Drzewo orzecha włoskiego

Orzech włoski to piękne, duże i rozłożyste drzewo liściaste z rodzaju orzechowatych. Na dziko rośnie na Bałkanach, w Europie południowo-wschodniej oraz na dużym obszarze Azji. Jest to roślina pospolicie uprawiana w Polsce. Istnieją tu dla niej odpowiednie warunki do samodzielnego wzrostu. Orzechy włoskie są owalnymi owocami rośliny, wyrastającymi na jesień. 

Jeśli drzewo rośnie osamotnione, wytwarza się krótki pień i ogromna korona. W większym zagęszczeniu roślin, orzech staje się szczuplejszy i wyższy. W najlepszych warunkach, osiąga imponujący rozmiar 35 metrów wysokości i 2 metry średnicy. Rozpoznasz to drzewo dzięki gładkiej, srebrzystoszarej korze pokrytej wyraźnymi, rozrzuconymi bruzdami. 

Zobacz też:
Czym można posłodzić herbatę? Jeśli nie cukier, to co? Poznaj zdrowe zamienniki!

Orzechy włoskie – kalorie

Zaledwie 5 orzechów włoskich dostarczy ci tyle kalorii co pączek. Brzmi przerażająco?Bez obaw! Nie są to puste kalorie cukrów i nasyconego tłuszczu. Wręcz przeciwnie orzechy włoskie to nie tylko kalorie, ale też pełnowartościowe białko i niezwykle cenne tłuszcze. 

Podobnie jak wszystkie orzechy, włoskie są wysokokaloryczne. Jednak orzechy włoskie to pod tym względem prawdziwi rekordziści. Zawierają aż 650 kalorii w 100 gramach. Tę wartość zawdzięczają ponad 50-procentowej zawartości tłuszczu. Jeśli się odchudzasz i liczysz kalorie, może to brzmieć strasznie. Niech to cię jednak nie zniechęci. 

Kaloryczne włoskie orzechy a odchudzanie

Warto codziennie jeść orzechy włoskie. Kalorie nie zawsze są twoim wrogiem. Co więcej, pozostała zawartość tego orzecha z pewnością cię do niego przekona. Kalorie orzecha włoskiego nie tylko nie przeszkadzają w odchudzaniu, a wręcz mogą pomóc. Ich zaletą jest to, że są bardzo sycące. Jest to więc zdrowa alternatywa dla innych chrupkich przekąsek. Orzechy włoskie przyczyniają się również do utrzymania zdrowego składu mikroflory jelitowej. W efekcie, nie tylko będziesz lepiej trawić, ale staniesz się też bardziej odporny na zakażenia.

Orzechy włoskie – wartości odżywcze

Orzechy włoskie to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 (kwasu linolowego) i omega-3 (linolenowego). Wartości odżywcze i witaminy, jakie zawierają orzechy włoskie, sprawiają, że jest to prawdziwy superprodukt. Ich skład wygląda następująco.

Zobacz też:
Czerymoja (flaszowiec peruwiański) – najsmaczniejszy owoc świata! Jak i z czym go jeść?

Orzechy włoskie – wartości odżywcze

  • Białko – 16 gram;
  • węglowodany – 18 gram;
  • tłuszcze – 60 gram;
  • woda – 3,8 gram.

Orzechy włoskie – witaminy

  • Witamina C –1.3 mg;
  • tiamina – 0.341 mg;
  • ryboflawina – 0.150 mg;
  • niacyna – 1.125 mg;
  • witamina B6 – 0.537 mg;
  • kwas foliowy – 98 µg;
  • witamina A – 20 IU;
  • witamina E – 0.70 mg;
  • witamina K – 2.7 µg.

Orzechy włoskie – minerały

  • Wapń – 98 mg;
  • żelazo – 2.91 mg;
  • magnez – 158 mg;
  • fosfor – 346 mg;
  • potas – 441 mg;
  • cynk – 3.09 mg;
  • sód – 2 mg.

