Warzywne przetwory – z cukinii, ogórków, pomidorów

Do najpopularniejszych przetworów warzywnych można zaliczyć wszelkiego rodzaju kiszonki, które są wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych dań polskiej kuchni. Kisi się przede wszystkim kapustę, ogórki i buraki. Domową spiżarnię warto zapełnić również różnymi przecierami i koncentratami, np. z pomidorów – to idealny dodatek do zup czy spaghetti. Latem ze świeżych warzyw możesz przygotować także leczo na zimę i rozmaite przetwory z fasolki szparagowej. Warto przyrządzić i zawekować również domowe sałatki – z cukinii, grzybów, ogórków i papryki.

Przetwory z owoców – z truskawek, malin czy czereśni

Nie sposób wyobrazić sobie zimy bez aromatycznych dżemów, galaretek i powideł owocowych. Przetwory z malin czy truskawek uwielbiają nie tylko dzieci, ale także i dorośli. Oprócz marmolad i konfitur warto przygotować także domowe soki, które zimą rozgrzeją i pobudzą do działania. Świetnym pomysłem jest również przyrządzenie kompotów, które można dodać do wody i stworzyć pyszny oraz zdrowy napój. Przetwory owocowe to nie tylko dżem z malin czy sok truskawkowy. Możesz przygotować przetwory także z innych owoców, np. agrestu, wiśni, czereśni, porzeczki czy pigwy.

Wekowanie i pasteryzacja – o czym pamiętać, przygotowując domowe przetwory?

Przygotowując domowe przetwory, pamiętaj przede wszystkim o tym, aby sięgać po artykuły jak najwyższej jakości. Powinny to być świeże, wartościowe, pełne witamin i minerałów warzywa i owoce – takie produkty znajdziesz w sklepach stacjonarnych Carrefour i na Carrefour.pl.

Zobacz też:
Dieta Cambridge, czyli modne odchudzanie

Jeśli chcesz cieszyć się domowymi przetworami jak najdłużej, zawekuj je. Czym jest wekowanie? Proces ten polega na zagotowaniu potrawy, przełożeniu do czystych, wyparzonych i suchych słoików.  Następnie należy je szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, okryć je grubym ręcznikiem, aby jak najdłużej utrzymać ciepło i odstawić na kilkanaście godzin. Możesz mieć pewność, że słoiki zostały dobrze zawekowane, gdy po zakończeniu całego procesu zauważysz wklęsłe nakrętki.

Kolejnym krokiem po wekowaniu jest pasteryzacja – ogrzanie przetworów do wysokich temperatur, aby pozbyć się ewentualnych drobnoustrojów. Możesz zdecydować się na pasteryzację słoików w piekarniku, czyli tzw. pasteryzację „na sucho”. Polega ona na umieszczeniu zawekowanych słoików z pysznościami w piekarniku tak, aby nie stykały się ze sobą i pieczeniu ich przez około godziny w 110-120 ℃. Metoda ta sprawdzi się w przypadku słoików z zakrętkami. Jeśli posiadasz słoiki z gumowymi uszczelkami, lepiej zdecydować się na pasteryzację „na mokro”, czyli w garnku. Na jego dnie połóż metalową kratkę lub bawełniany ręczniczek, zalej garnek zimną wodą do ¾ wysokości i gotuj całość około godziny od wrzenia wody.

Przygotowywanie przetworów warzywnych i owocowych to zdecydowanie najprostszy sposób na zatrzymanie lata w słoiku lub butelce. Umożliwiają one powrót do smaków i aromatów truskawek, malin, cukinii czy pomidorów nawet w najchłodniejszy, zimowy poranek lub wieczór. Smaczne przetwory pozwolą poczuć w pełni atmosferę ciepłych miesięcy.

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły