Awitaminoza – co to jest?

Awitaminoza, czyli niedobór witamin, może występować w różnych formach. W każdym wypadku ma bardzo poważne konsekwencje. Witaminy nie są wytwarzane w organizmie, natomiast są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Dlatego ważne, abyś codziennie dostarczał odpowiedniej ilości witamin z pożywieniem. 

Co to jest awitaminoza? To długotrwały niedobór jednej lub wielu witamin. Bez obaw, nie spotka cię po kilku dniach niezdrowego odżywiania. Jeżeli jednak nieodpowiednia dieta jest twoim nawykiem, jesteś narażony na awitaminozę. Nieleczona awitaminoza prowadzi do upośledzenia wzrostu i rozwoju organizmu, a szczególnie poważne konsekwencje może mieć u dzieci. 

Awitaminoza – objawy

Objawy awitaminozy są różne w zależności od tego, której witaminy brakuje w twoim organizmie. Każda z nich służy czemuś innemu. 

Awitaminoza A 

Możesz odczuwać zaburzenia wzroku w ciemności oraz suchość spojówki, rogówki lub gałki ocznej. Witamina A wspiera układ immunologiczny. Przy jej braku będziesz narażony/a na częstsze infekcje, wzmożone zmęczenie oraz wysuszone, kruche włosy i paznokcie.

Awitaminoza C 

Przy niedoborach witaminy C, występują trudności z wchłanianiem żelaza i produkcją kolagenu. Ten składnik jest absolutnie niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Awitaminoza C może prowadzić do szkorbutu, problemów z gojeniem się ran oraz zaburzeń odporności.

Zobacz też:
Fermentacja mlekowa – na czym polega ten proces?

Awitaminoza B 

Witaminy z grupy B regulują procesy neurologiczne. Brak witaminy B1 może powodować zaburzenia czucia, nieprawidłowości w układzie nerwowym, brak popędu płciowego, a nawet zanik mięśni. Objawy awitaminozy B2 to wypadanie włosów, opryszczka, zaburzenie układu nerwowego, oddechowego i wzroku. Awitaminoza B3 znana jest jako pelarga. Objawia się zapaleniem i szorstkością skóry, biegunką, demencją, a w ostateczności może być nawet śmiertelna. Powoduje też depresję, stany zapalne języka oraz zaburzenia żołądka i jelit. Częstą przyczyną awitaminozy B12 jest stosowanie diety wegańskiej. Brak witaminy B12 w diecie oznacza niedokrwistość megaloblastyczną, uszkodzenie układu nerwowego i zanik błony śluzowej żołądka.

Awitaminoza D 

Objawia się osteoporozą, krzywicą, częstymi złamaniami i skrzywieniami kości, wadami postawy, osłabionym organizmem i odpornością oraz problemami z zębami. Witamina D wytwarzana ze słońca lub przyswajana z pokarmu działa korzystnie na odporność, nerwy, mięśnie, kości i rozrodczość.

Awitaminoza E 

Witamina E zapobiega powstawaniu niektórych chorób, w tym nowotworów. Ma także korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Awitaminoza E ma bardzo nieprzyjemne objawy: niedokrwistość, osłabienie mięśni, rozdrażnienie, gorsza koncentracja, zaburzone gojenie się ran, poronienia i choroby serca.

Awitaminoza K 

Powoduje wydłużony czas krzepnięcia krwi. Stwarza ryzyko większego, niebezpiecznego krwawienia. Witamina K wpływa nie tylko na krzepliwość krwi, lecz także na tworzenie tkanki kostnej.

Awitaminoza – przyczyny

Przyczyny awitaminozy mogą być różne. Najczęściej jest to:

  • nieprawidłowa, niezbilansowana dieta;
  • wrodzone lub nabyte zaburzenia trawienia i wchłaniania. W takiej sytuacji, nawet gdy ilość spożywanych witamin jest prawidłowa, nie są one obecne w organizmie. Występują problemy z ich wchłanianiem w przewodzie pokarmowym;
  • wyjątkiem jest witamina D. Jej niedobór wynika z niedostatecznego nasłonecznienia. Wytwarzana jest ona naturalnie przez organizm stymulowany przez światło. W okresie jesienno-zimowym, warto jest ją suplementować. 
Zobacz też:
Dieta Cambridge, czyli modne odchudzanie

Awitaminoza – leczenie

Podobnie jak z każdym schorzeniem i dolegliwością, najlepiej skupić się na profilaktyce. W przypadku awitaminozy, profilaktyka oznacza zrównoważoną, zdrową dietę. Warto wkomponować w codzienny jadłospis dużo warzyw i owoców. Najlepiej spożywać je na surowo. Obróbka termiczna zabija lub osłabia niektóre cenne składniki. Pamiętaj, że prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest możliwe tylko przy prawidłowej podaży witamin. Aby zapewnić im lepszą wchłanialność, zadbaj o zdrowe tłuszcze w diecie. Witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach i najefektywniej jeść je właśnie z nimi. Wystarczy dodać odrobinę oliwy do sałatki lub zupy. 

Jeżeli masz objawy awitaminozy, to jej leczenie należy rozpocząć jak najszybciej. Lekarz zdiagnozuje to schorzenie na podstawie badań krwi. 

Leczenie awitaminozy bazuje na odpowiedniej suplementacji. Czasami wystarczy doustne podawanie witamin. W skrajnych przypadkach, może być konieczna aplikacja dożylna lub domięśniowa. Jeśli stosujesz zdrową dietę dostosowaną do twoich potrzeb, a cierpisz na awitaminozę, musisz pogłębić diagnostykę. Upewnij się, że twój układ pokarmowy nie jest uszkodzony lub schorowany. Jego wyleczenie może być niezbędne, aby zwalczyć awitaminozę.

Zanim rozpoczniesz suplementację witamin na własną rękę, udaj się na badania. Najpierw powinieneś ocenić poziom poszczególnych witamin w organizmie, a dopiero na podstawie tych informacji specjalista wskaże ci najlepszą metodę leczenia awitaminozy.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły