Ocena

Kaloryczny cukier jest niekorzystny dla zdrowia nie tylko w przypadku osób chorych na cukrzycę. Uzależnia, sprzyja otyłości i w większych ilościach jest po prostu niezdrowy. Osoby, którym zależy na odchudzaniu i poprawie sprawności swojego ciała, sięgają po zdrowsze zamienniki cukru. Czy ksylitol jest jednym z nich? Jakimi właściwościami się wyróżnia?

Ksylitol – co to jest?

Ksylitol to jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. Zainteresowanie nim zwiększyło się dzięki rozwojowi kultury dietetycznej. Pod względem chemicznym ksylitol to alkohol cukrowy. Oznacza to, że składa się z cząsteczek cukru i alkoholu, a w smaku i wyglądzie do złudzenia przypomina ten pierwszy.

Z czego jest ksylitol?

Często nazywa się go „brzozowym cukrem”, ponieważ rzeczywiście otrzymuje się z brzozy. Należy przy tym stosować wyłącznie metodę tradycyjną. Obecnie zapotrzebowanie na ten słodzik jest większe niż dawniej, a więc wymaga produkcji na skalę masową. W prostszej, tańszej i bardziej ekonomicznej metodzie pozyskiwania ksylitolu wykorzystuje się kukurydzę. W sklepach dostępny jest fiński ksylitol brzozowy oraz chiński – kukurydziany. Nie różnią się jednak smakiem ani właściwościami.

Czy ksylitol jest zdrowy?

Amerykańscy badacze wykazali, że ksylitol jest całkowicie bezpieczny dla ludzi. Co więcej, jest to w pełni naturalna substancja, którą w niedużych ilościach wytwarza nasz organizm. Nie istnieje żadna górna granica zalecanego dziennego spożycia tej ksylitolu, jednak jego zbyt duże i nagłe spożycie może powodować lekkie biegunki, skurcze jelit lub zwiększoną gazowość. Po przyzwyczajeniu się organizmu do większej obecności tego środka, objawy te już nie występują.

Zobacz też:
Jak wybrać godną uwagi dietę pudełkową?

Warto zauważyć, że ksylitol jest z kolei bardzo szkodliwy dla psów. Już niewielkie ilości mogą powodować poważne, trwałe uszkodzenie wątroby. Pamiętaj, żeby nie karmić nim swojego pupila. Substancja ta zarezerwowana jest wyłącznie dla ludzi.

Ksylitol – wartości odżywcze

Ksylitol to biały, krystaliczny i bezzapachowy proszek. Znajduje się w wielu różnych owocach, a nawet w ludzkim ciele. Jako dodatek do żywności znajdziesz go pod skrótem E967. Składa się w stu procentach z węglowodanów. W 100 gramach ksylitolu znajduje się około 99 gramów alkoholi wielowodorotlenowych i niecały 1 gram cukrów prostych.

Ksylitol – wartość kaloryczna

Wiesz już, co takiego skrywa w sobie ten popularny zamiennik cukru. Jak to się ma do odchudzania? Ile kalorii ma ksylitol? W 100 gramach tej substancji znajduje się średnio 240 kcal. Dla porównania, cukier zawiera 400 kcal w takiej samej ilości. Oznacza to, że ksylitol ma aż o 40% mniej niż tradycyjny słodzik! Z tego powodu jest tak chętnie używany przez osoby stosujące diety redukcyjne.

Ksylitol – indeks glikemiczny

Ksylitol praktycznie nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Organizm metabolizuje go z bardzo niewielkim udziałem insuliny. Jego indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8. Węglowodany zawarte w tym słodziku są wolniej wchłaniane do przewodu pokarmowego niż w przypadku tradycyjnego cukru.

Ksylitol – właściwości

Ksylitol brzozowy i kukurydziany świetnie nadaje się do wszelkich wypieków i ciepłych potraw. Jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci w nich swoich właściwości. Do jego najważniejszych cech należą następujące:

  • zwiększa mineralizację, czyli ułatwia przyswajanie wapnia i przywraca prawidłową gęstość kości,
  • posiada odwrotne do swojego tradycyjnego odpowiednika działanie na zęby i szkliwo. Szybko przywraca naturalne pH śliny, hamuje rozmnażanie się bakterii w jamie ustnej i zapobiega rozwojowi próchnicy,
  • stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu – w efekcie pomaga zredukować szkodliwe bakterie i drożdżaki w organizmie.
Zobacz też:
Żelatyna na stawy – właściwości lecznicze. Czy nie jest szkodliwa?

Zamiennik cukru ksylitol – zastosowanie

Ksylitolu używa się nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także farmaceutycznym. Działa jako emulgator, stabilizator, środek zagęszczający i pochłaniający wilgoć. Dodaje się go do gum do żucia, past do zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej. Ksylitol chroni szkliwo i pomaga pochłaniać nieprzyjemne zapachy z ust. Działa orzeźwiająco i nie szkodzi nawet małym dzieciom.

Gdzie można kupić ksylitol?

Ksylitol kupisz przeważnie w sklepach ze zdrową żywnością i na ekologicznych stoiskach. Coraz częściej można znaleźć go na półkach sklepowych popularnych supermarketów. Dostępny jest jako taki w mniejszych lub większych opakowaniach oraz jako dodatek do żywności dietetycznej. Znajdziesz go w wielu ciastkach, słodyczach i napojach bezcukrowych.

Ksylitol – cena

Możesz zauważyć, że produkty spożywcze słodzone ksylitolem są droższe niż ich odpowiedniki z tradycyjnym cukrem. Jest to spowodowane wyższą ceną tego zdrowszego słodzika. Ksylitol jest bowiem trudniejszy i droższy do wydobycia.

Najlepiej jest kupować ksylitol w większych opakowaniach. Cena za jego kilogram wynosi około 20–30 zł. Mniejsze paczki bywają nieproporcjonalnie droższe. Jeśli ciężko ci znaleźć ksylitol w sklepach w swoim mieście, warto zakupić go przez Internet.
To w pełni naturalna substancja, która nie ma właściwie żadnego złego oddziaływania na organizm ludzki. Jego największym minusem jest cena – wielokrotnie wyższa od cukru. Pamiętaj, że ksylitol należy powoli wprowadzać do swojej diety. Nagłe spożycie go w dużej ilości może wywołać efekt przeczyszczający. Warto jednak przyzwyczaić do niego swój organizm. Ksylitol pomoże ci zwalczyć próchnicę i niektóre rodzaje grzybicy – a przy tym pysznie smakuje!

Zobacz też:
Zakwaszanie organizmu – czy naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej jest groźne?

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły