Jak długo gotować pierogi?

Nie ma jednej reguły na to, jak długo gotować pierogi. Przygotuj szeroki garnek i wlej do niego sporo wody, aby zapobiec sklejaniu. Lekko osoloną wodę doprowadź do wrzenia. Gdy na wodzie pojawią się bąbelki, zmniejsz odrobinę płomień. Wrzuć do garnka tyle pierogów, aby były w stanie swobodnie wypłynąć. Obserwuj, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię wody. Od tego momentu, poczekaj jeszcze, mniej więcej, 2 minuty. Po tym czasie, wyciągnij je z garnka i odsącz. Pierogi są wówczas gotowe do spożycia. 

Jeśli chcesz zamrozić ugotowane pierogi, to przełóż je do zimnej wody lub przepłucz je pod kranem. Odcedź i polej je niewielką ilością oleju, aby zapobiec sklejaniu w zamrażarce.

Czy można i jak gotować mrożone pierogi?

Gotowanie mrożonych pierogów wygląda nieco inaczej. Musisz je bowiem rozmrozić przed spożyciem. Jak ugotować pierogi, które były poddane działaniu niskiej temperatury? Głęboko zmrożone pierogi wyciągnij z zamrażalnika. Możesz zrobić to dzień wcześniej, by mogły powoli rozmarzać. Wówczas ugotuj je w powyżej opisany sposób.

Czy można gotować mrożone pierogi? Oczywiście! Gotowanie pierogów mrożonych trwa jednak nieco dłużej niż świeżych. Przygotuj wodę – zagotuj ją i posól. Dodaj do niej kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Gdy zauważysz, że pierogi zaczynają wypływać na powierzchnię, odczekaj około 3-4 minut. Dłuższy czas oczekiwania wiąże się z tym, że danie musi dokładnie nagrzać się od środka. Szczególnie ważne jest to, aby pilnować tego czasu, gotując pierogi z farszem mięsnym. Surowe lub niedogotowane mięso może być bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Zobacz też:
Szczawiany – czy są groźne dla organizmu? O czym świadczy podwyższony poziom szczawianów wapnia w moczu?

Jak ugotować pierogi – wskazówki

Gotowanie pierogów nie jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku prostych zasad:

  • nigdy nie wrzucaj ich do zimnej wody. Nie wystarczy też, jeśli będzie po prostu ciepła. Poczekaj aż woda zawrze i dopiero wtedy dodaj do niej pierogi, zmniejszając gaz;
  • weź większy garnek, jeśli garnek będzie za mały lub za duży, mogą one wykipieć;
  • ilość soli nie powinna przekraczać mniej więcej jednej łyżeczki. Nawet idealnie ugotowane pierogi będą niezjadliwe, jeśli je przesolisz. Oczywiście, nie dodawaj jej do słodkich pierogów;
  • pamiętaj o tym, aby delikatnie zamieszać pierogi wrzucone do garnka. Jeśli przykleją się do dna, mogą zrobić się w nich dziury. Wówczas farsz wypłynie na wierzch i danie nie będzie nadawało się do konsumpcji.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz inne artykuły autora