Cukier kokosowy – najważniejsze informacje
Cukier ten nazywany jest również cukrem palmowym albo kryształkami kokosowymi. Pozyskuje się go z kokosa, a dokładniej z kwiatostanów palmy kokosowej, która wyrasta z orzecha. Kwiatostany są nacinane, a sok zbiera się w bambusowym naczyniu. Sok powinien być świeży. Następnie sok poddaje się odparowaniu i tworzy się syrop. Gdy zastygnie, formuje się bloczki i podgrzewa, aby nabrały sypkiej konsystencji. W takiej właśnie formie trafia on do sklepu. Z wyglądu przypomina cukier trzcinowy, posiada niezwykle ciekawy, karmelowy smak. Produkowany jest przede wszystkim na Filipinach i w Indonezji.
Cukier kokosowy to idealny zamiennik białego cukru. Możesz używać go właściwie do wszystkiego. Przygotowane z jego użyciem desery, słodkie wypieki, koktajle, kawa czy herbata będą znacznie zdrowsze. Oprócz słodkiego smaku wypieki i napoje zyskają też wyjątkowy aromat.
Cukier kokosowy – właściwości
To naturalny i nierafinowany produkt, który nie jest wzbogacany żadnymi ulepszaczami i dodatkami. Mimo, że właściwości cukru kokosowego są nieco lepsze niż cukru białego, nie należy z nim przesadzać. Zawsze warto zachować umiar. Jeśli lubisz słodki smak potraw i napojów, używaj go zamiast białego, jednak staraj się ograniczać jego ilość w diecie.
Ile kalorii ma cukier kokosowy?
Cukier kokosowy nie różni się od cukru białego pod względem kalorii. Cukier z palmy kokosowej w 100 g ma aż 380 kalorii. Właśnie z tego względu należy ograniczać jego ilość. Jeśli zależy ci na zdrowym substytucie cukru, który prawie nie ma kalorii, wybierz erytrol. To zdecydowanie najlepszy wybór.
Kokosowy cukier – skład
Cukier kokosowy odróżnia od białego zawartość witamin i minerałów, których ten drugi nie posiada wcale. W składzie cukru kokosowego znajdziesz, między innymi:
- witaminę C;
- witaminy z grupy B;
- wapń;
- żelazo;
- potas;
- cynk.
Produkt ten składa się przede wszystkim z sacharozy, a także glukozy i fruktozy. Oczywiście kokosowy cukier nie jest najlepszym źródłem witamin i nie powinien stanowić podstawy twojej diety. Mimo wszystko nadal jest lepszym wyborem niż tradycyjny cukier, który nie zawiera nic, poza pustymi kaloriami. Warto wybrać produkt ekologiczny, aby mieć pewność, że został przygotowany w odpowiedni sposób.
Witamina C poprawia odporność twojego organizmu i pobudza produkcję białych krwinek, poprawia przyswajalność żelaza, chroni przed miażdżycą. Natomiast witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapewniają zdrowie psychiczne, poprawiają nastrój oraz sprawność intelektualną. Cynk pomaga w leczeniu trądziku i innych problemów skórnych, korzystnie wpływa na kości i pomaga w leczeniu reumatyzmu, reguluje procesy zachodzące w organizmie.
Cukier kokosowy a cukrzyca
Cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny (IG) niż biały cukier, co oznacza, że powoduje mniejszy wyrzut insuliny i glukozy we krwi. To element, który go wyróżnia, jednak nadal nie jest to najlepszy produkt na rynku. Czy jest wskazany przy cukrzycy? Czy diabetycy mogą bez obaw sięgać po niego? Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać kokosowy cukier, jednak muszą na niego uważać i traktować go tak samo, jak cukier stołowy. Enzymy w jego składzie powodują, że cukier wolniej wchłania się do krwi i nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy.
Gdzie kupić cukier kokosowy i za ile?
Wiesz już, jakie zalety ma ten zamiennik cukru, ale czy wiesz, gdzie kupić ten cukier kokosowy? Obecnie dostaniesz go z pewnością w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w Internecie. Możesz go znaleźć również w dużych marketach w dziale ze zdrową żywnością. Koszt zakupu jest znacznie wyższy niż klasycznego cukru. Jego cena może dochodzić nawet do 100 zł za kilogram, natomiast w sklepach internetowych można znaleźć okazję i kupić cukier kokosowy za 30 zł za kilogram.
Cukier kokosowy czy ksylitol – co wybrać?
Co jest lepsze: cukier z kokosa, czy ksylitol? Ksylitol to słodzik pozyskiwany z kory brzozy lub łuszczyn kukurydzy. Ma bardzo charakterystyczny smak. Zostawia na języku uczucie chłodu, dlatego bardzo często jest on składnikiem gumy do żucia. Ksylitol zawiera około 40% mniej kalorii niż cukier stołowy. Jednak mimo to, nadal trzeba zachować umiar i nie powinno się spożywać go bez opamiętania. Podobnie jak cukier kokosowy, ksylitol polecany jest diabetykom, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków insuliny. Jeśli zależy ci na zachowaniu pięknej sylwetki, wybierz ksylitol, który posiada mniej kalorii.
Cukier kokosowy a erytrol
Warto wspomnieć także o erytrolu. Czym jest erytrol? W porównaniu do innych zamienników cukru wypada on najlepiej. Wyglądem przypomina cukier stołowy. Jeśli chodzi o poziom słodkości, również nie różni się znacząco od zwykłego cukru, jest minimalnie mniej słodki. Erytrol ma bardzo mało kalorii i niski IG. Nie pozostawia również nieprzyjemnego smaku, który charakterystyczny jest dla wielu słodzików. To zdecydowanie działa na jego korzyść.
Jeśli twoim celem jest redukcja wagi, erytrol z pewnością jest produktem dla ciebie. Nie musisz już rezygnować ze słodkich wypieków, kawy czy herbaty. Wystarczy, że zamienisz biały cukier na erytrol. Niewielka ilość kalorii w tym produkcie przyczyni się do spadku wagi, bez konieczności rezygnowania z domowych wypieków.
Jeśli zależy ci na zdrowiu, jesteś aktywny fizycznie i dbasz o odpowiednio zbilansowaną dietę, pomyśl o wykluczeniu z codziennego jadłospisu zwykłego cukru. Na rynku jest dostępnych wiele zamienników. Z pewnością znajdziesz produkt, który ci posmakuje, taki jak cukier kokosowy. Zachwyci cię jego unikalny karmelowo-kokosowy smak. Pamiętaj, że we wszystkim należy zachować jednak umiar. To, że coś jest określane jako zdrowie, nie znaczy, że możesz spożywać ten produkt bez żadnych ograniczeń. Zadbaj o zbilansowaną dietę i nie zapominaj o aktywności fizycznej, a będziesz cieszyć się zdrowiem przez długie lata!
Zobacz także:
- Czym można posłodzić herbatę? Jeśli nie cukier, to co? Poznaj zdrowe zamienniki!
- Erytrol (erytrytol) – słodzik, który jest idealnym zamiennikiem cukru
- Zamiennik cukru – wybieramy najzdrowszy!
- Czy maltitol jest bezpieczny dla zdrowia? E965 – lepszy zamienniku cukru?
- Ksylitol – jak oddziałuje na Twoje zdrowie? Czy warto zamienić na niego cukier?
Nie słyszałam jeszcze o czymś takim, jak cukier kokosowy. Wiedziałam oczywiście, że istnieje mleko kokosowe oraz olej kokosowy, ale nie miałam pojęcia, że jest coś takiego jak cukier kokosowy. Pozdrawiam!