Czym jest cukinia?
Zanim przejdziemy do kwestii związanych z przyrządzeniem ciasta z cukinii, przekażemy nieco informacji o tym warzywie. Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Możesz ją wykorzystać do smażenia, pieczenia, gotowania, a nawet możesz jeść ją na surowo! Jej smak jest delikatny i łagodny. To lekkostrawne warzywo, często wykorzystywane w naszej kuchni. Cukinia pochodzi z Ameryki Południowej.
Wartości odżywcze cukinii
Cukinia to wspaniałe warzywo, które zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak:
- witamina C, K, B1, PP;
- potas;
- fosfor;
- żelazo;
- magnez.
Cukinia ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Przyspiesza proces trawienia, a także odkwasza organizm. To niskokaloryczne i zdrowe warzywo powinno królować w twojej kuchni! Powinno znaleźć się w diecie wszystkich osób, które planują odchudzanie. Zapobiega również gromadzeniu się wody w organizmie. Co więcej, cukinia to jedno z pierwszych warzyw, które można podawać małym dzieciom, właśnie ze względu na to, że jest lekkostrawne i przyjazne dla brzuszka takiego malucha.
Przepisy na ciasto z cukinią
Poznaj wyjątkowe, ale przede wszystkim bardzo łatwe przepisy na wyśmienite ciasta z cukinią w roli głównej. Jesteśmy przekonani, że ten pyszny przysmak podbije twoje serce, a także serca twoich gości. Nie ma na co czekać, piecz w swojej kuchni ten cudowny i przede wszystkim zdrowy przysmak!
Klasyczne ciasto z cukinią i cynamonem
Klasyczne i bardzo zdrowe ciasto z cukinią to idealna propozycja zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Koniecznie wypróbuj wyjątkowy i bardzo prosty przepis na ciasto cukiniowe. Od teraz możesz jeść ciasto nawet na śniadanie! Skusisz się?
Składniki, które musisz przygotować: 3 szklanki mąki, 2 cukinie, 4 jajka, 2 szklanki erytrolu, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie ciasta z cukinią i cynamonem: Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Mikserem połącz jajka, erytrol i olej. Następnie do tej masy dodaj cukinię i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj resztę składników. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przelej uzyskaną masę. Ciasto piecz około 50 minut w 200 stopniach. Cynamon doda wyjątkowego aromatu i smaku. Wykonaj ciasto z cukinii z przepisu i przekonaj się o tym! Twoje kubki smakowe będę zachwycone.
Czekoladowe ciasto z cukinią
Wyjątkowy przepis na ciasto cukiniowe w trochę słodszej i bardziej aromatycznej wersji. Miękkie i puszyste o wyśmienitym czekoladowym smaku, stanie się twoim ulubionym. Ciasto czekoladowe z cukinii to idealna propozycja dla najmłodszych. Wyjątkowy słodki smak z dodatkiem bardzo zdrowego warzywa. Jego smak jednak nie jest wyczuwalny, dlatego nie musisz się martwić, że maluch nie polubi ciasta czekoladowego z cukinią. Twoje dziecko będzie zachwycone pysznym smakiem ciasta. W przepisie biały cukier został zastąpiony zdrowym zamiennikiem, jakim jest erytrol. Ten słodzik to świetna alternatywa dla białego cukru i prawie nie zawiera kalorii.
Produkty na ciasto czekoladowe z cukinią to: 2 szklanki mąki, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 70 g posiekanej czekolady, 3 jajka, 2 szklanki erytrolu, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2,5 szklanki startej cukinii. Jeśli chcesz przygotować jeszcze bardziej słodką i czekoladową wersję ciasta, możesz dodać na koniec polewę czekoladową. Połącz śmietanę kremówkę 30% i gorzką czekoladę.
Przygotowanie: Jajka wymieszaj z olejem, cukrem i wanilią. Dodaj wcześniej startą cukinię na grubych oczkach i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodaj posiekaną czekoladę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej przygotowaną masę. Ciasto piecz w 200 stopniach przez 50 minut. Gotowe! Gwarantujemy, że zachwytom nie będzie końca.
Wiesz już, jak przygotować pyszne ciasto cukiniowe. To bardzo proste w wykonaniu i zdrowe ciasto, które zachwyca smakiem. Nie musisz już odmawiać sobie słodyczy, będąc na diecie. Wystarczy przygotować ciasto w zdrowszej wersji. Pamiętaj, że dieta redukcyjna nie musi być pełna wyrzeczeń i udręki. Wystarczy trochę kreatywności w kuchni. Ciasto z cukinią to także świetny pomysł na słodki posiłek dla dzieci. Zdrowe i odżywcze ciasto pełne witamin!
Zobacz także:
- Ciasto drożdżowe – przepis babci. Upiecz idealny placek drożdżowy!
- Lekkie i pyszne ciasto marchewkowe fit – przepis
- Pizza na diecie – Twoja przepustka do zdrowej radości z jedzenia
- Frytki z batatów – zdrowa odsłona ulubionego przysmaku dzieci i dorosłych!
- Kuchnia fusion, czyli kulinarne wariacje na talerzu!
Nie jadłam jeszcze nigdy takiego ciasta z cukinii. Jadłam tylko marchewkowe i to naprawdę bardzo mi smakowało, ale nigdy nie miałam do czynienia z ciastem z cukinii. Spróbuję zrobić jutro i zobaczę, jak mi wyjdzie 🙂