Sok z pigwy — przeciwskazania i właściwości. Sam ten owoc ma wiele przydatnych właściwości, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Owoce pigwowca nie powinny być jednak spożywane przez każdego. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj i jego właściwości.
Swoim wyglądem pigwy przypominają nieco bardziej znane jabłka lub gruszki. Żółte, aromatyczne owoce kryją w środku twardy, cierpki miąższ. Co ciekawe, nie nadają się do jedzenia na surowo – są nieprzyjemnie twarde i kwaśne. Jednak można to zaakceptować, ponieważ właściwości zdrowotne pigwy są bardzo korzystne dla zdrowia. Warto jej spróbować w formie soków, syropów, konfitur, dżemów, galaretek i innych przetworów. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co takiego skrywają w sobie te owoce!
Pigwa a pigwowiec – właściwości i różnice
Wygląd i właściwości pigwowca sprawiają, że jest on często mylony z pigwą pospolitą. Obie te rośliny mają owoce wypełnione po brzegi witaminą C. Kolejne podobieństwo to zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej. Pigwa i pigwowiec mają jednak nieco odmienne właściwości i wygląd. Jak je od siebie odróżnić? Owoce pigwy są przede wszystkim większe. Właściwości pigwowca japońskiego sprawiają, że jest on twardszy i kwaśniejszy, a jednocześnie bardziej aromatyczny od pigwy.
Czy pestki z pigwowca są szkodliwe?
W skrócie – nie. Pigwa a pigwowiec właściwości mają podobne, a ich wygląd i smak także jest zbliżony. Pestki żadnego z tych owoców nie są szkodliwe. Oczywiście, ciężko byłoby jeść je w nieprzerobionej postaci. Możesz jednak je wykorzystać – na przykład do stworzenia własnej, aromatycznej nalewki. Pestkówka tworzona jest właśnie z pestek tej rośliny. Jest to wspaniały, rozgrzewający trunek na zimę.
Pigwa – jej właściwości i zastosowanie
Ten owoc składa się w 83% z wody. Pozostała zawartość to węglowodany, białka, niewielka ilość tłuszczu, a także liczne składniki mineralne:
- magnez;
- fosfor;
- wapń;
- potas;
- żelazo;
- miedź;
- siarka.
Pigwa – jej właściwości prozdrowotne
Wartości odżywcze pigwy są wzmocnione przez witaminę A, C i witaminy z grupy B. Nie tylko wzmacnia ona odporność w chłodne miesiące, lecz także obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom glukozy i poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto, pomaga na trawienie, a nalewka czy syrop z tego owocu pomoże na suchy kaszel.
Nie powinno się jeść surowej pigwy. Jeśli jednak odpowiednio przygotujesz owoc, dostarczy on do twojego organizmu wszystkie powyższe cenne składniki odżywcze.
Produkty z pigwy
Mimo tego, że nie je się jej na surowo, zastosowanie pigwy jest bardzo szerokie. Oto najpopularniejsze produkty z tego owocu:
- sok z pigwy;
- wino;
- nalewka z pigwy;
- syrop z pigwy;
- galaretka;
- miód;
- kompot;
- marmolada;
- powidła;
- dżem.
Pigwa – właściwości dobre do wielu produktów
Pigwa zawiera też duże ilości pektyny, dlatego można jej używać do żelowania konfitur z innych owoców. Często dodaje się ją też do herbat, kiszonej kapusty, mięs, placków ziemniaczanych, ciast owocowych i innych deserów. Przetwory z pigwy możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe produkty w supermarkecie bądź sklepie ze zdrową żywnością.
Sok z pigwy i właściwości
Jak działa sok z pigwy? Właściwości wzmacniające odporność organizmu na pewno docenisz. Pigwa w takiej formie pomaga oczyścić przewód pokarmowy i pobudza apetyt. Co zyskasz, dodając pigwę do herbaty? Właściwości przeciwzapalne to główna korzyść. Taki napój regeneruje wątrobę, co oznacza, że pośrednio pomaga usunąć toksyny z organizmu. Właściwości owocu pigwy są kompleksowe – wzmacniają odporność fizyczną i psychiczną. Jego spożywanie sprawi, że uodpornisz się na stres i wyczerpanie psychofizyczne.
