Co to jest garam masala? 

Nazwa garam masala w języku hindi oznacza po prostu gorąca przyprawa”. Masala przyprawa to nic innego jak mieszanka różnych suchych ziół i przypraw. Kombinacja ta używana jest do tworzenia potraw kuchni indyjskiej. Najpopularniejsze masale to:

  • curry;
  • pancz masala;
  • garam masala;
  • masala czaj. 

Co ciekawe, ta ostatnia używana jest do zaparzania herbaty, nie gotowania. 

Garam masala to przyprawa, która od wieków była wykorzystywana w ajurwedzie. Zastanawiasz się, co to oznacza? Ajurweda to tradycyjna medycyna indyjska oparta na naturalnych, sprawdzonych rozwiązaniach. 

Garam masala – skład

Co to jest garam masala? Z czego zrobiona jest ta tradycyjna, indyjska przyprawa? Czytaj dalej, aby poznać jej skład i dowiedzieć się więcej! 

Skład garam masala jest na tyle prosty, że możesz wykonać ją samodzielnie. Przyprawa garam masala zawdzięcza swój niepowtarzalny smak i aromat pysznym ziołom. Mogą się one nieco różnić, w zależności od źródła pochodzenia mieszanki. Na skład i smak wpływa miejsce produkcji i indywidualne upodobania twórców. 

Zasadniczo skład garam masala wygląda następująco:

  • kmin rzymski; 
  • kolendra;
  • pieprz czarny;
  • kardamon;
  • liść laurowy;
  • goździki;
  • cynamon;
  • pieprz cayenne;
  • gałka muszkatołowa.
Zobacz też:
Pierzga pszczela – jakie właściwości ma ten naturalny superfood?

Jest to skład podstawowy. Garam masala może być dodatkowo wzbogacona o inne składniki, na przykład: 

  • suszony czosnek;
  • cebulę;
  • wędzoną paprykę;
  • anyż;
  • orzechy. 

Niektóre mieszanki mają postać pasty, a nie suchego proszku. W takim wypadku do ziół dodaje się wodę, ocet lub mleko kokosowe. W takiej formie świetnie nadaje się jako dodatek do marynat i zastosowania na zimno. Większość składników przyprawy garam masala  najpierw przechodzi proces prażenia – wszystkie osobno. Następnie zostają zmielone i zmieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach. 

Jak używać przyprawy garam masala?

Przyprawy garam masala użyj pod sam koniec gotowania potraw. Niektórzy dodają ją nawet tuż przed podaniem. Ma charakterystyczny i intensywny smak, ale nie jest mocno pikantna. Można określić ją jako bardziej słodkawą. Gotowe mieszanki dostępne w sklepach charakteryzują się zwykle różną ostrością. Możesz zatem wybrać bardziej lub mniej pikantne wersje. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wykonał taką przyprawę samodzielnie w domu. Wówczas możesz zmieniać proporcje, aby uzyskać idealny dla ciebie smak. 

Przyprawa garam masala – jak zrobić ją w domu?

Chcąc stworzyć własną mieszankę garam masala, potrzebne ci będą wyżej wymienione składniki. Przykładowe proporcje wyglądają następująco:

  • ½  łyżeczki kminu rzymskiego;
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu;
  • ½ łyżki kolendry;
  • ½ łyżki kardamonu;
  • ½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej;
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki;
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne;
  • ½ łyżeczka świeżego czarnego pieprzu.
Zobacz też:
Zakwaszanie organizmu – czy naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej jest groźne?

Dla potrzeb domowych, możesz nawet pominąć tradycyjne prażenie ziół. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz i zmielisz. Jest to ważne, aby uzyskać jednolity proszek. Możesz potraktować to jako proporcje bazowe i eksperymentować z dodatkami z poprzedniej listy. 

Zaletą domowej produkcji jest możliwość modyfikacji przyprawy garam masala wedle własnych preferencji. Możesz też dodać papryczkę chili, jeśli wolisz ostrzejsze smaki.

Masala przyprawa – jak przechowywać?

Przygotuj mniejsze ilości tej mieszanki, aby zachować jej świeżość. Po upływie czasu, masala przyprawa traci część swojego aromatu i działania. Przechowuj ją w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możesz z powodzeniem trzymać ją przez około 6 miesięcy po wykonaniu.

