Dieta lekkostrawna po operacji może się wydawać niczym skomplikowanym, ale w rzeczywistości nie jest to takie proste. Konieczność przestrzegania specjalnej diety w celu jak najpełniejszego i szybkiego powrotu do zdrowia po operacji jest medyczną koniecznością. Dlatego warto zapoznać się z podstawowymi zasadami żywienia po operacji, aby mieć pojęcie o tym, co można jeść po zabiegu chirurgicznym, a czego nie można jeść po operacji na określone narządy.

Dieta lekkostrawna po operacji

Specyfika interwencji chirurgicznej jako zabiegu medycznego polega na tym, że po niej większość pacjentów ma problemy z oddychaniem, praca organizmu spowalnia, przewód pokarmowy przez pewien czas nie może normalnie funkcjonować, a układy wydalnicze nie są w stanie pracować pełną mocą. Ponadto w większości przypadków ludzie nie mogą normalnie poruszać się przez pewien czas bezpośrednio po operacji.

Nawet jeśli interwencja dotyczy narządów niezwiązanych bezpośrednio z przewodem pokarmowym, w każdym przypadku konieczna będzie łagodna dieta po zabiegu. Ponieważ w tym okresie organizm musi być maksymalnie zaktywizowany, aby rozpocząć procesy regeneracyjne i lecznicze, dlatego pokarm powinien być pożywny, wzmacniający, a ponadto łatwostrawny, aby organizm nie zużywał dużo energii na jego wchłanianie, i zajmował się ważniejszymi sprawami w tym trudnym okresie.

Zobacz też:
Dieta ubogoresztkowa – co można jeść? Polecamy dania i produkty

Przewód pokarmowy po zabiegu chirurgicznym

W pierwszych dniach po niektórych rodzajach operacji pacjent czasami nie może samodzielnie jeść, w tym przypadku jest karmiony przez zgłębnik żołądkowy (dren). Są to operacje na narządach trawiennych, przy raku żołądka, zapaleniu otrzewnej, a także po operacjach serca. Średnio po 3-4 dniach takim pacjentom zaleca się stosować dietę lekkostrawną.

Bezpośrednio po zabiegu „lżejszym” pacjentom podaje się pokarmy płynne, głównie kaszki i zupy płynne. Ważne jest przestrzeganie w tym okresie podstawowej zasady: nie podawać zbyt dużej ilości pokarmu, aby nie komplikować pracy układu pokarmowego. Lepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje.

Dieta po operacji

Specjalna dieta po operacji zajmuje istotne miejsce na liście czynników wpływających na szybki i bezpieczny powrót do zdrowia. Zasadniczo dieta jest potrzebna, aby zmniejszyć stres wywołany przez organizm podczas operacji i pomóc mu szybciej się zregenerować. Skład diety zależy od rodzaju przeprowadzonego zabiegu. Tak więc dieta po operacji bariatrycznej będzie nieco inna niż dieta po operacji raka prostaty. Należy pamiętać, że najważniejszych wytycznych dotyczących rekonwalescencji i odżywiania udziela pacjentowi lekarz przy wypisie ze szpitala. Niemniej jednak zawsze można skonsultować się z wykwalifikowanym dietetykiem, który pomoże ułożyć jadłospis diety łatwostrawnej z odpowiednią podażą niezbędnych składników odżywczych.

Składniki konieczne w diecie pooperacyjnej

Mimo to można wyróżnić, że istnieją składniki odżywcze, których nie powinno zabraknąć w diecie pooperacyjnej, a mianowicie:

  • kwasy tłuszczowe omega-3;
  • witamina E;
  • pełnowartościowe białko;
  • witamina C;
  • antyoksydanty;
  • witamina B12;
  • cynk;
  • witamina K;
  • witamina A;
  • żelazo.
Zobacz też:
Dieta na obniżenie cholesterolu – zasady

Zasady diety lekkostrawnej i przykładowy jadłospis

Na przykład, po pomyślnym usunięciu wyrostka robaczkowego, przez kilka pierwszych dni można przyjmować tylko płynne pokarmy. Jednocześnie zabronione będą wszelkie produkty mleczne i potrawy z minimalną zawartością tego składnika. Istnieją jednak pewne ogólne zasady, które są równie przydatne we wszystkich sytuacjach pooperacyjnych:

