Sorbinian potasu to organiczny związek oznaczany w żywności symbolem E202. Posiada on właściwości konserwujące i chroni żywność przed szkodliwym działaniem bakterii. Dowiedz się, w jakich produktach znajduje się najczęściej i czy jest szkodliwy dla zdrowia.

Mimo swojej zniechęcającej nazwy, E202 wcale nie jest szkodliwy dla zdrowia. Sorbinian potasu jest popularnym dodatkiem do produktów spożywczych. Pomaga chronić je przed działaniem bakterii i grzybów i jednocześnie przedłuża ich zdatność do spożycia. Dowiedz się, gdzie używany jest sorbinian potasu oraz jakie są przeciwwskazania co do jego spożycia.

E202 – co to jest?

Zastanawiasz się, co to jest sorbinian potasu? Konserwant (znany także pod nazwą E 202), to sól potasowa kwasu sorbowego. Jest to substancja konserwująca używana w przemyśle spożywczym do ochrony żywności przed pleśnią i grzybami. Ma ona postać białego, bezzapachowego proszku lub granulek.

Właściwości konserwantu E202

Podobne właściwości do E202 ma E200, czyli kwas sorbowy. Charakteryzuje go jednak cierpki smak i słaba rozpuszczalność. Z tego powodu konserwant E202 stał się bardziej popularny. Sorbinian potasu jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i innych płynach. Skuteczność jego działania jest jednak uzależniona od pH substancji, do której jest dodawany. Najlepiej działa w otoczeniu niskiego pH (do 4,4). 

Wady sorbinianu potasu

Wadą konserwantu E202 jest to, że szybko się utlenia. Z tego powodu w produktach spożywczych jest często łączony z przeciwutleniaczami. Przykładem są chociażby witamina C i E. Znacznie zwiększają one trwałość i skuteczność działania sorbinianu potasu. 

E202 – zastosowanie

Sorbinian potasu jest używany w przemyśle spożywczym, w wielu różnych produktach. Wystarczy dodać bardzo małą ilość, aby zauważyć jego działanie. Zawartość E 202 w jedzeniu i napojach przeważnie nie przekracza 1,5%. Znajdziesz go między innymi w:

  • margarynie;
  • dżemach i galaretkach;
  • sosie sojowym i innych produktach sojowych;
  • słodkich wypiekach;
  • pakowanych mięsach i serach;
  • suszonych owocach;
  • warzywach konserwowych;
  • słodkich i gazowanych napojach;
  • owocach morza;
  • winach i cydrach, jako środek zapobiegający dzikiej fermentacji tego typu napojów.

Sorbinian potasu w przemyśle kosmetycznym

Konserwantu E202 powszechnie używa się też w kosmetyce. Maksymalna dozwolona ilość sorbinianu potasu w produktach do pielęgnacji ciała wynosi 2 gramy na jeden kilogram produktu. Działa on przeciwdrobnoustrojowo, jednocześnie nie podrażniając skóry. E202 znajduje się w niektórych:

  • balsamach i kremach do ciała;
  • szamponach i odżywkach do włosów;
  • produktach do makijażu.

Sorbinian potasu – szkodliwość

Prawdopodobnie związki „E” kojarzą ci się jako szkodliwe. Sorbinian potasu jest jednak uważany jako jeden z najbardziej bezpiecznych konserwantów dodawanych do pożywienia. Ministerstwo Zdrowia podaje maksymalną dopuszczalną dziennie dawkę E202, która wynosi 25 mg na kilogram masy ciała. Gdy porównamy ją z innymi konserwantami, jest to dość duża ilość. 

Czy ta substancja konserwująca wpływa na zdrowie?

Twój organizm metabolizuje sorbinian potasu w podobny sposób, jak kwasy tłuszczowe. Jest to źródło energii, którego odpadami są dwutlenek węgla i woda. Konserwant E202 nie jest kumulowany w ciele i organizm wydala go wraz z trawionym pożywieniem. Badania Światowej Organizacji Zdrowia wykazały, że nawet codzienne spożywanie sorbinianu potasu przez całe życie nie ma żadnego wpływu na zdrowie człowieka. 

Kiedy unikać E 202?

Szkodliwość sorbinianu potasu zauważalna jest u osób na niego uczulonych. Konserwant E 202 ma jednak najmniejszy potencjał alergenny wśród wszystkich popularnych dodatków ulepszających żywność. W związku z tym istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że masz alergię na sorbinian potasu. Mimo to, jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, skonsultuj się ze swoim lekarzem. Z pewnością wyśle cię on na testy alergiczne. Wśród osób uczulonych E202 wywołuje zaczerwienienie oczu i podrażnienie skóry.

Sorbinian potasu jest popularnym środkiem konserwującym, powszechnie używanym w różnego rodzaju żywności. Dodaje się go także do kosmetyków stosowanych zewnętrznie. Jest on bezpieczny dla ludzi, nawet w dużych dawkach. Staraj się omijać sorbinian potasu, jeżeli jesteś na niego uczulony.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz inne artykuły autora