Orzechy włoskie – właściwości

Można powiedzieć, że orzech włoski to naturalny lek. Ten cudowny środek to prawdziwa skarbnica korzystnych dla człowieka substancji. Jeśli będziesz go spożywać regularnie, zauważysz poprawę wielu funkcji swojego organizmu. Przekonaj się, co zyskasz dzięki regularnemu jedzeniu orzechów włoskich. 

Orzech włoski – właściwości lecznicze

Takie właściwości lecznicze wykazują orzechy włoskie:

  • ochrona układu krążenia – dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym i sterolom roślinnym. Orzechy włoskie posiadają unikalne właściwości, które są w stanie znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi;
  • działanie przeciwzapalne;
  • zmniejszenie ryzyka powstawania zakrzepów;
  • zawarty w tych orzechach koenzym Q10 redukuje zły cholesterol;
  • z kolei L-arginina w orzechach włoskich rozszerza naczynia krwionośne.

Wprowadź orzechy włoskie na stałe do swojej diety, aby zmniejszyć ryzyko zawału serca. 

Zobacz też:
Laktitol – niskokaloryczny zamiennik cukr

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Nie jesteś nadal pewien, czy warto jeść orzechy włoskie? Poznaj nasze argumenty, które mamy nadzieję, przekonają cię do podjęcia właściwej decyzji!

Orzechy włoskie mają zbawienny wpływ na działanie dla mózgu

Tę właściwość zawdzięczają w szczególności dużej zawartości fosforu, miedzi oraz manganu. Bezcenne są też kwasy omega-3. Są to podstawowe związki budulcowe komórek mózgowych. Bez nich, ten organ nie jest w stanie efektywnie pracować. Orzechy włoskie usprawniają pamięć, procesy zapamiętywania i uczenia się. Z tego powodu włoskie orzechy zalecane są dla dzieci, młodzieży i studentów, ale też polecane osobom starszym.

Włoskie orzechy pomagają chronić przed rakiem

Nie jest to oczywiście żaden cudowny lek na nowotwory, jednak zawarty w orzechach włoskich kwas fenolowy i elagowy pomagają związać i unieszkodliwić substancje rakotwórcze. Ich działanie przeciwnowotworowe jest wciąż badane w laboratoriach. Orzechy włoskie z pewnością jednak nie zaszkodzą w walce z rakiem, a mogą pomóc.

Orzechy włoskie zawiera witaminy, które są dobre na skórę

Aby poprawić wygląd swojej skóry, możesz zarówno spożywać orzechy włoskie, jak i stosować je od zewnątrz. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kremów, balsamów i maseczek. Składniki zawarte w orzechach włoskich posiadają właściwości przede wszystkim przeciwbakteryjne i ściągające. Takie działanie sprawia, że idealnie sprawdzą się do cery tłustej i trądzikowej. Natomiast witaminy A i E w orzechach włoskich oraz koenzym Q10 nadadzą się do cery dojrzałej. Orzech włoski potrafi zwalczać wolne rodniki i spowalniać procesy starzenia się skóry. Co więcej, pobudza, przyspiesza procesy odnowy naskórka i dodaje energii. Naturalny barwnik zawarty w orzechach włoskich wykorzystywany jest też do podkreślenia opalenizny.

Zobacz też:
Kalkulator kalorii – czym jest i jak z niego korzystać?

Wyciąg z włoskich orzechów pomaga w pielęgnacji włosów 

Wyciąg z orzecha włoskiego często dodawany jest do kosmetyków dla skóry głowy. Szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na łupież. Charakteryzuje się działaniem łagodzącym i przeciwzapalnym. Korzystne efekty zauważysz też na włosach szybko przetłuszczających się oraz na ciemnych odcieniach. Wyżej wspomniane delikatnie barwiące właściwości orzecha włoskiego podkreślą brązowe kolory włosów. 

