Jakie są rodzaje miodu?

Trudno wymienić wszystkie rodzaje miodu naturalnego. Od pszczelarzy można kupić też mniej znane odmiany. Ciekawe w smaku są między innymi: miód bergamotowy, eukaliptusowy, kasztanowy, kolendrowy, koniczynowy, mandarynkowy, rozmarynowy, lawendowy, tymiankowy, mniszkowy, i wiele innych. Dostępne gatunki miodu zależą tylko od inwencji pszczelarza i dostępnych w okolicy pasieki roślin. Poniżej prezentujemy najpopularniejsze rodzaje miodu naturalnego!

Miód spadziowy 

Powstaje z nektaru różnych drzew, w tym m.in.:

  • z sosny;
  • świerku;
  • jodły;
  • klonu;
  • dębu;
  • jodły;
  • modrzewia;
  • brzozy;
  • wierzby;
  • głogu;
  • buka. 

Miód spadziowy wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Jest to popularny naturalny lek na różnego typu choroby. Ten rodzaj miodu korzystnie wpływa na wszelkie dolegliwości: od łagodnych przeziębień po zaawansowane zapalenie płuc. Ma właściwości przeciwmiażdżycowe, dzięki czemu dobrze sprawdzi się przy schorzeniach układu krwionośnego i serca. Odtruwa organizm, wspomaga układ nerwowy, pomaga leczyć anemię, astmę i redukuje kamień nazębny. Jego dokładna charakterystyka zależy od rodzaju drzew, z jakich powstał. Miód z drzew liściastych dobrze oddziałuje na nerki, wątrobę i układ moczowy. Natomiast miód z iglaków koi dolne drogi oddechowe, układ pokarmowy i układ krążenia.

Miód gryczany

Ciemne miody, takie jak miód gryczany, wykazują działanie antybiotyczne. Jest to jeden z najciemniejszych rodzajów miodu, który przyspiesza gojenie ran. Miód gryczany zawiera:

  • magnez;
  • żelazo;
  • witaminy: C, B1, B2 i PP. 
Zobacz też:
Dlaczego magnez nazywany jest pierwiastkiem życia?

Regularne spożywanie gryczanego miodu działa uspokajająco i kojąco na układ nerwowy. Ten rodzaj miodu polecany jest wszystkim osobom z osłabionym organizmem, anemią lub chorobami układu krążenia.

Miód wielokwiatowy 

To jeden z bardziej popularnych rodzajów miodu. Łatwo go pozyskać, ponieważ wytwarzany jest z mieszanki pyłków popularnych w Polsce kwiatów łąkowych. Nazywany naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój niektórych bakterii. Ze względu na bogactwo witamin i korzystnych dla skóry składników, często używa się go w kosmetyce. Miód wielokwiatowy jest mniej kaloryczny niż inne rodzaje miodu. Wielokwiatowy miód:

  • redukuje próchnicę;
  • wzmacnia odporność;
  • wspiera układ pokarmowy. 

Jeśli cierpisz na chorobę serca lub wątroby, koniecznie wkomponuj miód wielokwiatowy do swojej diety.

Miód rzepakowy

Rzepak jest bardzo powszechną rośliną w Polsce. Dlatego też jest to jeden z tańszych miodów. Niska cena nie oznacza jednak braku korzystnych właściwości prozdrowotnych. Zawiera on duże ilości:

  • magnezu;
  • boru;
  • potasu;
  • żelaza. 

Rzepakowy miód zapobiega nadciśnieniu i łagodzi choroby oraz oparzenia skóry. Jest to źródło bardzo dobrze przyswajalnej energii. Kolor miodu rzepakowego jest bardzo jasny, słomiany lub prawie biały. 

Miód lipowy

Lipowy miód wykazuje działanie antybiotyczne. Połączenie prozdrowotnego charakteru miodu i lipy sprawia, że jest to skuteczny, naturalny lek. ten rodzaj miodu sprawdzi się przy:

  • anginie;
  • przeziębieniu;
  • zapaleniu zatok i oskrzeli;
  • chorobach dróg moczowych;
  • reumatyzmie;
  • nerwicy.

Miód lipowy przynosi też ulgę przy trudnościach z zasypianiem oraz w przewlekłym stresie. 

Zobacz też:
Dieta kopenhadzka – sposób na szybkie odchudzanie. Czy na pewno warto stosować się do jej rygorystycznych zasad?

Miód akacjowy 

To jasny, kremowy i czasami przezroczysty miód. Jest to jego najsłodsza odmiana. Akacjowy miód odżywia i regeneruje zmęczony organizm. Leczy:

  • stany zapalne dróg oddechowych;
  • kaszel;
  • nerki;
  • żołądek;
  • układ moczowy. 

Miód akacjowy wykazuje również działanie uspokajające.

Miód wrzosowy 

Zawarte we wrzosie olejki eteryczne sprawiają, że ten rodzaj ma niezwykły zapach i smak. Jest antybakteryjny oraz przeciwwirusowy. Dodatkowo, rozgrzewa ciało od środka i wygładza skórę od zewnątrz. Ma znakomite działanie na wszelkie przeziębienia, grypy, a także poważniejsze choroby. Zaleca się jego regularne stosowanie przy chorobach oczu, serca, układu krążenia oraz przewodu pokarmowego.

Rodzaje miodów i ich właściwości

Jasne i ciemne miody, gęste i rzadkie… nie sposób stwierdzić, jaki miód jest najlepszy. Liczne rodzaje miodów oraz ich właściwości to dar natury, z którego każdy może skorzystać. Nie polecany jest jedynie cukrzykom ze względu na dużą ilość glukozy. Wszystkim innym codzienne, małe dawki nie zaszkodzą. Miód lipowy czy wielokwiatowy? A może po prostu spadziowy? Obojętnie, na jaki się zdecydujesz, każdy rodzaj miodu wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie.

Rodzaje miodu można dowolnie mieszać i wybierać wedle preferencji smakowych. Jeżeli szukasz leku na konkretną chorobę, warto zapoznać się z konkretnymi właściwościami gatunków miodu. Przy regularnym spożywaniu, pozytywne działanie miodu odczujesz już po kilku tygodniach. Kluczem do sukcesu jest systematyczność. 

Możesz wypróbować również różne rodzaje miodu naturalnego z dodatkami. Do niektórych dodaje się:

  • czarną porzeczkę;
  • malinę;
  • kakao;
  • cynamon;
  • miętę;
  • imbir;
  • czosnek. 
Zobacz też:
Jak zrobić zakwas na chleb? Poznaj najlepszy przepis na zaczyn!

Ciekawym dodatkiem do diety są też inne produkty pszczele: pyłek pszczeli (suszony lub w miodzie) oraz pierzga (mieszanka miodu, mleczka pszczelego i enzymów). Każdy produkt z pasieki ma unikalny smak, wygląd i właściwości. Wszystkie są jednak pyszne i korzystne dla utrzymania zdrowia wszystkich funkcji organizmu. Pamiętaj też, aby zawsze wybierać miód z naturalnej, sprawdzonej pasieki. Sztucznie wytworzone słodziki to nie miód!

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz inne artykuły autora