  1. Przez pierwsze pół dnia po operacji można pić tylko wodę, bez jedzenia.
  2. Drugiego dnia po operacji możesz już podać pacjentowi przezroczyste buliony, najważniejsze jest to, że nie mogą zawierać stałych kawałków. Jeśli się trafią, należy je usunąć lub przetrzeć.
  3. Po 12 godzinach można zacząć przyjmować posiłki półpłynne, dokładnie ucierane, przypominające owsiankę. Można pić jogurty naturalne light.
  4. Każdy nowy rodzaj produktu należy wprowadzać do diety pacjenta stopniowo, powoli, nie więcej niż dwa rodzaje dziennie, aby organizm miał czas na przyzwyczajenie się do nich i wykazanie odpowiedniej reakcji na nowy pokarm.
  5. Przez pierwsze 2-3 dni lepiej jeść bardzo małe porcje, ale robić to 5-6 razy dziennie, czyli ułamkowo. Wielkość jednego posiłku nie powinna przekraczać 200 gramów.
  6. Instrukcje, ile płynów należy wypijać dziennie, powinien podać lekarz. Niepożądane jest zwiększanie ilości zalecanej przez specjalistę, ponieważ istnieje ryzyko spowodowania obrzęku tkanek. Wodę można wypić natychmiast po tym, jak pacjent dojdzie do siebie w ilości, na jaką pozwoli lekarz.
  7. Drugiego lub trzeciego dnia po operacji można przejść na bardziej gęsty i stały pokarm. Można już jeść owsiankę w postaci kleiku najlepiej niesoloną, a także zupy typu krem i purée ziemniaczane również bez soli.
  8. Jeśli stan pacjenta jest stabilny, można już dopuścić wszystkie podstawowe pokarmy, ale muszą one zostać zmielone do stanu purée – zarówno mięso, jak i ryby.
  9. Pokarmy najlepiej gotować na parze lub piec w piekarniku (zalecane jest pieczenie w folii, aby pokarmy były pełnowartościowe i miękkie, można także gotować w wodzie bez dodatku soli).
  10. Tydzień po operacji możesz skonsultować z lekarzem kolejne kroki, w celu powrotu do normalnej, pełnej diety.
Zobacz też:
Dieta przy Helicobacter pylori – leczenie zakażenia. Jaką stosować dietę? Co jeść, a czego unikać?

Co wykluczyć w czasie rekonwalescencji?

Niewskazane jest włączenie do diety pooperacyjnej pokarmów ciężkostrawnych, takich jak:

  • grzyby;
  • orzechy;
  • tłuste mięso;
  • smalec;
  • owoce morza.
  • nie zaleca się używania świeżego, miękkiego białego pieczywa, ponieważ przyczynia się ono do powstawania gazów w żołądku i jelitach;
  • produkty pszenne są dopuszczalne, ale raczej niezalecane ze względu na niewielkie wartości odżywcze;
  • produkty mleczne, w tym sery;
  • słodycze;
  • gazowane napoje;
  • rośliny strączkowe;
  • warzywa kapustne (mogą wzdymać);
  • ostre przyprawy;
  • wysokoprzetworzona żywność zawierająca m.in. tłuszcze trans, syrop glukozowo-fruktozowy.

Co jeść po operacji?

Co jest dozwolone w przypadku pooperacyjnej diety łatwo strawnej?

  • lekkie zupy, buliony z niewielką zawartością purée z kurczaka, np. zupa jarzynowa;
  • płatki zbożowe;
  • dobrze ugotowane warzywa;
  • delikatne zupy mleczne;
  • płatki zbożowe w półpłynnej formie na bazie mleka (jeśli mleko jest zabronione, to na wodzie);
  • chleb żytni (najlepiej wczorajszy);
  • można używać świeżego masła, ale w ograniczonej ilości i niczego na nim nie smażyć;
  • jagody;
  • drobne kasze;
  • rozgotowane makarony pełnoziarniste;
  • suche pieczywo ryżowe;
  • szpinak;
  • chude wędliny wysokiej jakości;
  • chude mięso, np. gotowany indyk lub duszona cielęcina;
  • ryby, np. wędzony dorsz;
  • gotowane ziemniaki (niesolone);
  • kefir;
  • kisiel;
  • budyń;
  • można pić słabą herbatę i wodę mineralną niegazowaną.

Dieta lekkostrawna po operacji jest nieodzownym elementem wsparcia organizmów pacjentów w okresie rekonwalescencji. Głównym celem diety pooperacyjnej jest dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości tłuszczu, błonnika pokarmowego i innych wartości odżywczych, przy jednoczesnym nieutrudnianiu procesów trawienia i usuwania resztek pokarmowych. Wbrew pozorom jest nie to prozaiczna kwestia i do tematu łatwostrawnej diety należy podejść poważnie i odpowiedzialnie, ponieważ w innym wypadku może dojść do ostrej niestrawności, niedożywienia, problemów z jelitem grubym lub innych nieprzyjemnych powikłań, które wydłużą okres powrotu do zdrowia.

Zobacz też:
Witarianizm, czyli dieta surowa – hit czy kit?

Zobacz także:

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły