Ocena

Jeśli szukasz łatwego i bardzo szybkiego pomysłu na obiad w orientalnym stylu, świetnie trafiłeś! Sprawdź, czym jest wyjątkowy kurczak gong bao i jak go przygotować we własnej kuchni! W Polsce bardzo popularny jest kurczak gong bao w cieście. Jednak to danie ma niewiele wspólnego z oryginalnym daniem kuchni chińskiej. Skupmy się zatem na pysznym daniu, jakim jest kurczak kung pao!

Co to jest kurczak gong bao?

Kuchnia chińska jest bardzo bogata i różnorodna. Oryginalne połączenie różnych smaków to zdecydowanie jej charakterystyczna cecha. Kuchnia syczuańska, z której pochodzi omawiana w tym artykule potrawa, to kuchnia dosyć ostra, w której dominuje papryka, ocet ryżowy i różne odmiany cukru, a także imbir i czosnek. Klasycznym przykładem kuchni syczuańskiej jest właśnie kurczak kung pao. Ta bardzo aromatyczna i intensywna w smaku potrawa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni chińskiej. Kurczak gong bao to zazwyczaj danie z piersi z kurczaka z ostrymi przyprawami i dodatkiem orzechów. Oryginalne połączenie, które jednocześnie jest bardzo proste, jeśli chodzi o wykonanie. 

Skąd wziął się przepis na kurczaka kung pao?

Historia potrawy jest bardzo ciekawa. Za twórcę tego przepisu uznaje się Dinga Baozhena, który zamieszkiwał prowincję Syczuan. Wokół powstania tego dania istnieje wiele legend. Niektóre głoszą, że Dingo sam wymyślił przepis na kurczaka gong bao na bazie własnych kulinarnych doświadczeń, a inne, że podpatrzył go w lokalnej restauracji. Niestety dokładna historia tego dania nie jest znana. Jednak nie ulega wątpliwości, że stało się ono jednym z najważniejszych dań kojarzonych z kuchnią chińską. 

Zobacz też:
Rodzaje miodów i ich właściwości. Jaki jest najlepszy miód?

Gong bao kurczak – składniki

Przepis na to danie jest bardzo prosty! Jesteśmy przekonani, że bez problemu przyrządzisz pysznego kurczaka gong bao!

Produkty, których będziesz potrzebować, to: 

  • 300 g piersi z kurczaka;
  • 4 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 5 papryczek chilli;
  • 3 cebule dymki;
  • garść orzeszków ziemnych;
  • garść szczypiorku;
  • pieprz syczuański;
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
  • 2 łyżki oleju;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżka czarnego octu chińskiego;
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  • 2 łyżki wody. 

Przygotowanie kurczaka gong bao krok po kroku

Na początku należy zająć się piersią z kurczaka. Musisz dokładnie ją oczyścić i pokroić w mniejsze kostki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty do mięsa: wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, skrobię ziemniaczaną. Tak przygotowaną marynatę mieszasz z mięsem i odstawiasz na minimum godzinę do lodówki. Wszystkie warzywa kroisz w drobną kostkę. Czosnek wyciskasz lub siekasz, a imbir ścierasz na tarce o drobnych oczkach. Pokruszone orzeszki ziemne prażysz na patelni. Następnie składniki na sos, czyli sos sojowy, cukier, ocet, mąkę, olej i wodę mieszasz w małym naczyniu. Na patelni podsmażasz czosnek, imbir i cebulę. Następnie dorzucasz zamarynowaną pierś z kurczaka i warzywa. Smażysz kilka minut pod przykryciem. Na samym końcu wlewasz przygotowany wcześniej sos i orzechy dokładnie mieszając. Pyszne i sycące danie gotowe! Kurczaka gong bao najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. 

Kuchnia to miejsce, w którym możesz ciągle rozwijać swoje umiejętności i próbować nowych rzeczy. Gotowanie to przyjemność i świetna zabawa, którą możesz dzielić z najbliższymi. Kurczak gong bao to wyśmienite danie, które podbije serca twoich gości. Nie czekaj i już dziś sprawdź swoje umiejętności w kuchni. Możesz zachęcić bliskich, żeby pomogli ci stworzyć ten pyszny posiłek. To danie jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakuje oryginalnym smakiem i aromatem.

Zobacz też:
Czym jest sacharoza i czy należy ją wykluczyć z diety?

O autorze

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

Zobacz wszystkie artykuły