Świetnie sprawdza się jako składnik diet odchudzających, jest niezwykle zdrowy i sycący. Jest to owoc, dlatego można go jeść na surowo jako dodatek do kanapek lub jako bardzo popularny sos typu salsa zwany jako guacamole. Świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek i smarowidło do chleba. Awokado nadaje się jako dodatek do sosów lub jako dekoracja do sałatki z warzywami.
Przekąski z awokado
Ma neutralny smak, dlatego pasuje do wielu dań wytrawnych, niektórzy nawet dodają go do deserów. Można z niego zrobić lody, które wyśmienicie smakują z dodatkiem czekolady. Często jest także składnikiem zielonych koktajli w wersji fit oraz ciast. Jakie są najlepsze przepisy na wykorzystanie tego niezwykłego owocu?
1. Tosty francuskie z awokado i jajkiem sadzonym
Przepis na idealny poranek to tosty francuskie z dodatkiem świeżego awokado oraz rozpływającym się jajkiem sadzonym, koniecznie z płynnym żółtkiem. Jest to przepis na pyszne śniadanie na ciepło. Awokado można kupić w Polsce o każdej porze roku, dlatego nie straszna mu sezonowość. Często można znaleźć je w dobrej cenie, dlatego warto śledzić gazetki promocyjne. Chrupiący spód chleba tostowego bez stwardniałej skórki obtoczony w jajku i usmażony na patelni daje wyśmienity smak, jednak dopiero w połączeniu z dodatkami jest daniem iście królewskim. Tosty francuskie połączone z awokado oraz jajkiem sadzonym stają się wykwintnym daniem podawanym nawet w najlepszych restauracjach. Odrobina pieprzu i czosnku nada ostrzejszy smak, który doskonale komponuje się z owocem awokado.
![](https://poprostuzdrowo.pl/wp-content/uploads/2022/06/awokadowletniejkuchni4przekaskiisosyzawokadowroliglownej1.jpg)
2. Sałatka z awokado
Awokado ma zbawienny wpływ na organizm, ponieważ pozytywnie działa na zmarszczki oraz obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. A do tego wszystkiego niesamowicie dobrze komponuje się w naszych ulubionych daniach. Sałatka z warzywami i awokado idealnie sprawdzi się na śniadanie. Wystarczy połączyć świeże warzywa z serkiem mozzarella i dodać do tego awokado. Takie danie sprawdzi się na śniadanie, ale można je także podać gościom.
3. Pasta jajeczna z awokado
Pyszne smarowidło do kanapek, które można przygotować w kilka minut. Domowa pasta jajeczna ma w swoim składzie jajka ugotowane na twardo, czosnek, majonez i sok z cytryny. Dodając awokado, staje się bardzo zdrowym smarowidłem, które nadaje się do śniadania oraz kolacji. Podawana na zimno świetnie smakuje w gorące dni. Wszystkie składniki takiej pasty doskonale do siebie pasują. Na awokado promocje bywają bardzo często, dlatego warto rozejrzeć się w sklepach przed planowaniem gotowania.
![](https://poprostuzdrowo.pl/wp-content/uploads/2022/06/awokadowletniejkuchni4przekaskiisosyzawokadowroliglownej2.jpg)
4. Sos guacamole
Najbardziej popularnym meksykańskim sosem jest guacamole. Głównym składnikiem jest awokado, do którego należy dodać limonkę, sól oraz odrobinę czosnku. Miękki owoc należy zgnieść widelcem i można go ulepszyć o wiele różnych dodatków takich jak papryka chili, cebula, kolendra itp. Sos nadaje się do meksykańskich chipsów lub jako dodatek do kanapek.
Awokado, choć w smaku jest niezwykle delikatne może grać główną rolę w wielu daniach, nawet wśród deserów można znaleźć wiele przepisów na ten doskonały dodatek. Świetnym pomysłem jest na przykład brownie z dodatkiem awokado.