Czy warto jeść batony proteinowe?

Obecnie prawie każdy producent suplementów ma swoją linię batonów proteinowych. Klient może przebierać w smakach i rozmiarach. Ale jakie są korzyści z batonów proteinowych w zakresie budowania mięśni lub utraty wagi?

Po pierwsze, baton proteinowy to nic innego jak gotowy suplement diety, który ma określoną proporcję węglowodanów, tłuszczów i białka. W ten sposób batony proteinowe dostarczają nie tylko białka, ale także pewnej liczby kalorii, które należy wziąć pod uwagę przy ustalaniu dziennego zapotrzebowania kalorycznego i realizacji celów.

Zalety batonów proteinowych

Od innych źródeł białka, które trzeba przygotować z wyprzedzeniem, różni się tylko sposobem spożycia – baton jest już zapakowany i można go zabrać wszędzie, bez konieczności czyszczenia kubka do shake’ów. W sytuacjach, w których nie możesz mieć zawsze przygotowanego jedzenia lub nie możesz (lub nie chcesz) zabrać ze sobą własnego shakera proteinowego, baton proteinowy może być przydatny jako „zapasowe” źródło białka.

Batony proteinowe, które zawierają wysokiej jakości białko, pochodzące np. z określonych źródeł zwierzęcych lub roślinnych, dostarczają niezbędnych aminokwasów w diecie i pomagają w budowaniu lub utrzymaniu masy mięśniowej, wspomagają układ odpornościowy, naprawiają tkanki i rany lub wytwarzają enzymy i hormony. Mogą one również dostarczyć Ci makroskładników w bardzo rozsądnym podziale na węglowodany, tłuszcze i białka.

Zobacz też:
Czym można posłodzić herbatę? Jeśli nie cukier, to co? Poznaj zdrowe zamienniki!

Wady batonów proteinowych

Nawet najlepszy baton proteinowy, pod względem rozkładu makroskładników, nie jest w stanie trwale zastąpić pełnowartościowej diety czy posiłku. Oprócz witamin i minerałów, mikroelementy są również bardzo ważne dla optymalnego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w fitnessie i kulturystyce. Batony proteinowe mogą pokryć ten całkowity pakiet składników tylko w ograniczonym zakresie.

Ponadto, poleganie na batonach proteinowych ma swoją cenę – batony proteinowe mogą być cztery razy droższe niż normalny posiłek o tym samym poziomie białka.

Jaki baton proteinowy wybrać?

Pierwsze pytanie, jakie należy zadać, to jakie są Twoje obecne cele. Czy jesteś w trakcie budowania (przybierania na wadze), odchudzania (tracenia na wadze) czy utrzymywania (utrzymywania wagi), Twoja decyzja odnośnie wyboru właściwego batona proteinowego powinna opierać się na poniższych punktach:

Zawartość białka

  •  Średnio, batony wysokobiałkowe powinny zawierać około 20 gramów białka na baton. Dopuszczalna jest również ilość do 15 gramów. Ale wszystko, co ma mniej niż 10 gramów na baton nie powinno być nazywane „batonem proteinowym” i dlatego nie powinno być brane pod uwagę.

Kalorie

  • Większość batonów ma od 250 do 300 kalorii. Jeśli właśnie przybierasz na wadze, może to być nieco więcej i możesz poczęstować się np. batonikami o kaloryczności od 300 do 400 kalorii. Ale: zawartość białka powinna być również równie wysoka dla danego poziomu kaloryczności.
  • Jeśli próbujesz schudnąć, należy szukać batonów o kaloryczności od 150 do 250 kalorii, w przeciwnym razie odbierze Ci zbyt wiele kalorii, które mógłbyś wykorzystać do przygotowania pełnowartościowych posiłków.
Zobacz też:
Hemochromatoza, czyli czym grozi zaburzenie metabolizmu żelaza?

Węglowodany

  • Dobry baton powinien zawierać jak najmniej cukru – od 2 do maksymalnie 5 gramów na baton jest odpowiednie.

Formy białka w batonach

  • Należy zawsze zwracać uwagę na stosowane formy białka. Jednymi z najtańszych form białka dla producenta są białko pszenne, sojowe lub kolagen. Ważne jest, aby używać batonów proteinowych, które zapewniają pełne spektrum aminokwasów, co można osiągnąć na przykład dzięki białku serwatkowemu lub jajecznemu w batonie.

Po batony proteinowe warto sięgać w wyjątkowych sytuacjach (np. podczas podróży lub napiętego grafiku). W przeciwnym razie warto wybrać znacznie tańsze alternatywy, takie jak koktajle proteinowe lub pełnowartościowe posiłki zawierające źródła białka, takie jak chudy twaróg, mięso kurczaka lub soczewica. Proteinowy baton jest łatwy w transporcie, ma długi termin przydatności do spożycia i zaspokaja głód. Zawsze jednak najpierw należy przyjrzeć się dokładnie zamieszczonym na batonach etykietom, by ten okazał się zdrowym zamiennikiem a nie oblanym czekoladą, wysokokalorycznym batonem.

Zobacz także:

O autorze

Adam Zieliński

Student ostatniego roku medycyny kultywujący rodzinne tradycje i wartości związane z wykonywaniem zawodów medycznych. Chęć i możliwość niesienia pomocy innym to więcej niż profesja, to prawdziwa pasja, podobnie jak dzielenie się zdobytą wiedzą. Prywatnie mąż i tata dwuletniego letniego syna, dla którego chce być wzorem do naśladowania.

Zobacz wszystkie artykuły