Regulator kwasowości – rodzaje

Pod nazwą regulator kwasowości kryje się kilka różnych substancji. Są używane w przemyśle spożywczym do zmiany poziomu kwasowości jedzenia. Nadają produktom konkretne cechy smakowe. Wpływają na poziom pH i w efekcie także na sam smak. 

Warto zaznaczyć, że istnieją różne rodzaje tego typu substancji. Zalicza się do nich, m.in.:

  • kwas octowy (E260);
  • kwas cytrynowy (E330);
  • kwas mlekowy (E270);
  • kwas jabłkowy (E296);
  • kwas fumarowy (E297);
  • mleczan wapnia (E327);
  • lakton kwasu glukonowego (E575).

Oprócz wpływu na smak i zapach, regulatory kwasowości wykazują także działanie konserwujące. Skutecznie wydłużają przydatność do spożycia i utrwalają wygląd jedzenia. 

E330 – co to jest?

Substancja E330 – co to jest? Pod tą tajemniczą nazwą kryje się kwas cytrynowy. Nie ma on jednak wiele wspólnego z naturalną cytryną. Związek ten jest obecny w niektórych owocach oraz w organizmie człowieka. Jednakże, substancja wykorzystywana w przemyśle spożywczym, jest całkowicie syntetyczna. Powstaje poprzez fermentację cukru przy użyciu kultur pleśni.

Czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy?

Niestety tak. Kwasek cytrynowy jest szkodliwy dla zdrowia. Lepiej omijać produkty zawierające E330. W małej ilości jest on raczej obojętny dla organizmu. Jednak częste zażywanie wiąże się z zaburzeniami przyswajania wapnia. Szkodliwość tej substancji wpływa także na powstawaniem próchnicy. Dodatkowo, w połączeniu z niektórymi lekami lub herbatą liściastą, sprzyja uwalnianiu szkodliwych metali. Bardziej skorzystasz na używaniu kwasku cytrynowego do sprzątania domu. Jest to skuteczny odkamieniacz, który nada się do różnego typu powierzchni.

Zobacz też:
Co pomoże na ból gardła, jak go złagodzić?
Czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy?

E575 regulator kwasowości – charakterystyka 

E575 to regulator kwasowości, który pełni też funkcje spulchniające. Ma także właściwości konserwujące, zakwaszające oraz marynujące. W swojej czystej postaci, jest to substancja biała i bezzapachowa. Przybiera formę krystalicznego proszku. Powszechnie uważany jest jako bezpieczny lub neutralny dla zdrowia. Ten regulator kwasowości dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ma lekko słodkawy smak. Dzięki swoim unikalnym właściwościom, pomaga też utrwalać kolory jedzenia.

E575 – właściwości

Sam w sobie E575 ma obojętny odczyn pH. Jednak pod wpływem wody, hydrolizuje się do kwasu glukonowego. Ten z kolei ma kwaśny odczyn. Jest stosunkowo niegroźny dla dzieci i alergików. Jego działanie nie jest szkodliwe. Jednak, jeżeli spożywasz go w zbyt dużych  ilościach, to możesz doświadczyć nieprzyjemnych skutków. Z przedawkowaniem wiążą się: podrażnienie pęcherza, bóle pleców, a nawet biegunka. 

Produkty zawierające regulator kwasowości

Artykułami spożywczymi, które często zawierają E575, są:

  • sery dojrzewające;
  • produkty seropodobne, w szczególności analogi serów dojrzewających oraz gotowe, pokrojone lub starte produkty;
  • mozzarella i inne sery serwatkowe;
  • owoce i warzywa sprzedawane w puszkach i szkle;
  • świeże, niesuszone makarony;
  • herbatniki i sucharki, także te przeznaczone dla dzieci;
  • miód, soki owocowe i wino;
  • produkty fermentowane;
  • niektóre mięso (np. salami).
Produkty zawierające regulator kwasowości

E575 i E330 – szkodliwość vs przydatność

Regulatory kwasowości E575 i E330 nie są ogólnie uważane za szkodliwe. Jednak lepiej przyjąć zasadę unikania sztucznych substancji chemicznych. Zasada ta dotyczy w szczególności kobiet w ciąży, karmiących piersią i małych dzieci. W każdym przypadku zdrowsza będzie dieta oparta na świeżych produktach: owocach i warzywach. Jedzenie przetworzone, w których często pojawiają się regulatory kwasowości, ma też liczne szkodliwe działania. 

Zobacz też:
Jaki aparat na zęby wybrać i ile go nosić? Twoja droga do pięknego uśmiechu

Dodawanie substancji konserwujących jest nieraz po prostu konieczne. Niewielkie ilości nie zaszkodzą twojemu zdrowiu. Nie sposób też całkowicie z nich zrezygnować w przemyśle spożywczym. Jeżeli więc zależy ci na zdrowiu i naturalnym jedzeniu, unikaj produktów przetworzonych. Czytaj etykiety i decyduj się na opcje ekologicznego pochodzenia!

Zobacz także:

About the Author

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

View All Articles