Każdy z pewnością pamięta zapach i smak świeżego drożdżowego ciasta na popołudniowym obiedzie u babci. To smak, który kojarzy się z dzieciństwem i przywodzi na myśl same radosne wspomnienia. Placek drożdżowy przepisu babci daje dodatkowo wiele możliwości, ponieważ sam smakuje wyjątkowo i pysznie, ale można go także urozmaicić. Wystarczy dodać do niego dowolne owoce albo bakalie, by dopasować smak do swoich potrzeb.

Ciasto drożdżowe z kruszonką – przepis babci

Ciasto drożdżowe z kruszonką z przepisu babci jest łatwe w przygotowaniu oraz tanie. Potrzebujesz jedynie podstawowych składników, które znajdziesz w swojej kuchni. 

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 jajka całe
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego

Kruszonka

  • Pół szklanki mąki
  • Pół szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła

Jeżeli chcesz wzbogacić dodatkowo smak ciasta, możesz dodać owoce, np. świeże jagody, truskawki czy rabarbar. Owoce należy wpierw umyć i pokroić, a następnie dodać do ciasta. Równie dobrze sprawdzą się kawałki czekolady czy bakalie.

Placek drożdżowy – przepis babci

Zgodnie z przepisem babci na placek drożdżowy musisz w pierwszej kolejności przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu pół szklanki ciepłego mleka połącz z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami mąki. Wymieszaj dobrze składniki i przykryj czystą ścierką, odstawiając w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce połącz ze sobą składniki na ciasto, odejmując te z rozczynu. Następnie dodaj bazę drożdżową i wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz puszystą i gładką masę. Ciasto nie może być zbyt zbite. 

Zobacz też:
Sposoby na zdrowe i skuteczne odchudzanie

Blachę wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Kruszonkę przygotuj jak w każdym przepisie – wymieszaj składniki, by przybrały formę grudek. Wystarczy, że połączysz składniki i w dłoniach rozwałkujesz masę – jeżeli się za mocno klei, dodaj więcej suchych składników. Posyp gotową kruszonką ciasto i odstaw na pół godziny w ciepłe, suche miejsce do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut (bez termoobiegu). Ciasto powinno być rumiane z wierzchu i puszyste.

Zobacz także:

About the Author

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

View All Articles