Orzech włoski reguluje potliwość

Garbniki i związki antybakteryjne mają niesamowity wpływ na nadmierne pocenie się. Napar z liści orzecha reguluje wydzielanie potu i powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Szczególnie dobrze sprawdzi się do użycia na stopach. Używaj go także jako dodatek do kąpieli. Ma korzystne działanie dla całego ciała. Działa kojąco na skórę oraz skutecznie łagodzi podrażnienia rozmaitego pochodzenia.

Antidotum na dolegliwości żołądkowe

Czy wiesz, że orzech włoski ma silne działanie bakteriobójcze? Skutecznie zwalcza paciorkowce, gronkowce i bakterie duru brzusznego. Ten rodzaj orzechów przyniesie ci ulgę podczas zatrucia pokarmowego, nieżytu oraz biegunki bakteryjnej. Pomoże też szybciej zlikwidować pasożyty z układu pokarmowego. Najlepiej w tym celu sprawdzi się odwar lub nalewka.

Dobroczynne działanie na system nerwowy 

Kwas lanolinowy, magnez i kwas foliowy zawarte w orzechach włoskich mają zbawienne działanie na komórki nerwowe. Pomagają uspokoić nerwy oraz usprawnić działanie organizmu. Jeśli cierpisz na nadpobudliwość, przemęczenie, problemy z zasypianiem lub przewlekły stres, koniecznie wypróbuj orzechy włoskie. Pomogą ci ukoić nerwy oraz uspokoić umysł i ciało.

Zobacz też:
Czym zastąpić mięso? Poznaj wartościowe zamienniki białka zwierzęcego!

Orzechy włoskie wspomagają leczenie hemoroidów i żylaków

Garbniki, flawonoidy i inne składniki orzecha działają ściągająco, przeciwzapalnie i hamująco na krwawienie. Te właściwości sprawiają, że jest to bezcenny składnik preparatów na żylaki i hemoroidy. Jeśli zależy ci na domowej kuracji bez chemii, wypróbuj napar z liści orzecha włoskiego. Możesz nim przemywać lub okładać zmienione miejsca.

Orzechy włoskie – przeciwwskazania

Orzechy włoskie wykazują unikalne właściwości lecznicze. Czy istnieją jednak jakieś przeciwwskazania co do ich spożywania? 

Głównym przeciwwskazaniem jest alergia. Niestety, każdy rodzaj orzechów może silnie uczulać. Zachowaj wyjątkową ostrożność, jeśli nie jesteś pewny ich działania na twój organizm. Alergia na orzechy może wywołać poważne i groźne zmiany na skórze, w układzie oddechowym i pokarmowym. W skrajnych przypadkach, występuje wstrząs anafilaktyczny.

Regularne spożywanie orzechów włoskich zalecane jest przede wszystkim dzieciom. Mają one wysoki dzienny wydatek energetyczny i stale się rozwijają. Ten produkt spożywczy będzie kompleksowo wspierał ich wzrost i zmiany w organizmie. Dorośli powinni jeść orzechy z umiarem. Owszem, mają liczne pozytywne efekty dla zdrowia, jednak posiadają też dużo tłuszczy i kalorii. W związku z tym ich nadmierna ilość może powodować lub pogłębiać nadwagę. Jeśli zachowasz rozsądek co do ich ilości, praktycznie nie ma przeciwwskazań związanych ze spożywaniem orzechów włoskich.  

Orzechy włoskie – dostępność i przechowywanie

Orzechy włoskie kupisz w większości sklepów spożywczych i supermarketów. Ich cena nie jest wygórowana. Szczególnie łatwo dostępne są w okresie jesienno-zimowym. Jeśli chodzi o ich przechowywanie, musisz wiedzieć kilka rzeczy. Kupuj wyłącznie orzechy włoskie w łupinach. Trzymaj je w suchym, chłodnym miejscu. Obrane mogą szybko spleśnieć, wyschnąć lub zjełczeć przez dużą zawartość tłuszczu. Naturalna łupina chroni je jednak przed działaniem większości niekorzystnych warunków.

Zobacz też:
Zsiadłe mleko – jak je zrobić samemu?

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły