Nietolerancja laktozy – czym jest i jak się objawia?

Laktoza to dwucukier, który występuje naturalnie w mleku, a także w większości jego przetworów. To właśnie ona nadaje mleku wyjątkowy słodki smak. Jedynie 20% dorosłych jest w stanie trawić laktozę, co oznacza, że aż 80% osób ma cierpi na nietolerancję laktozy. Czym ona właściwie jest? Nietolerancja laktozy, jak sama nazwa sugeruje, to problem z trawieniem laktozy. Wynika to z tego, że organizm nie wytwarza odpowiednich ilości laktazy. Poziom laktazy jest najwyższy u noworodków i maleje wraz z wiekiem. 

Objawy nietolerancji laktozy

W związku z nietolerancją laktozy, po jej spożyciu mogą wystąpić różne dolegliwości, takie jak: 

  • mdłości;
  • ból brzucha;
  • wzdęcia;
  • biegunki;
  • uczucie ciężkości;
  • uczucie przelewania się w żołądku. 

Objawy te możesz zauważyć już po 30 minutach od spożycia produktów zawierających laktozę. Nasilenie dolegliwości jest uzależnione przede wszystkim od ilości laktozy w posiłku. Nie da się ukryć, że wszystkie te dolegliwości mogą być bardzo uciążliwe w życiu codziennym. Z tego względu wiele osób decyduje się na wyeliminowanie produktów z laktozą z codziennego jadłospisu. 

Zobacz też:
Czy wiesz, co ma najwięcej witaminy C? Wcale nie cytrusy! Sprawdź, jakie są jej najlepsze źródła

Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy występuje także u niemowląt i dzieci, jednak sytuacja ta nie jest tak częsta, jak u osób dorosłych. Jednak obecnie na rynku jest bardzo szeroki wybór specjalnego mleka bez laktozy dla dzieci. W kolejnych etapach życia dziecka również należy wprowadzać do jego jadłospisu produkty, które nie zawierają laktozy.

Jeśli zauważysz u siebie wymienione objawy, udaj się do lekarza. Doświadczony lekarz powie ci, jakie badania należy zrobić i jakie będą dalsze kroki, szczególnie w kwestii diety

W jakich produktach jest laktoza?

Laktoza nie jest jedynie składnikiem mleka. Jeśli borykasz się z nietolerancją laktozy, wyeliminowanie mleka i przetworów mlecznych zawierających laktozę to za mało. Ten związek znajdziesz także w wielu nieoczywistych produktach, takich jak: 

  • słodycze;
  • słodkie wypieki;
  • bułki;
  • drożdżówki;
  • gotowe dania i sosy;
  • chipsy;
  • przetwory mięsne. 

Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim czytanie etykiet produktów. 

Skąd taka popularność mleka bez laktozy?

Popularność mleka bez laktozy wynika to z dwóch faktów. Po pierwsze wiele osób źle się czuje po spożyciu mleka z laktozą. Wybierają zatem mleko bez laktozy, które nie powoduje u nich takich dolegliwości. Po drugie, zamiana klasycznego mleka na mleko bez laktozy stało się… modne.

Jaki jest skład mleka bez laktozy? 

Mleko bezlaktozowe to wartościowy produkt, w którym znajdziesz:

  • witaminę A, D, E i witaminy z grupy B;
  • wapń;
  • fosfor;
  • magnez;
  • potas;
  • cynk. 

Czy mleko bez laktozy jest zdrowe? 

Oczywiście, że tak. To świetne rozwiązanie dla osób, które mają problem z trawieniem laktozy. Dzięki tak niewielkiej zmianie mogą pozbyć się uciążliwych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Jednak osoby, które nie odczuwają, żadnych problemów żołądkowych po spożyciu zwykłego mleka, wcale nie muszą z niego rezygnować. Mleko bez laktozy nie jest zdrowszą alternatywą zwykłego mleka. Jeśli chodzi o wpływ mleka bez laktozy na odchudzanie, również nie ma to ze sobą związku. Mleko bez laktozy nie jest mniej kaloryczne niż jego klasyczna wersja. To po prostu produkt, który pozwoli pozbyć się męczących dolegliwości osobom, których organizm nie jest w stanie trawić laktozy. 

Zobacz też:
Kuchnia fusion, czyli kulinarne wariacje na talerzu!

Jak powstaje mleko bez laktozy?

Zastanawiasz się, jak powstaje mleko bez laktozy? Przy jego produkcji stosuje się enzym o nazwie laktaza, którego zadaniem jest rozkładanie laktozy na glukozę i galaktozę. Mleko bez laktozy jest trochę ciemniejsze niż zwykle mleko i jeszcze bardziej słodkie. 

Dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie?

Odpowiedź jest bardzo prosta! Cukry, które powstają w trakcie produkcji mleka bez laktozy, są znacznie słodsze niż sama laktoza. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny, słodszy smak mleka bez laktozy. 

Wiele osób cierpi z powodu uciążliwych objawów, które występują po spożyciu produktów zawierających laktozę. Świetnym rozwiązaniem jest zastąpienie zwykłego mleka odpowiednikiem bez laktozy, po spożyciu którego takie dolegliwości nie wystąpią. Obecnie znajdziesz je praktycznie w każdym sklepie spożywczym, zaczynając do wielkich marketów, a kończąc na osiedlowych małych sklepach. Oczywiście, jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, nie wystarczy wyeliminowanie z diety jedynie klasycznego mleka i wybieranie mleka bez laktozy. Musisz zwracać uwagę na etykiety produktów w sklepach, ponieważ laktoza dodawana jest do wielu produktów spożywczych. Warto wybrać się do lekarza i wykonać odpowiednie badania, które pozwolą zdiagnozować nietolerancję.

O autorze

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

Zobacz wszystkie artykuły