Kurczak gong bao, nazywany także kung pao, to tradycyjna potrawa pochodząca z Chin. Jednak to danie uznanie zdobyło także poza granicami miejsca, z którego się wywodzi. To pyszny i jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu posiłek z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli dań z soczystym kurczakiem w roli głównej.

Jest to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni syczuańskiej, której twórcą jest gubernator prowincji, Ding Baozhen. Od jego tytułu pochodzi nazwa dania — gongbao (宮保) oznacza właśnie gubernatora. Miał on albo podpatrzeć sposób przyrządzania kurczaka w lokalnej restauracji, albo przyrządził lokalną potrawę w stylu kuchni północnej.

Co to jest kurczak gong bao?

Kuchnia chińska jest bardzo bogata i różnorodna. Oryginalne połączenie różnych smaków to zdecydowanie jej charakterystyczna cecha. Kuchnia syczuańska, z której pochodzi omawiana w tym artykule potrawa, to kuchnia dosyć ostra, w której dominuje papryka, ocet ryżowy i różne odmiany cukru, a także imbir i czosnek.

kurczak gong bao - co to jest kurczak gong bao?

Klasycznym przykładem kuchni syczuańskiej jest właśnie kung pao. Ta bardzo aromatyczna i intensywna w smaku potrawa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni chińskiej. Gong bao to zazwyczaj danie z piersi z kurczaka z ostrymi przyprawami i dodatkiem orzechów. Oryginalne połączenie, które jednocześnie jest bardzo proste, jeśli chodzi o wykonanie. 

Zobacz też:
Piramida żywieniowa – jak ją czytać? Poznaj najważniejsze zasady zdrowego odżywiania

Skąd wziął się przepis na kurczaka kung pao?

Historia potrawy jest bardzo ciekawa. Za twórcę tego przepisu uznaje się Dinga Baozhena, który zamieszkiwał prowincję Syczuan. Wokół powstania tego dania istnieje wiele legend. Niektóre głoszą, że Dingo sam wymyślił przepis na kurczaka w stylu kung pao na bazie własnych kulinarnych doświadczeń, a inne, że podpatrzył go w lokalnej restauracji. Niestety dokładna historia tego dania nie jest znana. Jednak nie ulega wątpliwości, że stało się ono jednym z najważniejszych dań kojarzonych z kuchnią chińską. 

Gongbao kurczak – składniki

Przepis na to danie jest bardzo prosty! Jesteśmy przekonani, że bez problemu przyrządzisz pyszne kung pao!

Produkty, których będziesz potrzebować, to: 

  • 300 g piersi z kurczaka;
  • 4 ząbki czosnku;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 5 papryczek chilli;
  • 3 cebule dymki;
  • garść orzeszków ziemnych;
  • garść szczypiorku;
  • pieprz syczuański;
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
  • 2 łyżki oleju;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżka czarnego octu chińskiego;
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  • 2 łyżki wody. 
kurczak gong bao - Gongbao kurczak – składniki

Przygotowanie kurczaka kung pao krok po kroku

Na początku należy zająć się piersią z kurczaka. Musisz dokładnie ją oczyścić i pokroić w mniejsze kostki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty do mięsa: wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, skrobię ziemniaczaną. Tak przygotowaną marynatę mieszasz z mięsem i odstawiasz na minimum godzinę do lodówki.

Wszystkie warzywa kroisz w drobną kostkę. Czosnek wyciskasz lub siekasz, a imbir ścierasz na tarce o drobnych oczkach. Pokruszone orzeszki ziemne prażysz na patelni. Następnie składniki sosu, czyli sos sojowy, cukier, ocet, mąkę, olej i wodę mieszasz w małym naczyniu. Na patelni podsmażasz czosnek i imbir oraz cebulę. Następnie dorzucasz zamarynowaną pierś z kurczaka i warzywa. Smażysz kilka minut pod przykryciem, najlepiej w woku.

Zobacz też:
Co najlepiej jeść po treningu? Czy powinno się jeść po siłowni?

Na samym końcu wlewasz przygotowany wcześniej sos i orzechy dokładnie mieszając. Pyszne i sycące danie gotowe! Najlepiej podawać go z ryżem lub makaronem ryżowym. 

Kuchnia to miejsce, w którym możesz ciągle rozwijać swoje umiejętności i próbować nowych rzeczy. Gotowanie to przyjemność i świetna zabawa, którą możesz dzielić z najbliższymi. To wyśmienite danie, które podbije serca twoich gości.

Nie czekaj i już dziś sprawdź swoje umiejętności w kuchni. Możesz zachęcić bliskich, żeby pomogli ci stworzyć ten pyszny posiłek. To danie jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakuje oryginalnym smakiem i aromatem.

[kkstarratings]

Zobacz także:

About the Author

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

View All Articles