W dieci low carb spożycie węglowodanów jest ograniczone, kosztem zwiększenia ilości białka i tłuszczów w diecie. Osoby zaczynające przygodę z odchudzaniem i różnego rodzaju dietami powinni być ostrożni. Dieta low carb przy dłuższym stosowaniu może spowodować pewne szkody w organizmie. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak odchudzać się mądrze i uzyskać zadowalające efekty.

Zasady diety niskowęglowodanowej

W diecie low carb główną zasadą jest ograniczenie węglowodanów. Organizm skupia się na spalaniu tłuszczu z zapasów, jakie zgromadził. W ten sposób pobierana jest energia i zaczyna się redukcja masy ciała. Dieta niskowęglowodanowa jest łatwa w realizacji, co jest zachęcające dla wielu na samym starcie. Jadłospis można w łatwy sposób stworzyć, jednak warto udać się do dietetyka, żeby dobrze zaplanował cały proces odchudzania.

Istotny jest fakt, żeby stosować tę metodę utraty masy ciała przez co najmniej kilka miesięcy. Kluczowe w osiągnięciu sukcesu jest to, żeby zakończyć dietę stopniowo. Nie należy zjadać z dnia na dzień takich samych ilości węglowodanów, ponieważ wówczas masa ciała może wrócić do stanu sprzed odchudzania tak szybko, jak zniknęła.

Rodzaje diety low carb

Mimo że ogólne zasady w diecie niskowęglowodanowej są oparte na tych samych zasadach, to istnieje kilka rodzajów takiego żywienia. Różnią się wprowadzeniem ilości węglowodanów oraz efektami, jakie można uzyskać. Niezależnie od tego, czy wybierzesz catering, czy gotujesz w domu, to zasady w tej diecie są takie same. Może być to dieta:

  • bardzo niskowęglowodanowa, znana jako ketogeniczna – dostarcza nie więcej niż 50 g węglowodanów na dobę;
  • średniowęglowodanowa – składnik ten dostarczany jest maksymalnie do 130 g;
  • niskowęglowodanowa – dostarcza od 130 do 225 g węglowodanów dziennie.
Zobacz też:
Dieta kopenhadzka – sposób na szybkie odchudzanie. Czy na pewno warto stosować się do jej rygorystycznych zasad?

Dieta ketogeniczna

Dieta ketonowa jest najpopularniejszą, a zarazem najbardziej radykalną odmianą żywienia. Z uwagi na szybkie efekty redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób wybiera właśnie ten rodzaj diety low carb. Podstawowym błędem jest mała wiedza na temat tego, jakie skutki uboczne mogą wystąpić, szczególnie przy dłuższym odchudzaniu tą metodą.

Oto kilka istotnych informacji dla osób zainteresowanych tym rodzajem żywienia:

  • zastępowanie węglowodanów tłuszczami szybciej redukuje wagę oraz spala tkankę tłuszczową;
  • wyższa efektywność dla osób chcących skupić się na redukcji oraz rzeźbie;
  • lepsza praca mózgu w diecie ketogenicznej pozwala na sprawniejszą pracę umysłu;
  • dzięki temu, że w trakcie ketozy organizm pobiera energię z tłuszczu zamiast z glukozy, osobom lubiącym jeść słodycze, zmniejsza się łaknienie i znika na nie ochota;
  • uwalnianie stopniowe ciał ketonowych, pozwala na brak konieczności regularnego spożywania posiłków;
  • niezalecana dla osób z bardzo dużą masą ciała;
  • osoby z problemami w funkcjonowaniu wątroby czy nerek powinny wybrać inną dietę.

Dieta low carb – co jeść?

Diety niskowęglowodanowe nie wykluczają, a ograniczają spożycie węglowodanów. Spożywane produkty takie jak pieczywo, nabiał, warzywa czy owoce, powinny być jak najmniej przetworzone. Najlepiej, żeby pochodziły z ekologicznych upraw.