Pigwa suszona
Jeżeli chcesz spożywać owoc pigwy, możesz jeść ją w całości na przykład w formie suszonej. Kwaśny smak i unikalne właściwości pigwy sprawiają, że jest to popularny dodatek do herbat. Właściwości pigwy suszonej wzmagają apetyt, ponieważ wytwarza ona soki trawienne. Owoce przyspieszają również leczenie przeziębienia i grypy. Zmniejszają ponadto aktywność procesów zapalnych oraz usprawnia działanie żył i tętnic.
Kandyzowana pigwa i właściwości owocu w tej postaci
Bardzo smaczna jest też suszona pigwa kandyzowana – choć jej prozdrowotne właściwości są nieco mniej wartościowe przez dużą zawartość cukru. W jednej łyżce kandyzowanej pigwy jest 75 kcal. Dla porównania taka sama porcja niskosłodzonego musu pigwowego to zaledwie 20 kcal. Świeża zawiera 57 kcal w 100 g.
Właściwości pestek z pigwy
Do przetworów najczęściej wykorzystywany jest owoc pigwy, o czym już wspomnieliśmy. Jednak nie można tu pominąć właściwości pestek z pigwy. Są one często dodawane do konfitur, aby cały owoc został wykorzystany i nie stracił cennych właściwości leczniczych. Nasiona pigwy mogą być użyte do stworzenia maceratu lub naparu. Łagodzą niestrawność, zgagę i refluks żołądka. Mogą też pomóc przy:
- nadmiernej fermentacji jelitowej;
- stanach zapalnych przewodu pokarmowego;
- nieżycie żołądka i jelit;
- uszkodzeniach śluzowych żołądka.
Nie tylko owoce, lecz także pestki pigwy mają właściwości poprawiające apetyt, a do tego wspomagają przemianę materii i pobudzają apetyt. Świetnie sprawdzą się podczas diety redukcyjnej i wzmocnią wątrobę.
Przeciwwskazania
Jak już wspomnieliśmy, smakowe właściwości owocu pigwy sprawiają, że nie powinno się jej jeść na surowo. Wszelkie przetwory i produkty z pigwy spożywaj zgodnie z podanymi zaleceniami. Przechowuj je w odpowiednim miejscu i temperaturze, aby na dłużej zachowały zdatność spożycia i prozdrowotne działanie. Przeciwwskazania co do spożycia pigwy nie są szczególnie rygorystyczne. Należy ostrożnie spożywać ją w ciąży i wykluczyć z diety w przypadku uczulenia. To wyjątki, ponieważ w innych okolicznościach ten owoc jest całkowicie bezpieczny, a wręcz bardzo korzystna dla zdrowia.
Prozdrowotne właściwości owocu pigwy docenisz szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy pomoże ci walczyć z przeziębieniami i osłabieniem organizmu. Ten kwaśny, cierpki owoc zawiera duże ilości witaminy C, garbników, pektyn, olejku lotnego i witamin z grupy B. Połączenie wszystkich tych składników wzmocni twój układ odpornościowy. Właściwości owocu pigwy pomogą ci w walce z kaszlem, przeziębieniem, grypą i chandrą związaną z jesiennym przesileniem. Dołącz produkty pigwowe do swojej diety, aby cieszyć się zdrowszym żołądkiem i silniejszą odpornością.
Zobacz także:
- Smoczy owoc – wszystko, co musisz wiedzieć o pitajach
- Pestka z awokado – nie wyrzucaj jej do kosza! Co można zrobić z pestki awokado?
- Prosty i szybki sposób na obieranie ananasa
- Awokado – jakie właściwości i wartości odżywcze ma „gruszka aligatora”?
- Olej krokoszowy – cudowna substancja prosto z Bliskiego Wschodu