Każdy z pewnością pamięta zapach i smak świeżego drożdżowego ciasta na popołudniowym obiedzie u babci. To smak, który kojarzy się z dzieciństwem i przywodzi na myśl same radosne wspomnienia. Placek drożdżowy przepisu babci daje dodatkowo wiele możliwości, ponieważ sam smakuje wyjątkowo i pysznie, ale można go także urozmaicić. Wystarczy dodać do niego dowolne owoce albo bakalie, by dopasować smak do swoich potrzeb.
Ciasto drożdżowe z kruszonką – przepis babci
Ciasto drożdżowe z kruszonką z przepisu babci jest łatwe w przygotowaniu oraz tanie. Potrzebujesz jedynie podstawowych składników, które znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 2 jajka całe
- 2 żółtka
- szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
Kruszonka
- Pół szklanki mąki
- Pół szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
Jeżeli chcesz wzbogacić dodatkowo smak ciasta, możesz dodać owoce, np. świeże jagody, truskawki czy rabarbar. Owoce należy wpierw umyć i pokroić, a następnie dodać do ciasta. Równie dobrze sprawdzą się kawałki czekolady czy bakalie.
Placek drożdżowy – przepis babci
Zgodnie z przepisem babci na placek drożdżowy musisz w pierwszej kolejności przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu pół szklanki ciepłego mleka połącz z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami mąki. Wymieszaj dobrze składniki i przykryj czystą ścierką, odstawiając w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce połącz ze sobą składniki na ciasto, odejmując te z rozczynu. Następnie dodaj bazę drożdżową i wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz puszystą i gładką masę. Ciasto nie może być zbyt zbite.
Blachę wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Kruszonkę przygotuj jak w każdym przepisie – wymieszaj składniki, by przybrały formę grudek. Wystarczy, że połączysz składniki i w dłoniach rozwałkujesz masę – jeżeli się za mocno klei, dodaj więcej suchych składników. Posyp gotową kruszonką ciasto i odstaw na pół godziny w ciepłe, suche miejsce do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-35 minut (bez termoobiegu). Ciasto powinno być rumiane z wierzchu i puszyste.