Jak układać produkty w lodówce? 

Każda półka w lodówce, a także szuflady oraz półki w drzwiach, mają inne temperatury, przystosowane do odpowiednich grup produktów. Jak z nich korzystać? 

  • Górna półka  o najwyższej temperaturze – przeznaczona jest na przechowywanie produktów mlecznych i przetworów owocowych.  
  • Środkowa półka przeznaczona jest do przechowywania rzeczy, które psują się najszybciej – wędlin, serów, dań gotowych, jak zupy i sosy
  • Dolna półka – najchłodniejsza – idealnie nadaje się do przechowywania surowych mięs i ryb.  
  • W szufladach lodówki przechowuje się warzywa i owoce – każdą z grup osobno. Można także wydzielić miejsce na sery dojrzewające. 
  • W drzwiach lodówki – w ich przegrodach i komorach – można trzymać przetwory owocowe, soki, jaja, oleje, płynne przyprawy oraz masło

Różnica temperatur na poszczególnych poziomach wynosi +-3 stopnie. Nie jest więc duża, ale w niektórych przypadkach, szczególnie przy produktach, które szybko ulegają zepsuciu, może mieć duże znaczenie.   

Czego nie trzymać w lodówce? 

Warto wiedzieć, które produkty nie wymagają przechowywania w lodówce. Wymieniamy je poniżej. 

  • Pieczywo. 
  • Kawa. 
  • Cebula i czosnek. 
  • Banany. 
  • Ziemniaki. 
  • Pomidory. 
  • Jabłka i gruszki. 
  • Bakłażany. 
  • Owoce z pestką w środku, np. awokado. 
  • Cytrusy. 
  • Zielone ogórki. 
  • Marchew. 
  • Papryka. 
  • Miód. 
  • Orzechy i ich przetwory. 
  • Oliwa z oliwek. 
Zobacz też:
Bretarianizm – czy naprawdę można odżywiać się energią słoneczną?

Trzymanie tych produktów w lodówce może spowolnić proces ich dojrzewania lub też przyspieszyć gnicie czy też przyczynić się do zmian w smaku – jego utraty – lub przejęcia innych zapachów z lodówki. Warto pamiętać, by napoczęte warzywa i owoce zjeść jak najszybciej, ale jeśli zajdzie konieczność – nawet te, których z reguły nie przechowuje się w lodówce, można do niej schować, jeśli nie zostały spożyte w całości. Wówczas dzięki temu opóźni się proces psucia.  

O czym warto pamiętać, układając jedzenie w lodówce? 

Przechowywanie żywności w lodówce nie powinno być dziełem przypadku. I nie chodzi wyłącznie o temperaturę, która podtrzymuje świeżość produktów, ale również o taką organizację, która ułatwi zachowanie porządku i usprawni przygotowywanie posiłków. 

  • Artykuły w lodówce nie powinny się stykać – mogą się psuć od siebie wzajemnie. Musi być między nimi przestrzeń i dostęp tlenu.  
  • Wkładając do lodówki surowe mięso, należy je zabezpieczyć folią spożywczą lub umieścić w zamykanym, szklanym pojemniku.  
  • Produkty o najkrótszym terminie ważności warto trzymać z przodu półek – będą łatwo dostępne i szybciej się je zje. 
  • Wszelkie rzeczy trzymane w lodówce powinny być szczelnie zamknięte, a te, które zostały napoczęte, zabezpieczone przed zaciekami, roznoszeniem i przyjmowaniem zapachów innych produktów. 

Organizacja przestrzeni w lodówce – co może się przydać? 

Jeśli chcesz, by w Twojej lodówce wyglądało jak w reklamie, mogą Ci w tym pomóc szklane pojemniki i różnego rodzaju organizery. Dzięki nim zachowasz porządek oraz zaoszczędzisz miejsce, a ponadto w lodówce będzie po prostu estetycznie. Stanowią idealne zabezpieczenie pokarmów, mogą być także układane na sobie, dzięki czemu łatwiej będzie przechowywać więcej artykułów z jednoczesnym zachowaniem należytych odstępów

Zobacz też:
9 powodów, dlaczego warto jeść orzechy włoskie

Zobacz także: