Kuchnia fusion to prawdziwy popis kulinarnych umiejętności doświadczonego kucharza. Łączy on ze sobą różne dania, smaki, sposób przyrządzenia potrawy, a także sposób jej podania. Wyjątkowy miks, który zachwyci niejednego wielbiciela eksperymentów. 

Początki kuchni fusion

Jako początek fusion kuchni wskazuje się wiek XIX w Ameryce. To właśnie tam spotykały się osoby z całego świata, prawdziwa mieszanka kultur. Ludzie zaczęli znacznie częściej podróżować, a co za tym idzie, poznawali smaki z różnych części świata. Nie da się ukryć, że każdy kraj na świecie ma swoje wyjątkowe i charakterystyczne dla niego dania. Różne kultury zaczęły się ze sobą mieszać, a w związku z tym, świat kulinarny także zaczął się intensywnie zmieniać. 

Kuchnia fusion obecnie

Dania w wersji fusion możesz znaleźć w wielu polskich restauracjach. Ten rodzaj kuchni wymaga ogromnej wiedzy, wyczucia smaku i kulinarnych umiejętności na najwyższym poziomie. Łączenie różnych smaków w jednym daniu, które zachwyci wszystkich, jest nie lada wyzwaniem. To idealna propozycja dla osób, które nie boją się eksperymentować, mają dużą wyobraźnię i lubią próbować nowych rzeczy. Charakterystyczne dla tego rodzaju potraw jest odkrywanie zupełnie nowego potencjału w produktach, które są nam dobrze znane i lubiane. Pamiętaj, że kuchnia fusion to nie tylko domena wykwintnych i drogich restauracji. We własnym domu również możesz zaserwować rodzinie i znajomym cudowne dania spod znaku fusion kuchni. Wystarczy jedynie w bardziej kreatywny sposób spojrzeć na regionalne produkty. Mieszaj ze sobą produkty, smaki, aromaty i przyprawy z całego świata. Na koniec włącz w to swoją artystyczną duszę i zaserwuj danie w niespotykany dotąd sposób. To może być świetna zabawa! Skończ z utartymi schematami i zacznij eksperymentować. 

Zobacz też:
Karotenoidy w żywności i kosmetyce. Naturalny sposób na piękno i zdrowie

Wybierasz się na obiad do restauracji i nie wiesz co ubrać? Wejdź na stronę: https://modnywieszak.pl/jak-sie-ubrac-do-restuaracji-na-obiad

Kuchnia fusion przepisy 

Chcesz poznać przykładowe przepisy wpisujące się w kuchnię fusion? Koniecznie sprawdź nasze propozycje.

Makaron z sosem z bobu i pistacji

Składniki: 200 g makaronu, 200 g bobu, garść pistacji, starty ser, sól i pieprz, sok z cytryny, ricotta, 4 łyżki oliwy.

Przygotowanie: Na początku ugotuj bób, obierz i zmiksuj. Jeśli nie masz miksera, możesz posiekać go nożem. Pistacje również posiekaj. Ugotuj makaron. W czasie, gdy makaron będzie się gotować, wymieszaj bób z pistacjami. Dodaj do tego również starty ser, ricottę, oliwę, sok z cytryny, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Na talerz wyłóż makaron i przygotowany sos. Możesz udekorować pistacjami i ziołami. Gotowe! Idealny posiłek na letni dzień. Bardzo prosty przepis, a danie z pewnością zachwyci twoich gości i rodzinę. 

Sajgonki ze szpinakiem

Składniki: 300 g szpinaku, 300 g mięsa mielonego wołowego, papier ryżowy,1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka cebuli w granulkach, 1 łyżeczka ostrego sosu chili, szczypta soli, oliwa.

Przygotowanie: Na oliwie podsmaż szpinak i mięso razem z przyprawami. Na koniec dodaj sos chili. Papier ryżowy namocz w wodzie, następnie nałóż na niego przygotowany wcześniej farsz i zawiń. Pięknie przygotowane sajgonki z farszem podsmaż chwilę na patelni. Gotowe! Banalny przepis, który jednak łączy oryginalne składniki. Zupełnie nowe smaki, o to właśnie chodzi w kuchni fusion. Element zaskoczenia i unikalne połączenie wprawi wszystkich w zachwyt!

Potrawka z indyka z batatem

Składniki: polędwiczki z indyka, bataty, złocista przyprawa do kurczaka, curry, cebula, pomidory, olej, jogurt naturalny.

Zobacz też:
Orzechy pekan – przysmak z dalekich lądów. Co warto o nich wiedzieć?

Przygotowanie: Na początku pokrój mięso i bataty w większą kostkę, a cebulę i pomidory w drobną kostkę. Do mięsa dodaj przyprawy, smaż aż się zarumieni. Następnie dodaj bataty i cebulę. Na koniec dodaj pomidory i curry ze szklanką wody. Całość duś pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i poczekaj aż woda odparuje. Zajmie to około 15 minut. Zdejmij z ognia i przed samym podaniem dodaj jogurt. Pyszne danie i świetne połączenie smaków gwarantowane!

Zobacz także:

About the Author

Justyna Jakubczyk

Miłośniczka zdrowego stylu życia i treningu siłowego. Pisanie to jej pasja i praca, którą uwielbia ponad wszystko. Słowa pozwalają jej przenieść się do krainy nieograniczonej kreatywności. Wtedy może realizować swoje szalone pomysły.

View All Articles