Zastanawiasz się, jak możesz dobrać się do tego pysznego owocu? A może nigdy go nie próbowałeś? Wypróbuj nasze 2 zaskakujące sposoby na to, jak obrać mango. Potrzebny ci będzie jedynie nóż i owoc!

Ten azjatycki owoc coraz częściej gości na polskich półkach sklepowych. Wybierając mango w sklepie, zwróć uwagę na jego wygląd i twardość. Owoc powinien być żółto-czerwony, jędrny i lekko odkształcać się pod naciskiem twoich palców. Zielone i twarde mango jest jeszcze niedojrzałe. Kiedy jest zaś zbyt miękkie, może być mało apetyczne. Zwróć uwagę na wszelkie uszkodzenia skórki w niedoskonałym owocu nie ma nic złego, ale nie wybieraj tych z oznakami psucia. Jeżeli już wybrałeś idealny owoc, pozostaje jedno pytanie: jak prawidłowo obrać mango?

Czy mango ma pestkę?

Tak! Jest ona dość duża i niełatwa do usunięcia. Mango ma pestkę twardą i mocno zrośniętą z miąższem. Dlatego obieranie mango i krojenie owocu jest nieco nieporęczne. Jest on śliski, soczysty i lepki, a pestka ciągle wchodzi w drogę. Niech cię to jednak nie zniechęci do spróbowania tego egzotycznego przysmaku! Mango jest nie tylko pyszne, ale też bardzo korzystne dla zdrowia. Posiada dużo witaminy A, witaminy z grupy B oraz inne cenne składniki. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak obrać mango szybko i łatwo.

Mango – jak obrać?

Istnieje kilka sposobów, które znacznie ułatwiają obieranie mango. W pierwszej kolejności pamiętaj, aby dokładnie umyć zakupiony owoc. Przebył on do ciebie długą drogę i należy go dokładnie oczyścić. Następnie możesz po prostu odkroić nożem skórkę i spróbować rozdzielić miąższ od pestki mango. Obieranie takie jest jednak dość frustrujące i mocno brudzące.

Do obierania mango można użyć:

  • szklanki;
  • noża;
  • łyżeczki.

Jak obrać mango? Sposób pierwszy

Zaskakującym sposobem na to, jak się obiera mango jest metoda wykorzystująca szklankę. Najpierw przekrój owoc na pół i nożem wyciągnij pestkę. Mango nie powinno ślizgać ci się w dłoni, ponieważ trzymasz je za skórkę. Następnie przekrój owoc na podłużne ćwiartki. Przyłóż taki fragment pionowo do krawędzi szklanki, lekko naciskając. Mango jest wystarczająco miękkie, aby szkło rozdzieliło miąższ od skórki jednym szybkim ruchem. Takie obieranie mango jest bajecznie proste. Co więcej, twoje ręce pozostają przy tym czyste, a obrany owoc automatycznie wpada do środka szklanki.

Jak obrać mango – sposób drugi

Innym popularnym sposobem na to, jak obrać mango jest nacinanie w nim szachownicy. Trzymaj mango pionowo i przekrój je na pół, wzdłuż podłużnej, płaskiej pestki. W ten sam sposób odkrój drugą część. Powinieneś otrzymać trzy fragmenty: dwa duże kawałki miąższu ze skórką i jeden gruby plaster z pestką w środku. Owoc od pestki musisz odkrajać nożykiem, aż do napotkania twardego środka. Pozostałe dwie części obierzesz zaś bardzo prosto.

Końcowy etap obierania mango

Jak prawidłowo obrać mango przygotowane w taki sposób? Użyj małego nożyka, aby naciąć miąższ w pionowe paski. Następnie tnij w drugą stronę – tak, aby powstała szachownica. Uważaj, aby nie uszkodzić przy tym skórki. Tak przygotowany owoc wywiń na drugą stronę. Powinien powstać tzw. jeżyk z mango. Możesz teraz łatwo odkroić wystające fragmenty nożem lub ściągać je ze skórki łyżeczką.

Mango – obieranie zakończone

Wiesz już, jak obrać mango w sposób prosty i szybki. Pamiętaj, że owoc ten jest wyjątkowo soczysty i najlepiej kroić go nad miską lub talerzem. Wyciekający sok jest pyszny i także możesz go wykorzystać. Mango świetnie nadaje się do:

  •  koktajli;
  •  soków;
  •  sałatek owocowych. 

Jest to też wyśmienity dodatek do lodów, jogurtów, ciast, gofrów i naleśników. Możesz też zaskoczyć domowników wytrawnymi przepisami z mango. Dodaje się je m.in. do różnych mięs lub krewetek.Istnieje kilka różnych sposobów na to, jak obrać mango. Wypróbuj je wszystkie i znajdź taki, który jest dla ciebie najwygodniejszy. Pamiętaj, aby omijać przy tym twardą i niezjadliwą pestkę. Ten egzotyczny owoc jest bardzo smaczny jako samodzielna przekąska. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do deserów. Zdecydowanie warto nauczyć się go obierać i często wykorzystywać w kuchni.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz inne artykuły autora