Istnieje wiele sposobów na kiszenie ogórków i z pewnością masz także swoje zdanie w tym temacie. Jedna osoba woli mocno kwaśne, inna – bardzo przyprawione, a jeszcze inna – twarde i chrupiące. Zalewa na ogórki kiszone z przepisu babci da ci gwarancję, że będą one wyraziste w smaku oraz przyjemnie chrupiące.

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

Jeżeli zastanawiasz się, jak kisić ogórki, żeby były twarde, przydatne okażą się poniższe rady.

  • Ogórki gruntowe powinny być dorodne i dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego miejsca. Zbyt mocno nawożone ogórki szybciej się zepsują.
  • Warto wybierać średniej wielkości sztuki, które są twarde i ładne. Po przekrojeniu nie powinno być pustych miejsc przy nasionach. 
  • Najlepsze odmiany do kiszenia to te o cylindrycznym kształcie, np. Śremianin F1.
  • Słoiki muszą być wyparzone.
  • Należy zadbać, by pokrywka oraz górna część słoja były suche.
  • Solanka powinna zakrywać wszystkie ogórki w słoiku.
  • Zalewa powinna zawierać korzeń chrzanu, czosnek i koper. 
  • Sól użyta musi być kamienna i niejodowana.

Jakie liście do kiszenia ogórków?

Jakie liście do kiszenia ogórków dodać? Są dwie kategorie. Pierwsza to te obowiązkowe, czyli koper. Druga to te dodawane dla smaku – tu opcji jest wiele. Każdy rodzaj liści będzie dawał inny posmak. Można dodać liście dębu, czarnej porzeczki, wiśni czy szałwii.

Zobacz też:
Jakie są przyczyny swędzenia podniebienia, gardła i uszu?

Ogórki kiszone z przepisu babci – zalewa i przygotowanie

Do przygotowania zalewy na ogórki kiszone musisz mieć: 

  • ogórki gruntowe,
  • obrane ząbki czosnku lub czosnek w płatkach,
  • koper (wraz z łodygą),
  • obrany, pokrojony korzeń chrzanu,
  • sól kamienną, niejodowaną.

Jak kisić ogórki – krok po kroku

  1. Umyte ogórki układaj w czystych słoikach pionowo. Muszą być ułożone ciasno i końcami do góry.
  2. Dodaj kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, jedną gałązkę kopru. Ile czosnku do ogórków kiszonych? To kwestia indywidualna – im więcej, tym będą ostrzejsze.
  3. Dodaj ewentualne dodatkowe liście – po kilka na słoik.
  4. Przygotuj zalewę – w gorącej wodzie rozpuść sól (1 czubata łyżka soli na litr wody). Możesz dodać inne przyprawy, takie jak pieprz czy kurkuma.
  5. Ogórki w słoikach zalej ciepłą solanką, by zakrywała wszystkie ogórki.
  6. Dobrze zakręć każdy słój.
  7. Odstaw w chłodne miejsce do zakiszenia.
  8. Po 5 – 7 dniach można ogórki pasteryzować (ale nie jest to konieczne).

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły