Nietolerancja laktozy – czym jest i jak się objawia?

Laktoza to dwucukier, który występuje naturalnie w mleku, a także w większości jego przetworów. To właśnie jej zawartość laktozy nadaje mleku wyjątkowy słodki smak. Jedynie 20% dorosłych jest w stanie trawić laktozę, co oznacza, że jest aż 80% osób z nietolerancją laktozy. Czym ona właściwie jest? Nietolerancja laktozy, jak sama nazwa sugeruje, to problem z jej trawieniem. Wynika to z tego, że organizm nie wytwarza odpowiednich laktazy. Jej poziom jest najwyższy u noworodków i maleje wraz z wiekiem. 

Nietolerancja laktozy – czym jest i jak się objawia?

Objawy nietolerancji laktozy

W związku z nietolerancją laktozy, po jej spożyciu mogą wystąpić różne dolegliwości, takie jak: 

  • mdłości;
  • ból brzucha;
  • wzdęcia;
  • biegunki;
  • uczucie ciężkości;
  • uczucie przelewania się w żołądku. 

Objawy te możesz zauważyć już po 30 minutach od spożycia na przykład mleka krowiego. Nasilenie dolegliwości jest uzależnione przede wszystkim od ilości laktozy w posiłku jaka znajduje się w poszczególnych produktach mlecznych. Nie da się ukryć, że wszystkie te dolegliwości mogą być bardzo uciążliwe w życiu codziennym. Z tego względu wiele osób decyduje się na wyeliminowanie m.in. mleka uht z diety.

Zobacz też:
Rośliny strączkowe – które nasiona warto uwzględnić w codziennej diecie i dlaczego?
Objawy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy występuje także u niemowląt i dzieci, jednak sytuacja ta nie jest tak częsta, jak u osób dorosłych. Jednak obecnie na rynku jest bardzo szeroki wybór specjalnego mleka bez laktozy dla dzieci. W kolejnych etapach życia dziecka również należy wprowadzać do jego jadłospisu produkty, które nie zawierają laktozy.

Jeśli zauważysz u siebie wymienione objawy, przestać pić mleko i udaj się do lekarza. Doświadczony lekarz powie ci, jakie badania należy zrobić i jakie będą dalsze kroki, szczególnie w kwestii diety. 

W jakich produktach jest laktoza?

W jakich produktach jest laktoza?

Laktoza nie jest jedynie składnikiem mleka. Jeśli borykasz się z nietolerancją laktozy, wyeliminowanie mleka i przetworów mlecznych zawierających laktozę to za mało. Ten związek znajdziesz także w wielu nieoczywistych produktach, takich jak: 

  • słodycze;
  • słodkie wypieki;
  • bułki;
  • drożdżówki;
  • gotowe dania i sosy;
  • chipsy;
  • przetwory mięsne. 

Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim czytanie etykiet produktów. 

Skąd taka popularność mleka bez laktozy?

Popularność mleka bezlaktozowego wynika to z dwóch faktów. Po pierwsze wiele osób źle się czuje po spożyciu mleka z laktozą. Wybierają zatem mleko bez laktozy, które nie powoduje u nich takich dolegliwości. Po drugie, zamiana klasycznego mleka na mleko i produkty bezlaktozowe stało się… modne.

Mleko bez laktozy. Skład 

Jeśli chodzi o mleko bez laktozy, skład jest dla nas niezwykle cenny. Znajdziesz tu:

  • witaminę A, D, E i witaminy z grupy B;
  • wapń;
  • fosfor;
  • magnez;
  • potas;
  • cynk. 
Zobacz też:
Sorbitol – czy jest kaloryczny? W jakich produktach znajdziesz sorbitol?
Mleko bez laktozy. Skład 

Czy mleko bezlaktozowe jest zdrowe? 

Oczywiście, że tak. To świetne rozwiązanie dla osób, które mają problem z trawieniem laktozy. Dzięki tak niewielkiej zmianie mogą pozbyć się uciążliwych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Jednak osoby, które nie odczuwają, żadnych problemów żołądkowych po spożyciu mleka krowiego, wcale nie muszą z niego rezygnować. Mleko bez laktozy nie jest zdrowszą alternatywą zwykłego mleka. Jeśli chodzi o wpływ mleka bez laktozy na odchudzanie, również nie ma to ze sobą związku. Mleko bez laktozy zawiera taką ilość kalorii jak jego klasyczna wersja. To po prostu produkt, który pozwoli pozbyć się męczących dolegliwości osobom, których organizm nie jest w stanie trawić laktozy. 

Jak powstaje mleko bez laktozy?

Zastanawiasz się, jak powstaje mleko bez laktozy? Przy jego produkcji stosuje się enzym o nazwie laktaza, którego zadaniem jest rozkładanie laktozy na glukozę i galaktozę. Jest trochę ciemniejsze niż zwykłe i jeszcze bardziej słodkie. 

Dlaczego mleko bez laktozy jest słodkie?

Odpowiedź jest bardzo prosta! Cukry, które powstają w trakcie produkcji mleka bez laktozy, są znacznie słodsze niż sama laktoza. To właśnie dlatego mleko bez laktozy jest słodsze.

Wiele osób cierpi z powodu uciążliwych objawów, które występują po spożyciu produktów zawierających laktozę. Świetnym rozwiązaniem jest zastąpienie mleka krowiego odpowiednikiem bez laktozy, po spożyciu którego takie dolegliwości nie wystąpią. Obecnie znajdziesz je praktycznie w każdym sklepie spożywczym, zaczynając do wielkich marketów, a kończąc na osiedlowych małych sklepach. Oczywiście, jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, nie wystarczy wyeliminowanie z diety jedynie klasycznego mleka i wybieranie mleka bez laktozy. Musisz zwracać uwagę na etykiety produktów w sklepach, ponieważ laktoza dodawana jest do wielu produktów spożywczych. Warto wybrać się do lekarza i wykonać odpowiednie badania, które pozwolą zdiagnozować nietolerancję.

Zobacz też:
Dieta a wyniki sportowe – czy mają coś wspólnego?

Zobacz także:

O autorze

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

Zobacz wszystkie artykuły