To, co jeść w tej diecie, można zapisać w kilku punktach. Oto kilka zasad tego rodzaju żywienia:

  • produkty zbożowe dostarczają węglowodany, jednak należy spożywać je z produktów o niskim indeksie glikemicznym. W ten sposób poziom insuliny będzie unormowany, a cukier we krwi na prawidłowym poziomie. Takie produkty to pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż brązowy oraz warzywa. Są one bogate w błonnik, dzięki czemu układ pokarmowy działa dobrze, nie powodując nieprzyjemnych dolegliwości;
  • dieta low carb obfituje w białko. Produkty powinny mieć pełen profil aminokwasowy; zaliczamy do nich jaja, ryby, mięso czy nabiał. Ten ostatni nie powinien być spożywany w zbyt dużej ilości ze względu na możliwe alergie czy nietolerancje. Źródła białka w diecie w przypadku wegetarian zastąpią idealnie rośliny strączkowe;
  • tłuszcze, choć kojarzą się z czymś zakazanym podczas stosowania diety, są bardzo zdrowe i nie należy z nich rezygnować. Podaż na kwasy tłuszczowe bardzo mocno wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Zdrowe tłuszcze można znaleźć w rybach morskich, orzechach, nasionach czy olejach roślinnych, jak oliwa z oliwek. Dozwolone są również smalec wieprzowy, żółtka jaj oraz masło klarowane.
Zobacz też:
Dieta redukcyjna – zasady tworzenia jadłospisu. Co jeść na redukcji?

Wady i zalety diety low carb

Dieta low carb ma wiele zalet. Główną z nich jest to, że to bardzo dobre źródło energii. Dzięki temu skutecznie i dość szybko obniża masę ciała. Normalizuje również poziom glukozy we krwi. Jest to szczególnie korzystne dla cukrzyków, osób z insulinoopornością czy hiperglikemią. Spożywanie posiłków niskowęglowodanowych zmniejsza stany zapalne w organizmie. Dzięki prawdopodobnemu korzystnemu wpływowi na ilość lipidów redukowane jest prawdopodobieństwo wystąpienia zawałów oraz innych chorób układu krążenia.

W diecie low carb mogą wystąpić również negatywne skutki. Spadek energii pojawiający się na początku u niektórych osób może trwać dłużej. Drugim poważniejszym problemem może być rozregulowana praca tarczycy. Układ pokarmowy może mieć skłonności do zaparć, co nie jest przyjemne. Ostatnim, ale istotnym przede wszystkim dla utrzymania dobrego nastroju czynnikiem jest monotonia diety. Niestety taki powód, jak ten ostatni, może zniechęcić niejednego do diet niskowęglowodanowych.

Dieta low carb – podsumowanie

Istotne jest, aby dobrana dieta oraz cały plan żywieniowy były skonsultowane z dietetykiem lub lekarzem. Dieta low carb mimo ograniczania węglowodanów w diecie jest wartym uwagi sposobem na utratę masy ciała. Należy pamiętać, żeby się nie głodzić, a ilość spożywanych substancji odżywczych dopasować indywidualnie. Bilans kaloryczny jest istotny tak samo, jak zawartość każdego innego składnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ilość kalorii, jaką organizm otrzyma, wpływa znacznie na dobre samopoczucie. Pamiętaj – jesteś tym, co jesz!

Zobacz też:
Dieta hCG – tajemnice odchudzania

Zobacz także:

O autorze

Alicja Ławiak

Od zawsze interesuje się zdrowym odżywianiem. Za pomocą samej diety dzięki własnym przepisom, schudła w pół roku po porodzie 10 kg. Od roku wegetarianka. Odkrywa nowe smaki, dzięki przyprawom, które jak twierdzi: „To podstawa w gotowaniu. Lubi przeglądać blogi kulinarne, czerpiąc w ten sposób inspiracje w kuchni.

Zobacz wszystkie artykuły