Przyprawa garam masala – właściwości

Unikalny skład garam masala pozwala stwierdzić, że przyprawa ta powstała w dwóch podstawowych celach. Ma za zadanie podwyższać temperaturę ciała. Wiele użytych do jej stworzenia ziół ma silne właściwości rozgrzewające. Jej drugi cel to poprawa samopoczucia. Garam masala dodawana regularnie do potraw, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Długotrwałe stosowanie tej przyprawy w kuchni może pomóc w leczeniu cukrzycy, a także zapobiec rozwojowi nowotworów. Oczywiście, nie należy traktować jej jako cudownego leku. Jednak dodanie jej do swojej diety zdecydowanie korzystnie wpłynie na twoje zdrowie i samopoczucie. 

Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, przyprawa garam masala świetnie sprawdzi się podczas przeziębień i infekcji. Ogrzeje twój organizm od wewnątrz, jednocześnie nie podrażniając organów. Skład garam masala korzystnie wpływa również na metabolizm. Przyspiesza trawienie oraz usprawnia działanie całego układu pokarmowego. Jednocześnie reguluje poziom cukru we krwi. Walory smakowe i prozdrowotne właściwości tej orientalnej przyprawy sprawiają, że jest to świetny dodatek do codziennej diety. Jeżeli jeszcze nigdy jej nie próbowałeś, najwyższy czas to zmienić!

Zobacz też:
Fioletowe ziemniaki – co kryją w sobie te nietypowe warzywa?

Garam masala – do czego używać?

Wiesz już, jak łatwo zrobić tę egzotyczną przyprawę. Do czego używać garam masala? Jej intensywny, charakterystyczny smak nie pasuje do wszystkiego. Niekiedy można nią wręcz zepsuć potrawę. Dlatego dobrze wiedzieć, do czego używa się garam masala. 

Pamiętaj przede wszystkim o tym, aby dodawać tę przyprawę na sam koniec gotowania. Dzięki temu masala zachowa swoją intensywność i wszystkie prozdrowotne właściwości. 

Pomysły na użycie garam masala:

  • przyprawianie kurczaka. Uzyskasz w ten sposób orientalny smak i unikalny aromat mięsa. Świetnie sprawdzi się także jako składnik marynat lub panierki do innych rodzajów mięs; 
  • sałatki i sosy. Szczególnie dobrze pasuje do potraw na bazie pomidorów. Sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i chociażby w wegetariańskich gulaszach.
  • przyprawianie ziemniaków. Spróbuj zamienić na nią przyprawę do ziemniaków opiekanych, a nawet frytek. W ten sposób zdecydowanie zaskoczysz domowników lub gości oryginalnym smakiem zwykłych ziemniaków;
  • uzupełnienie smaku dań rybnych; 
  • dodatek do naleśników z farszem mięsnym. Garam masala nada im pyszny smak tradycyjnej, indyjskiej kuchni. To danie przeniesie cię do Azji, bez wychodzenia z domu;
  • zupy i sosy. Niekoniecznie muszą to być dania typowo orientalne. Jesienią i zimą dobrze sprawdzi się jako rozgrzewający dodatek do dań. Spróbuj dodać przyprawę do leczo, zupy dyniowej lub kremu marchewkowego;
  • urozmaicenie dań, które ci się znudziły lub nie mają intensywnego smaku. Możesz wzbogacić nią potrawy wegańskie i wegetariańskie. Będzie to pyszny dodatek do marynowanego tofu, pieczonego kalafiora lub potrawki do ryżu.
Zobacz też:
Dlaczego magnez nazywany jest pierwiastkiem życia?

Używaj garam masala w daniach kuchni indyjskiej. Możesz poszerzyć swój jadłospis, wypróbowując tradycyjne azjatyckie dania. Z pewnością zachwyci cię kurczak tikka masala, curry z ciecierzycą i chlebkiem naan lub kokosowy kurczak. Stoją przed tobą właściwie nieskończone możliwości. Nie bój się kuchennych eksperymentów – sprawdź, z czym tobie najbardziej będzie smakować garam masala.

O autorze

Magdalena Złoczewska

Magister filologii angielskiej i pisarka z zamiłowania i zawodu. Swoje artykuły i tłumaczenia zaczęła publikować na papierze i w sieci już w 2017 roku. Zależy jej na tworzeniu wiarygodnych, ciekawych i wartościowych treści, które pomogą czytelnikom zdrowo żyć i dokonywać rozsądnych wyborów. Pasjonuje się podróżami, sztuką i poznawaniem świata. Fitness, zdrowe odżywianie i ekologia to tematy szczególnie bliskie jej sercu. Wiedzę zdobywa na szkoleniach, konferencjach, z literatury i po prostu – z życia.

Zobacz wszystkie artykuły