponieważ badania wskazują, że zonulin będący związkiem glutationu może uszkadzać przewód pokarmowy.
- Cukier stanowi pożywkę dla grzybów, co prowadzi do zaostrzenia infekcji.
- Ponieważ nietolerancja laktozy jest częstym niezdiagnozowanym stanem i może powodować objawy ciężkiego podrażnienia jelit, niektóre produkty mleczne są również niedostępne.
- Produkty zawierające sztuczne składniki, wysoki poziom fermentacji, konserwantów i pestycydów mogą nadal napędzać wzrost bakterii i prowadzić do ciągłego stanu zapalnego, dlatego trzeba je wykluczyć.
- Alkohol i kofeina są również ograniczone do minimum, aby zachować zdrowy tryb życia i nie obciążać niepotrzebnie organizmu.
Czego unikać stosując dietę przeciw Candida?
Dieta przeciwgrzybicza ma na celu zmniejszenie stanu zapalnego i ostateczne wyleczenie infekcji poprzez ograniczenie niektórych grup żywności, takich jak produkty zbożowe, cukier, alkohol, niektóre produkty mleczne i szkodliwe dodatki, np. tłuszcze. Polega ona na wykluczeniu węglowodanów prostych oraz produktów zawierających fruktozę, galaktozę, sorbitol, maltozę, glukozę, monosacharydy, sacharozę. Jeśli nie można całkowicie wykluczyć tych składników, należy ograniczyć ich spożycie do minimum.
Produkty zawierające drożdże są wykluczone: produkty piekarnicze i piwo. Zakazane są grzyby w jakiejkolwiek postaci oraz sery (sery topione i pleśniowe). Należy wykluczyć wszystkie produkty i potrawy, które działają drażniąco: ostre przyprawy, sosy (majonez, ketchup), chrzan, ocet, musztardę, potrawy wędzone, solone i marynowane. Z produktów mięsnych wyłączone jest tłuste mięso wieprzowe, kacze i gęsie, wędliny, konserwy. Nie jedz smażonych potraw, które sprzyjają rozwojowi drożdżaków. Tłuste i wędzone ryby również są zabronione.
Zasady diety przeciwgrzybiczej
Dieta jest rekomendowanym środkiem zwalczania chorób grzybiczych. Dieta oparta jest na kilku zasadach, które pozwalają przyspieszyć powrót do zdrowia i bez szkody dla organizmu.
- Zakaz produktów spożywczych zawierających cukier. Proste węglowodany przyczyniają się do rozmnażania grzyba. Dlatego miód, czekolada, słodkie syropy, dżemy, słodycze, słodkie soki, owoce i ich przeciery itp. są ograniczane lub usuwane z jadłospisu. Substytuty cukru są również surowo zabronione. Dopuszczalna dawka węglowodanów wynosi nie więcej niż 60 g dziennie.
- Ograniczenia dotyczące skrobi i produktów ją zawierających. Ziemniaki, biały ryż, buraki podlegają ograniczeniom.
- Eliminacja z diety produktów wywołujących proces fermentacji w przewodzie pokarmowym. Przede wszystkim wykluczone jest pieczywo z użyciem drożdży, kwasu chlebowego, produktów z pełnego mleka, piwa, napojów gazowanych itp.
- Brak dań tłustych, słonych i wędzonych w menu. Należy wyeliminować wyroby wędliniarskie, produkty typu fast food, produkty wysoko przetworzone, konserwy itp.
- Kategoryczny zakaz spożywania napojów alkoholowych.
- Przestrzeganie reżimu picia. Przy grzybicach zaleca się wypijanie 2 litrów wody pitnej dziennie. Pomaga zmniejszyć stężenie toksyn w organizmie. Lekarze zalecają stosowanie wywarów z ziół, dzikiej róży i wody mineralnej.
Czas trwania diety przeciwgrzybiczej wynosi od jednego do dwóch miesięcy. Dietę należy stosować przez cały okres kuracji, a także przez pewien czas po jej zakończeniu, aby utrwalić efekt i zapobiec nawrotom choroby.
