Warzywne przetwory – z cukinii, ogórków, pomidorów

Do najpopularniejszych przetworów warzywnych można zaliczyć wszelkiego rodzaju kiszonki, które są wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych dań polskiej kuchni. Kisi się przede wszystkim kapustę, ogórki i buraki. Domową spiżarnię warto zapełnić również różnymi przecierami i koncentratami, np. z pomidorów – to idealny dodatek do zup czy spaghetti. Latem ze świeżych warzyw możesz przygotować także leczo na zimę i rozmaite przetwory z fasolki szparagowej. Warto przyrządzić i zawekować również domowe sałatki – z cukinii, grzybów, ogórków i papryki.

Przetwory z owoców – z truskawek, malin czy czereśni

Nie sposób wyobrazić sobie zimy bez aromatycznych dżemów, galaretek i powideł owocowych. Przetwory z malin czy truskawek uwielbiają nie tylko dzieci, ale także i dorośli. Oprócz marmolad i konfitur warto przygotować także domowe soki, które zimą rozgrzeją i pobudzą do działania. Świetnym pomysłem jest również przyrządzenie kompotów, które można dodać do wody i stworzyć pyszny oraz zdrowy napój. Przetwory owocowe to nie tylko dżem z malin czy sok truskawkowy. Możesz przygotować przetwory także z innych owoców, np. agrestu, wiśni, czereśni, porzeczki czy pigwy.

Wekowanie i pasteryzacja – o czym pamiętać, przygotowując domowe przetwory?

Przygotowując domowe przetwory, pamiętaj przede wszystkim o tym, aby sięgać po artykuły jak najwyższej jakości. Powinny to być świeże, wartościowe, pełne witamin i minerałów warzywa i owoce – takie produkty znajdziesz w sklepach stacjonarnych Carrefour i na Carrefour.pl.

Zobacz też:
Do czego służą i jak działają receptory smaku? Dowiedz się, czym są kubki smakowe na języku

Jeśli chcesz cieszyć się domowymi przetworami jak najdłużej, zawekuj je. Czym jest wekowanie? Proces ten polega na zagotowaniu potrawy, przełożeniu do czystych, wyparzonych i suchych słoików.  Następnie należy je szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, okryć je grubym ręcznikiem, aby jak najdłużej utrzymać ciepło i odstawić na kilkanaście godzin. Możesz mieć pewność, że słoiki zostały dobrze zawekowane, gdy po zakończeniu całego procesu zauważysz wklęsłe nakrętki.

Kolejnym krokiem po wekowaniu jest pasteryzacja – ogrzanie przetworów do wysokich temperatur, aby pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów. Możesz zdecydować się na pasteryzację słoików w piekarniku, czyli tzw. pasteryzację „na sucho”. Polega ona na umieszczeniu zawekowanych słoików z pysznościami w piekarniku tak, aby nie stykały się ze sobą i pieczeniu ich przez około godziny w 110-120 ℃. Metoda ta sprawdzi się w przypadku słoików z zakrętkami. Jeśli posiadasz słoiki z gumowymi uszczelkami, lepiej zdecydować się na pasteryzację „na mokro”, czyli w garnku. Na jego dnie połóż metalową kratkę lub bawełniany ręczniczek, zalej garnek zimną wodą do ¾ wysokości i gotuj całość około godziny od wrzenia wody.

Przygotowywanie przetworów warzywnych i owocowych to zdecydowanie najprostszy sposób na zatrzymanie lata w słoiku lub butelce. Umożliwiają one powrót do smaków i aromatów truskawek, malin, cukinii czy pomidorów nawet w najchłodniejszy, zimowy poranek lub wieczór. Smaczne przetwory pozwolą poczuć w pełni atmosferę ciepłych miesięcy.

Zobacz także:

Zobacz też:
Czy beta-karoten przyciemnia skórę?

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły