Cukier, a dokładniej glukoza, jest głównym źródłem energii i siły życiowej. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Cukry naturalnie znajdujące się w różnym pożywieniu równoważone są też przez odpowiednie minerały. Energia uzyskana z naturalnych cukrów jest silna i działa długo. Jednak cukier rafinowany, skoncentrowany nie daje takich efektów. 

Cukier rafinowany przechodzi do krwi szybko i w dużych ilościach równocześnie. Jest to pewien szok dla trzustki i żołądka. Powoduje to zakwaszenie organizmu i utratę wapnia. Jego nadmiar skutkuje otyłością, wysokim ciśnieniem, cukrzycą, chorobami serca, próchnicą, a czasami także anemią lub osłabioną odpornością. W działaniu długoterminowym może przyczyniać się do pojawienia się opryszczki, infekcji drożdżycowych, zaburzeń menstruacyjnych, a nawet impotencji lub raka. Wpływa on również na koncentrację; według badań, osłabia umysł, powoduje nerwowość, nieśmiałość i rozdrażnienie. Dlatego szukamy zdrowych zamienników cukru!

Jaki cukier jest najzdrowszy?

Jeśli zadajesz sobie pytanie: jaki cukier jest najzdrowszy, zastanów się najpierw, czy taki cukier w ogóle istnieje. Zdrowy cukier to oksymoron. Być może zastanawiasz się nad trzcinowym cukrem nierafinowanym? Spożywanie go w małych ilościach nie powoduje większych negatywnych skutków. Jednak w swojej istocie właściwie nie różni się niczym od cukru białego. 

Zobacz też:
Czy warto jeść orzeszki ziemne? Poznaj bliżej ich prozdrowotne właściwości

Cukier trzcinowy to ostatecznie taki sam zlepek sacharozy. Fakt, w brązowym cukrze znajduje się melasa. Zawiera ona żelazo, wapń i inne składniki mineralne. Są to jednak śladowe ilości i nie rekompensują negatywnych skutków spożycia dużej ilości tego cukru. 

Być może zdrowym cukrem można nazwać cukier kokosowy lub palmowy. Składają się one też z innych składników oprócz samej sacharozy. Dzięki temu mają niższy indeks glikemiczny. Jednak podobnie jak w przypadku cukru brązowego – ilość zawartych witamin i składników mineralnych jest zbyt niska, żeby była korzystna dla zdrowia. W tym przypadku zachodzi takie samo ryzyko przy dużym spożyciu, jak w zwykłym białym cukrze. 

Nasuwa się zatem pytanie, czym zastąpić cukier? Nie każdy potrafi całkowicie wyeliminować go ze swojej diety. Na szczęście są inne rozwiązania. Podpowiemy, czym słodzić zamiast cukru.

Płynny zamiennik cukru – ile miodu zamiast cukru?

Czy istnieją więc jakieś zdrowe zamienniki cukru? Prawdopodobnie najpopularniejszy zamiennik cukru to miód. Podobnie jak wszystkie produkty pochodzenia pszczelego miód ma wiele dobroczynnych właściwości. Działa przeciwbakteryjnie, oczyszcza górne drogi oddechowe i rozgrzewa ciało. Kupując miód, warto zadbać o jego sprawdzone pochodzenie i dobrą jakość.

Kolejną rzeczą, o jakiej musisz pamiętać jest fakt, że miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Po podgrzaniu staje się po prostu mieszanką glukozy i fruktozy bez powyższych właściwości. Dodawanie go do ciepłych potraw i spożywanie w dużej ilości ma niestety takie same konsekwencje, jak jedzenie cukru. Pamiętaj zatem, by dodawać go do napojów i potraw o temperaturze pokojowej. 

Zobacz też:
Mleko migdałowe – świetny zamiennik mleka krowiego!

Ile miodu zamiast cukru? To zależy od osobistych preferencji. Uznaje się, że wystarczy ¾ porcji miodu na 1 porcję cukru. Zapamiętaj tę proporcję – przyda ci się do gotowania i słodzenia napojów. Możesz jednak też samemu zdecydować, ile miodu zamiast cukru, bazując na własnych preferencjach. Z pewnością i ten zamiennik cukru warto zredukować w swojej diecie. Nawet najzdrowszy zamiennik cukru nie służy organizmowi w nadmiernych ilościach. 

Co zamiast cukru? Inne alternatywy

Miód nie rozwiązuje twojego problemu? Zatem czym słodzić zamiast cukru? Powinieneś zacząć od ograniczania samego apetytu na cukier. Wypróbuj słodzenia suszonymi lub świeżymi owocami. Jest to bezwzględnie najzdrowszy cukier – ten naturalnie zawarty w owocach i warzywach

Syrop klonowy

Osoby, które zastanawiają się, czym słodzić zamiast cukru, często próbują syropu klonowego. Zawiera on duże ilości naturalnego cukru, a także wapń, magnez, fosfor i mangan. Dostarcza też witaminy z grupy B, niacynę, biotynę i kwas foliowy. Jest przy tym mniej kaloryczny niż cukier i miód. Jednak spożycie go w takiej ilości, żeby te właściwości miały na ciało jakiś wpływ, wiąże się z takimi konsekwencjami jak jedzenie cukru.