Dozwolone produkty w ostrym okresie choroby
Ostry okres chorób grzybiczych charakteryzuje się silnym swędzeniem, łuszczeniem, stanem zapalnym, deformacją paznokcia i tak dalej. W tym czasie zalecana jest najsurowsza dieta. Dietetycy radzą jeść więcej naturalnych produktów. W jadłospisie powinny się znaleźć:
- gotowane ziemniaki;
- jogurt naturalny bez dodatku cukru;
- jajka gotowane na twardo;
- warzywa – czosnek, cebula, koperek, seler itp.;
- warzywa strączkowe;
- kasze w ryż dziki.
- nasiona;
- orzechy;
- suszone owoce;
- zaleca się picie niesłodzonej zielonej herbaty i ziołowych herbatek.
Wśród metod przygotowywania potraw preferowane jest gotowanie na parze, duszenie i pieczenie. Terapia przeciwgrzybicza w połączeniu ze ścisłą dietą znacznie przyspiesza proces gojenia.
Dieta w okresie remisji patologii grzybiczej
Ścisłe przestrzeganie diety jest wymagane tylko w ostrym okresie choroby. W stanie remisji dieta jest łagodniejsza. Wprowadzanie do jadłospisu nowych produktów następuje stopniowo. Dieta pacjentów po zakończonym leczeniu każdego dnia coraz bardziej przypomina menu osoby zdrowej, jednak nadal obowiązują pewne ograniczenia:
- liczba posiłków powinna wynosić co najmniej cztery, a najlepiej pięć o tej samej porze;
- staraj się całkowicie wykluczyć z diety produkty wędzone, słone, smażone;
- wprowadzenie produktów piekarniczych rozpoczyna się nie wcześniej niż 7 dni po zakończeniu leczenia;
- napoje alkoholowe mogą być spożywane nie częściej niż raz w tygodniu;
- ilość wypijanych płynów utrzymuje się na poziomie 2 litrów.
Asortyment warzyw i owoców w diecie jest stopniowo rozszerzany, preferowane są odmiany umiarkowanie słodkie, natomiast soki warzywne są dozwolone jako przekąski.
Zakazane produkty na grzybicę
Przede wszystkim zabrania się stosowania produktów o dużej zawartości węglowodanów i drożdży. Wyjaśnia to fakt, że grzybice rozwijają się sprawniej przy diecie drożdżowej. Nadmiar węglowodanów wpływa na metabolizm, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi pacjenta i stwarza dogodne siedlisko dla grzybów. Z tego powodu zabronione są:
- świeży chleb pszenny;
- słodkie drożdżowe wypieki i produkty z białej mąki;
- woda gazowana;
- wszelkie napoje alkoholowe;
- produkty, które mogą fermentować w jelitach;
- produkty wędzone;
- czerwone mięso;
- tłuste i smażone potrawy;
- produkty o właściwościach drażniących, np. musztarda, chrzan, marynaty, ostre sosy;
- wszystkie produkty wysokoprzetworzone z kodem „E”, np. zupy w proszku.
Kandydoza – zalecenia przeciwko zakażeniu
Istnieje kilka czynników ryzyka zakażenia grzybami z rodzaju Candida. Należą do nich:
- Dieta bogata w rafinowane węglowodany i cukier.
- Zła higiena rąk.
- Duże spożycie alkoholu.
- Podniesiony poziom stresu.
- Zaburzenia mikroflory jelitowej.
- Nieprawidłowe użycie cewników.
- Zażywanie tabletek antykoncepcyjnych lub antybiotyków.
- Cukrzyca.
- Osłabiony układ odpornościowy.
Jeśli jesteś podatny na którykolwiek z tych czynników ryzyka, spróbuj zapobiec rozwojowi grzybicy w organizmie, zmieniając dietę lub styl życia.
Dieta przeciwgrzybicza jest tak skomponowana, aby do jadłospisu pacjenta nie trafiały produkty, które przyczyniają się do rozwoju grzyba, ale jednocześnie zawierały niezbędne składniki odżywcze i umożliwiały powrót do prawidłowej flory bakteryjnej.
Zobacz także:
- Dieta Kwaśniewskiego – jadłospis. Wady i zalety. Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie optymalnej!
- Dieta lekkostrawna – zasady, zalecenia i przykładowy jadłospis łatwostrawnych posiłków
- Dieta norweska – restrykcyjny i kontrowersyjny sposób odchudzania. Czy warto?
- Mleko bez laktozy – czy jest zdrowe? Czy warto zamienić zwykłe mleko na bezlaktozowe?
- SIBO – dieta na zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Wylecz się dietą low-FODMAP!