Istnieje wiele sposobów na kiszenie ogórków i z pewnością masz także swoje zdanie w tym temacie. Jedna osoba woli mocno kwaśne, inna – bardzo przyprawione, a jeszcze inna – twarde i chrupiące. Zalewa na ogórki kiszone z przepisu babci da ci gwarancję, że będą one wyraziste w smaku oraz przyjemnie chrupiące.
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?
Jeżeli zastanawiasz się, jak kisić ogórki, żeby były twarde, przydatne okażą się poniższe rady.
- Ogórki gruntowe powinny być dorodne i dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonego miejsca. Zbyt mocno nawożone ogórki szybciej się zepsują.
- Warto wybierać średniej wielkości sztuki, które są twarde i ładne. Po przekrojeniu nie powinno być pustych miejsc przy nasionach.
- Najlepsze odmiany do kiszenia to te o cylindrycznym kształcie, np. Śremianin F1.
- Słoiki muszą być wyparzone.
- Należy zadbać, by pokrywka oraz górna część słoja były suche.
- Solanka powinna zakrywać wszystkie ogórki w słoiku.
- Zalewa powinna zawierać korzeń chrzanu, czosnek i koper.
- Sól użyta musi być kamienna i niejodowana.
Jakie liście do kiszenia ogórków?
Jakie liście do kiszenia ogórków dodać? Są dwie kategorie. Pierwsza to te obowiązkowe, czyli koper. Druga to te dodawane dla smaku – tu opcji jest wiele. Każdy rodzaj liści będzie dawał inny posmak. Można dodać liście dębu, czarnej porzeczki, wiśni czy szałwii.
Ogórki kiszone z przepisu babci – zalewa i przygotowanie
Do przygotowania zalewy na ogórki kiszone musisz mieć:
- ogórki gruntowe,
- obrane ząbki czosnku lub czosnek w płatkach,
- koper (wraz z łodygą),
- obrany, pokrojony korzeń chrzanu,
- sól kamienną, niejodowaną.
Jak kisić ogórki – krok po kroku
- Umyte ogórki układaj w czystych słoikach pionowo. Muszą być ułożone ciasno i końcami do góry.
- Dodaj kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, jedną gałązkę kopru. Ile czosnku do ogórków kiszonych? To kwestia indywidualna – im więcej, tym będą ostrzejsze.
- Dodaj ewentualne dodatkowe liście – po kilka na słoik.
- Przygotuj zalewę – w gorącej wodzie rozpuść sól (1 czubata łyżka soli na litr wody). Możesz dodać inne przyprawy, takie jak pieprz czy kurkuma.
- Ogórki w słoikach zalej ciepłą solanką, by zakrywała wszystkie ogórki.
- Dobrze zakręć każdy słój.
- Odstaw w chłodne miejsce do zakiszenia.
- Po 5 – 7 dniach można ogórki pasteryzować (ale nie jest to konieczne).
Zobacz też: https://glodnapolka.pl
Zobacz także:
- Ciasto drożdżowe – przepis babci. Upiecz idealny placek drożdżowy!
- Katar a domowe sposoby – poznaj metody!
- Awokado w letniej kuchni: 4 przekąski i sosy z awokado w roli głównej
- Pomysł na prezent dla babci. Jaki upominek najbardziej ucieszy seniorkę?
- Właściwości soku z kiszonych buraków. Czy są jakieś przeciwwskazania?