Erytrytol

Popularny w dietach zamiennik cukru to erytrytol. Właściwie nie ma on nic wspólnego z cukrem. Jest to naturalna substancja słodząca, która nie zostaje przyswajana przez organizm. Nie ma też właściwie żadnych kalorii. Erytrytol jest nieco mniej słodki od cukru, więc trzeba użyć go więcej, aby uzyskać ten sam smak. Właściwie nie ma żadnych znanych wad. Jeśli więc rozważasz zdrowe zamienniki cukru, może to być Twój kandydat. Z drugiej strony nie daje on też żadnych korzyści, oprócz słodkiego smaku.

Zobacz też:
Czerymoja (flaszowiec peruwiański) – najsmaczniejszy owoc świata! Jak i z czym go jeść?

Ksylitol

Podobny do erytrytolu jest ksylitol. Ten zamiennik cukru wytwarzany jest z kory brzozy. Zawiera prawie połowę mniej kalorii niż cukier i posiada aż 10-krotnie niższy indeks glikemiczny. Poziom słodkości w smaku jest podobny do cukru i można go stosować we wszystkich temperaturach. Co ciekawe, ma właściwości przeciwpróchnicze i antybakteryjne. Działa pozytywnie na organizm, ale jego nadmierne spożycie może powodować przeczyszczenie.

Słody

Wydaje się, że sposoby na to, czym zastąpić, cukier są nieograniczone. Do Twojej dyspozycji są także słody (na przykład ryżowe lub jęczmienne). Te związki naturalnego pochodzenia zawierają maltozę, która szybko rozkłada się w ciele na glukozę. Te stosunkowo zdrowe zamienniki cukru znane są z tego, że poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych i wzmacniają żołądek. Posiadają też niewielką ilość witamin z grupy B. Ich znacznym atutem jest fakt, że odciążają trzustkę. Dzięki temu istnieje mniejsza szansa wystąpienia chorób tego narządu. Mimo swojego specyficznego smaku, słody są dość korzystną alternatywą.

Stewia

Kolejny znany słodzik to stewia. Wystarczy jej zaledwie odrobina, aby nadać potrawom lub napojom słodkość. Ma jednak dość charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Jej zaletą dla odchudzających się jest brak kalorii. Pamiętaj, aby spożywać tylko zieloną lub brązową stewię. Przejrzyste i białe produkty są wysoce przetworzone i nie wykazują żadnych korzyści zdrowotnych. 

Jaki słodzik jest najzdrowszy?

Wiesz już, czym zastąpić cukier. Teraz wybierz więc najzdrowszy zamiennik cukru. Nie ma sensu go niczym zastępować, jeśli nie płynęłyby z tego żadne korzyści zdrowotne. 

Zobacz też:
Korzyści płynące z jedzenia łososia – łosoś jako źródło białka

Jaki słodzik jest najzdrowszy? Niestety, nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Wszystkie zamienniki cukru mają swoje wady i zalety. Jeżeli zamierzasz się zdecydować, dobrze będzie spróbować różnych alternatyw i wybrać według własnych upodobań.

U diabetyków dobrze sprawdzą się erytrytol lub ksylitol. Są to poliole ze znacznie niższym indeksem glikemicznym niż cukier. Częste spożywanie niewielkich ilości miodu ma z kolei korzystne skutki dla zdrowia, choć jest on wysoko kaloryczny. Najlepszy słodzik dla ciebie będzie inny, w zależności od twojego stanu zdrowia, diety i preferencji.

Pamiętaj, aby pozostać krytycznym wobec pojawiających się na rynku zamienników cukru. Nie każdy produkt opatrzony etykietą „eko” okaże się korzystny dla zdrowia. Warto trzymać się substancji naturalnych, nisko przetworzonych i sprawdzonych. Nie istnieje niestety jeden najzdrowszy zamiennik cukru. Produkty należy wybierać według własnych celów i preferencji. Liczy się też smak – nie każdy słodzik ma tak neutralny słodki smak, jak biały cukier.Najzdrowszą alternatywą jest całkowite zrezygnowanie z cukru rafinowanego. Zdrowa, urozmaicona dieta powinna sama w sobie zawierać wystarczającą ilość cukrów. Znajdują się one przede wszystkim w owocach. Żadne słodziki nie zastąpią wartości, jakie dla ciała mają naturalne, ekologiczne produkty. Jeżeli chcesz wykorzystać zamiennik cukru do kawy lub herbaty – wybierz ulubiony pod kątem smaku. Ich niewielka ilość z pewnością nie zaszkodzi twojemu zdrowiu, a pomoże zredukować ilość zwykłego cukru w diecie.

Zobacz też:
Biała herbata – poznaj cesarzową wśród herbat. Czy naprawdę jest taka zdrowa?

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły