Pod względem technicznym laktitol to alkohol laktozy. Praktycznie – stosuje się go jako słodzik. Z alkoholem nie ma w sumie nic wspólnego. Sprzedawany jest pod postacią drobnych, białych kryształków, proszku lub bezbarwnego płynu. Nie ma żadnego zapachu, ale za to charakterystyczny smak. 

Laktitol – co to jest?

Laktitol to syntetycznie wytworzony dwucukier, który należy do grupy alkoholi cukrowych. Nie podlega procesom trawienia w układzie pokarmowym i praktycznie nie jest przez niego wchłaniany. Stanowi słodki zamiennik cukru w produktach spożywczych, jednak o mniejszej słodkości. Ma jedynie około 30–40% słodkości tradycyjnego słodzika. Z tego powodu należy, aby uzyskać ten sam smak, należy dodać jego większą ilość.

Czy wiesz, że tylko około 2% spożytego laktitolu zostaje trawione przez jelito cienkie? Ta niewielka ilość rozkłada się tam na glukozę i sorbitol, po czym zostaje wchłonięta do organizmu. Reszta trafia do jelita grubego, gdzie fermentuje na skutek działania obecnych w nim bakterii.

Lactitol – wytwarzanie

Laktitol jest obecnie produkowany tylko przez dwie firmy – Danisco oraz Purac Biochem. Nie występuje w naturze, jak np. ksylitol, ale otrzymuje się go w procesach laboratoryjnych poprzez uwodornienie laktozy. Jest to więc produkt pochodzenia zwierzęcego – z cukru mlekowego. Z tego powodu laktitolu nie poleca się weganom.

Zobacz też:
W jakich artykułach spożywczych znajdziesz naturalne probiotyki?

Laktitol – co się w nim znajduje?

Laktitol składa się z dwóch substancji – galaktozy i sorbitolu. Związek znany jako E966 zawiera tylko 2–2,5 kalorii w jednym gramie. Jest to mniej więcej o połowę mniej niż w przypadku zwykłego cukru. W połączeniu z działaniem przeczyszczającym sprawia to, że laktitol zapobiega otyłości. Nie ma żadnego wpływu na poziom insuliny we krwi, dlatego jest bezpieczny do stosowania przez cukrzyków.

Laktitol – właściwości

Z uwagi na swój słodki smak laktitol jest wykorzystywany w żywności jako zamiennik cukru. Posiada też właściwości przeczyszczające i w dużych ilościach może powodować biegunki. Tę cechę chętnie wykorzystuje się w medycynie do leczenia zatwardzeń. Z kolei w branży spożywczej używa się go jako emulgatora, zagęszczacza i środka stabilizującego. Podobnie jak inne alkohole cukrowe, działa korzystnie na szkliwo zębów i zapobiega próchnicy.

Laktitol jest znakomitym środkiem konserwującym teksturę żywności. Działa nie tylko słodząco, ale też usztywniająco. W formie płynu ma on właściwości niezamarzające. Z tego powodu jest czasem stosowany w niektórych lodziarniach.

E966 – zastosowanie

Laktitolu używa się przede wszystkim jako zamiennika sacharozy. W żywności znajdziesz go pod skrótem E966. Jest dodawany do żywności niskokalorycznej i z niską zawartością tłuszczu. Stosuje się go też do pieczenia oraz wielu różnych deserów czy słodyczy:

  • czekolady,
  • lodów,
  • gumy do żucia
  • ciastek,
  • karmelu,
  • cukierków bez cukru.

Ze względu na unikalne właściwości laktitol jest popularny także w branży medycznej jako środek zapobiegający i leczący zatwardzenia. Z tego samego powodu nie należy spożywać jego dużych ilości samodzielnie, ponieważ może to skutkować silnym przeczyszczeniem.

Zobacz też:
Mleko sojowe – najzdrowsze mleko roślinne?

Laktitol – cena

Laktitol nie jest łatwo dostępny w sklepach. Z racji tego, że posiada silniejsze działanie przeczyszczające niż inne zamienniki cukru, zakłady spożywcze produkujące żywność dietetyczną stosują go wedle ściśle wytyczonych zasad. Co więcej, jest on trudniejszy do wytworzenia niż inne popularne substancje słodzące. Możesz kupić laktitol w aptece, w formie środka na zatwardzenie, jednak w Polsce nie jest on szczególnie popularny. Cena laktitolu w takiej formie wynosi około €20 za duże opakowanie 500 g tabletek.

E966 nie jest szczególnie wydajny, ponieważ ma tylko 40% tak słodkości sacharozy. Nieszczególnie opłacalny w użyciu, często zostaje wyparty przez inne naturalne (a w dodatku całkowicie wegańskie) alkohole cukrowe.

Zobacz także:

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły