Ocena

Mączka chleba świętojańskiego to powszechnie stosowany emulgator żywności. Tak zwana guma karobowa często gości na liście składników różnych wyrobów cukierniczych. Nie pomyl jej z proszkiem chleba świętojańskiego! Otrzymuje się go w nieco inny sposób i ma całkowicie inny smak. Mączka z chleba świętojańskiego to tylko stabilizator żywności. Proszek nadaje jedzeniu słodkawy, czekoladowy smak. Czy powinieneś się zatem czegokolwiek obawiać, gdy widzisz w składzie E410? Przeczytaj!

Mączka z chleba świętojańskiego, czyli E410

Wszystkie “E” w składach żywności cię przerażają? Niesłusznie! Nie każda substancja, która oznaczona jest tą literą, będzie sztuczna i szkodliwa. Karob jest właśnie jednym z przykładów. Mąka świętojańska to naturalna substancja – polisacharyd roślinnego pochodzenia. Z chlebem łączy ją tylko nazwa, bo w rzeczywistości pochodzi z drzewa.

Karob – co to właściwie jest?

Zastanawiasz się, co to jest karob? To jedna z kilku nazw tej samej substancji. Mączka chleba świętojańskiego w żywności oznaczona jest symbolem E410. Znana jest też jako guma karobowa. Substancję tę otrzymuje się z nasion szarańczyna strąkowego – znanego też jako drzewo świętojańskie. Roślina ta rośnie głównie w rejonie Morza Śródziemnego, Australii i USA. Po odpowiedniej obróbce można otrzymać z niej biały lub żółtawy proszek. 

Zobacz też:
Ciasto drożdżowe – przepis babci. Upiecz idealny placek drożdżowy!

Mączka chleba świętojańskiego – gluten znajduje się w składzie?

Nazwa może być tu myląca. Mączka chleba świętojańskiego glutenu nie zawiera. Nie znajdziesz w niej też kofeiny, teobrominy ani kwasu szczawiowego. Jest hipoalergiczna. Nie powinna ci zaszkodzić nawet, jeśli chorujesz na celiakię lub zmagasz się z różnymi alergiami pokarmowymi. Mąka świętojańska może jednak uczulać osoby, które wykazują nietolerancję soi. Niektóre układy odpornościowe reagują na te dwa składniki podobnie.

Karob – jak jeść?

Głowisz się, jak jeść karob? Proszkiem z chleba świętojańskiego możesz zastąpić w kuchni kakao. Natomiast mączka z chleba świętojańskiego nie ma takiego samego zastosowania. Zmielone na drobny proszek nasiona drzewa są wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako stabilizator, emulgator i substancja żelująca.

W domu możesz jeść karob jako zamiennik jajek w pieczeniu. Przyda ci się do przyrządzania pysznych deserów i ciast. Mączka chleba świętojańskiego nada się też do wypieku chleba razowego i do zagęszczania sosów.

Mączka chleba świętojańskiego – właściwości

Unikalne właściwości karobu sprawiają, że jest to skuteczny produkt zagęszczający i stabilizujący. Mączka chleba świętojańskiego jest dodawana do różnych produktów spożywczych. Nie wpływa znacząco na ich smak, natomiast poprawia konsystencję i wydłuża okres zdatności do spożycia.

Karob – właściwości tej substancji

Karob to substancja naturalna pochodzenia roślinnego. Jest bezpieczna dla zdrowia – nie ma żadnych przeciwwskazań ani limitu jej dziennego spożycia. Nie wywołuje też żadnych skutków ubocznych. Nadmierne spożycie mączki chleba świętojańskiego może jedynie wywołać wzdęcia.

Zobacz też:
Fioletowe ziemniaki – co kryją w sobie te nietypowe warzywa?

Propozycje wykorzystania E410 w kuchni

Właściwości mączki chleba świętojańskiego sprawiają, że świetnie nadaje się jako dodatek do:

  • słodkich polew;
  • lukrów;
  • lodów;
  • sosów sałatkowych;
  • fermentowanych produktów mlecznych i ich substytutów zawierających żywe kultury bakterii;
  • niektórych wyrobów mięsnych (pasztetów, wędlin);
  • suszonych warzyw i owoców;
  • budyniów;
  • kasztanów jadalnych (sprzedawanych w zalewie lub w formie przecieru);
  • dżemów, galaretek, marmolad, itp.

Karob i jego wartościowe składniki

Mączka chleba świętojańskiego nie tylko nie szkodzi, lecz również może pomóc ci zachować zdrowie. W żywności znajduje się w formie przetworzonej i w niedużych ilościach, ale w swojej naturalnej formie zawiera m.in.:

  • wapń;
  • fosfor;
  • potas;
  • żelazo;
  • magnez;
  • witaminy A, B2, B3 i D. 

Karob wpływa pozytywnie na pracę układu trawiennego.

Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt – czy dzieci mogą ją jeść?

Mleko modyfikowane dla niemowląt często zawiera mączkę chleba świętojańskiego. Ale czy to oznacza, że małe dzieci mogą ją spożywać? Jak najbardziej. Mączka chleba świętojańskiego dla niemowląt nie jest szkodliwa. Nie zaszkodzi zwłaszcza w rozsądnych ilościach, jako dodatek stabilizujący do mleka. Nie zawiera alergenów ani żadnych szkodliwych substancji.

Mączka chleba świętojańskiego – gdzie kupić?

Jeśli właściwości E410 już poznałeś, być może zechcesz kupić karob w proszku do domowego użytku. Gdzie kupić mączkę chleba świętojańskiego? Dostaniesz ją w sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością. Jeśli nie znajdziesz jej nigdzie w swojej okolicy, możesz też zamówić ją w sklepach internetowych. Cena za 1 kg wynosi około 12 zł. 
Mączka chleba świętojańskiego to naturalny dodatek do żywności, który znajduje się w składzie wielu różnych produktów. Sprawia, że produkty długo utrzymują wilgoć, sprężystość i świeżość. Znajdziesz ją zarówno w jedzeniu słodkim, jak i słonym. Karob jest całkowicie naturalny i nieszkodliwy dla organizmu – nawet dla małych dzieci. Jeśli znajdziesz w składzie żywności zagęstnik E410, nie musisz się obawiać. Nie ustalono dziennego limitu spożywania karobu, choć umiar zawsze jest wskazany. Właściwości mączki z chleba świętojańskiego na pewno nie są szkodliwe, więc możesz ją śmiało dodawać do potraw, które wymieniliśmy.

Zobacz też:
Garam masala – aromatyczna mieszanka ziół prosto z Indii

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły