Słodzenie herbaty miodem – popularny zamiennik cukru

Jest to prawdopodobnie najpopularniejsza alternatywa cukru. Słodzenie herbaty miodem jest znacznie bardziej korzystne dla zdrowia. Miód pomaga zwalczać przeziębienia i stany podgorączkowe. Istnieje wiele jego rodzajów, a każdy z nich o innym smaku, konsystencji i właściwościach. Słodzenie herbaty miodem zalecane jest jednak dopiero po jej lekkim ostygnięciu. Miód traci wiele swoich właściwości w wysokich temperaturach. Upewnij się, że miód, którego używasz, jest naturalny i ekologiczny. 

Czym słodzić herbatę zamiast cukru?

Biały cukier jest prawdopodobnie najgorszą rzeczą, jakiej możesz używać do słodzenia gorących napojów. Nie daje ciału żadnych wartości i może powodować nieprzyjemne dla zdrowia skutki. Niektóre zamienniki cukru są nie tylko nieszkodliwe, lecz wręcz prozdrowotne.

Czym można posłodzić herbatę? Oto lista pysznych, bezpiecznych dla zdrowia produktów, które pomogą ci ograniczyć biały cukier.

Ksylitol

Ksylitol, czyli tzw. cukier brzozowy. Jest to substancja znacznie mniej kaloryczna, a równie słodka, co zwykły cukier. Co ciekawe, ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie zębów i niski indeks glikemiczny.

Erytrytol

Erytrytol – podobny swoją strukturą do ksylitolu. Prawie w ogóle nie posiada kalorii. Ma neutralny smak, ale jest nieco mniej słodki od cukru. Dlatego czasami trzeba użyć go odrobinę więcej.

Zobacz też:
Do czego służą i jak działają receptory smaku? Dowiedz się, czym są kubki smakowe na języku

Stewia

Stevia – znacznie słodsza od cukru. Jest to jeden z bardziej popularnych słodzików zamiennych. Ma zero kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi, przez co świetnie sprawdzi się dla cukrzyków. Niestety, posiada dość specyficzny, gorzkawy posmak, który nie sprawdzi się w przypadku każdego. 

Syrop klonowy

Syrop klonowy, czyli kanadyjskie płynne złoto. Jeśli nie możesz się zdecydować, czym słodzić herbatę zamiast cukru, być może ten pyszny syrop cię do siebie przekona. Jego ciemna odmiana z lekko karmelowym posmakiem jest pyszną alternatywą. Posiada on mnóstwo składników mineralnych, witamin z grupy B i korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy.

Lukrecja i melasa

Bardziej nietypowymi smakowo opcjami są lukrecja i melasa. Lukrecja jest dość ziołowa i nie każdemu smakuje. Natomiast melasa jest bardzo intensywna i nieco karmelowa. Jako produkt uboczny w procesie produkcji cukru, posiada wszystkie wartościowe składniki, których cukier został pozbawiony. Zawiera cenne związki mineralne i witaminy z grupy B.

Czym słodzić herbatę przy cukrzycy?

Jeżeli zastanawiasz się, czym słodzić herbatę przy cukrzycy, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Nie musisz całkowicie rezygnować z ciepłych, słodkich, rozgrzewających napojów. Możesz stosować niewielkie ilości miodu, choć z nim także należy uważać.  Czym zatem słodzić herbatę przy cukrzycy, aby mieć pewność, że sobie nie szkodzisz? Lekarze polecają stevię, ksylitol, sukralozę, acesulfam K i cyklaminy, aspartam lub sacharynę. 

Czasami zamiast zastanawiać się, czym słodzić herbatę przy cukrzycy, warto rozważyć, czy w ogóle warto ją słodzić. Najzdrowsza i często najsmaczniejsza herbata to taka bez cukru. Spróbuj stopniowo ograniczać poziom słodkości gorących napojów. Być może niedługo odkryjesz, że możesz całkowicie odstawić jakiekolwiek słodziki. Naturalna herbata czarna, ziołowa, zielona, biała i owocowa posiadają głęboki, intensywny smak. Wykluczenie cukru i słodzików pozwoli ci odkryć ich aromaty na nowo.

Zobacz też:
Orzechy nerkowca, czyli zdrowe przekąski – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły