Herbata biała – skąd pochodzi?

Krzew herbaty to szeroko uprawiana roślina, która oryginalnie pochodzi prawdopodobnie z górskich rejonów na pograniczu Chin, Indii oraz Birmy. Liście herbaty były znane i parzone w starożytnych Chinach; zapiski na jej temat sięgają X wieku p.n.e. Z czasem liście krzewu trafiły także do Mongolii i Japonii. Europejczycy i Arabowie zetknęli się z herbatą w pierwszej połowie XVI wieku, a w Polsce pojawiła się w 1664 roku, gdzie trafiła z Francji. Obecnie mało kto wyobraża sobie dzień bez szklanki naparu herbacianego. 

Chociaż na sklepowych półkach znaleźć można różne rodzaje herbat, to tak naprawdę pochodzą one wszystkie z tego samego krzewu, a różnią się czasem zbierania i sposobem przygotowania liści!

Biała herbata jest wytwarzana z młodych pączków, które zbierane są jeszcze przed rozwinięciem się. Z tego powodu możliwe jest jej wytwarzanie tylko wczesną wiosną. Na niektórych plantacjach, dla zapewnienia najlepszych doznań smakowych, krzewy, które mają być przeznaczone do produkcji białej herbaty, są dodatkowo chronione przed słońcem. Po zbiorze pączki więdną, a następnie są suszone. Nie są one poddawane fermentacji czy skręcaniu, tak jak odbywa się to w przypadku innych rodzajów herbat. 

Jak smakuje biała herbata?

Suszone liście białej herbaty mają zielony kolor z lekko srebrnym odcieniem. Po zaparzeniu napar przyjmuje bardzo blady, jasnosłomkowy odcień. Jak smakuje taka herbata? Ma ona niezwykle delikatny aromat i smak.

Zobacz też:
Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jeśli zechcesz kupić białą herbatę, na pewno zauważysz jej wyższą ceną w porównaniu do innych herbat. Wynika ona z procesu produkcji i wydajności krzewów. Aby wyprodukować 250 gramów białej herbaty, potrzeba aż 80 000 młodych pąków. 

Biała herbata – parzenie

Jeżeli chcesz cieszyć się pełnią doznań przy piciu filiżanki białej herbaty, musisz zadbać o to, aby została odpowiednio przygotowana. Sposób parzenia ma duży wpływ na smak końcowego naparu. 

Zanim przystąpisz do parzenia białej herbaty, poznaj kilka najważniejszych zasad:

  • w miarę możliwości używaj przefiltrowanej wody o małej zawartości minerałów (twarda lub bogata w minerały woda może wpływać na smak naparu);
  • dokładnie sprawdzaj temperaturę wody – tylko w określonej temperaturze liście uwolnią swój aromat i nie wytrąci się goryczka;
  • sprawdź czas parzenia – jeśli chcesz cieszyć się idealnie zaparzoną filiżanką herbaty, sprawdź dokładnie, jak długo parzysz liście;
  • liście białej herbaty możesz parzyć nawet trzy razy z rzędu; zachowują one swoje właściwości, chociaż ich aromat się osłabia;
  • do parzenia liściastej herbaty używaj zaparzacza lub sitka. Zwróć uwagę na to, aby liście nie były mocno ściśnięte.

Jak parzyć białą herbatę? Potrzebujesz płaskiej łyżeczki herbaty na filiżankę wody. Wodę musisz przegotować, ale nie używaj wrzątku! Musisz poczekać, aż temperatura wody spadnie do 80-85 stopni Celsjusza, wtedy biała herbata uwolni z siebie najbogatszy aromat. Herbatę zaparzaj od 2 do 5 minut, w zależności od tego, jak wyrazisty smak pragniesz otrzymać. Najlepszy sposób na określenie tego, jaki czas parzenia jest dla ciebie optymalny, to próbowanie herbaty co ok. 30 sekund.

Zobacz też:
Kompulsywne objadanie się - co musisz wiedzieć?

Biała herbata – właściwości

Jedną z najważniejszych cech białej herbaty jest to, że zawiera ona aż trzy razy więcej przeciwutleniaczy od innych herbat! Antyoksydanty pełnią ważną rolę w naszym organizmie – zapobiegają oddziaływaniu wolnych rodników na komórki. Krótko mówiąc, zapobiegają starzeniu się organizmu i stanowią ważny element profilaktyki przeciwrakowej.

Napar z białej herbaty jest bogaty w katechiny, które należą do grupy polifenoli. Działają one przeciwzakrzepowo, obniżają poziom glukozy we krwi, usuwają ciężkie metale z organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dieta bogata w katechiny jest zalecana osobom, które chcą zredukować poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.

Poza tym herbata biała ma naturalne właściwości antyseptyczne i chroni zęby przed próchnicą oraz przed odkładaniem się na nich płytki nazębnej. 

Biała herbata – działanie na odporność

Herbata biała ma potwierdzone działanie na układ odpornościowy. Dzięki zawartości substancji EGCg pobudza syntezę limfocytów. Tym samym stymuluje układ odpornościowy. Sięgnij po nią szczególnie w okresie grypowym i w czasie wytężonej pracy – to naturalny sposób na poprawę odporności w trudnym czasie. 

Biała herbata na noc

Zastanawiasz się, czy możesz wypić filiżankę białej herbaty przed snem? Mimo że ma ona wiele prozdrowotnych właściwości, picie jej przed snem wymaga od nas więcej uwagi. Dlaczego? 

Liście herbaty są źródłem teiny, czyli kofeiny pochodzącej z herbaty! Jest to substancja działająca pobudzająco, a najwięcej teiny zawiera właśnie herbata biała. Jeśli mimo wszystko chcesz sięgnąć po herbatę wieczorem, nie możesz parzyć jej krócej niż 3 minuty. To właśnie w tym czasie liście wydalają najwięcej teiny. Później pojawiają się garbniki, które neutralizują pobudzające działanie. 

Zobacz też:
Ogórki kiszone – przepis babci. Poznaj sekret najsmaczniejszych ogórków!

Biała herbata to napar, który warto pić! Ma wiele prozdrowotnych właściwości i naprawdę wyborny smak. 

Zobacz także:

About the Author

Milena Bizoń

Autorka tekstów z wieloletnim doświadczeniem. Kreatywna dusza z niespokojnym charakterem i milionem pomysłów. Od urodzenia mieszkanka Dolnego Śląska, od zawsze zakochana w słowie pisanym. Od najmłodszych lat tworzyła, a pierwsze poważne doświadczenia w pisaniu zdobywała już jako nastolatka. Pisze głównie teksty z kategorii FMCG, healthcare, lifestyle i beauty. Prywatnie miłośniczka kóz, serowarstwa i dziergania.

View All Articles